De mest minneverdige MGP-antrekkene gjennom tidene

Glam, glitter og paljetter: I Eurovision Song Contest er alt lov. Her er antrekkene som fortjener et tilbakeblikk.

Grand Prix

Foto: NTB scanpix

Grand Prix

Foto: NTB scanpix

Nå er det klart for Eurovision Song Contest igjen, og alle hjerter gleder seg. Nå er det virkelig lov å dra på, og dette er ikke dagen å la paljettene ligge hjemme. Ofte gjelder reglen desto mer glitter, desto bedre.

MinMote.no - Norges største moteside

Samtidig som det er knyttet mye spenning til den musikalske biten, er Eurovision en av våre desidert største arenaer for grensesprengende sceneantrekk. Det er ofte høy harryfaktor på kjolene og man sparer ikke på noe når det kommer til glitter og strass.

minMote har samlet noen av sceneantrekkene vi husker best gjennom tidene, både fra de nasjonale og internasjonale rundene. Allikevel håper vi på noen nye antrekksfavoritter under lørdagens finale.

Bobbysocks

Foto: NTB scanpix
Foto: NTB scanpix

Bobbysock, Bobbysocks, Bobbysocks ... Hvor skal vi begynne?! Hanne Krogh og Elisabeth Andreassen imponerte landet med både sang og antrekk i Melodi Grand Prix i 1985, og gikk helt til topps i Eurovision Song Contest med låten «La Det Swinge». De sjokkrosa paljettjakkene var umulig å ikke legge merke til, og har brent seg fast i vårt MGP-minne for alltid. Glamorøst, avslappet og rocka på en gang!

Loreen

Foto: Mattis Sandblad/VG
Foto: Mattis Sandblad/VG

Svenske Loreen vant både for musikken og antrekket under Eurovision i 2012. Buksedressen med løstsittende ben var fremoverlent og nytenkende, akkurat som artisten. En mønstret kimono-jakke gjorde antrekket mer lekent (og det er ikke feil at det vaier i vindmaskin-vinden heller!) Loreen danset mye på scenen, og hun får kudos for å stille barbent.

Kate Gulbrandsen

Foto: NTB scanpix
Foto: NTB scanpix

Kate Gulbrandsen vant den norske finalen i Melodi Grand Prix i 1987, med sangen «Mitt liv». Til topps gikk også 80-tallssveisen, som hun stylet med en oversized blå blazer med stooore skulderputer, høyhalset og runde øredobber selvfølgelig.

Abba

Foto:Getty Images

Abba svingte seg gjennom 70-tallet, vant Eurovision i 74 – og resten er historie. Björn Ulvaeus, Anni-Frid Lyngstad, Agnetha Fältskog og Benny Andersson imponerte stadig på scenen, og var nyskapende trendsettere. Vi drømmer oss tilbake til fløyel, slengbukser og chunky heels. Disse antrekkene går ikke i glemmeboken! Heldigvis kan vi la oss inspirere av 70-tallsviben denne sommeren!

Charmed

Foto: Mattis Sandblad/VG
Foto: Mattis Sandblad/VG

Tre av de kuleste jentene vi husker fra tusenårsskiftet er trioen Charmed, som vant den norske MGP-finalen med landeplagen «My Heart Goes Boom». I den internasjonale finalen i Stockholm klinte Hanne Haugsand, Monica Nygård og Oddrun Valestrand til med matchende antrekk i svart og lilla, og var bokstavelig talt gjennomført fra topp til tå. 90-tallet ringte! Korsett, magetopper, platåsko og slengbukser, trenger vi si mer?

Dana International

Foto:Peter Bischoff, Getty Images

Sharon Cohen, født Yaron Cohen, fikk sitt internasjonale gjennombrudd da hun representerte Israel og vant Eurovision i 1998 med sangen «Diva» under artistnavnet Dana International. Den figurnære, lange kjolen var i ekte Eurovision-ånd pyntet i med papegøyefjær. Artisten laget oppstyr ved å være «fashionably late». Kjolen var laget av Jean-Paul Gault

Tone Damli

tone

Foto: NTB scanpix

tone

Foto: NTB scanpix

tone

Foto: NTB scanpix

Tone hadde planlagt å opptre i en bringebærfarget minikjole med dyp utringning, signert den norske designeren Nora Farah, under MGP-finalen i 2009. Under generalprøvene viste det seg imidlertid at kjolen var så trang at artisten slet med å puste, så hun ble nødt til å skifte tilbake til den korte, hvite kjolen hun brukte under delfinalen. Og vi må innrømme at Damli så upåklagelig ut! «Butterflies» endte på en annenplass, slått av Alexander Rybak og hans «Fairytale».

Bucks Fizz

Foto: Getty Images

Matchy, matchy! Vi klarer ikke å dy oss. Selv om det kanskje ikke er dette du bør kjøpe inn til dobbeltdate, kan vi ikke nekte for at gjengen i Bucks Fizz så rimelig stilige ut i 1981 da de vant Eurovision med sangen «Making Your Mind Up». De hadde i hvert fall bestemt seg for å matche hverandre ... Legg merke til de tynne halskjedene og de chunky øredobbene som bryter opp det lekne snittet på kjolene.

Dollie de Luxe

Foto: Hans Olav Forsang/VG
Foto: Hans Olav Forsang/VG

I karateinspirerte antrekk med stoffremser i håret tok popduoen Dollie de Luxe, bestående av Benedicte Adrian og Ingrid Bjørnov, Melodi Grand Prix-scenen med storm i 1984, med låten «Lenge leve livet». Det er vel ikke til å stikke under en stol at de unge jentene hadde latt seg inspirere av 1984s store actiondrama «The Karate Kid». De inspirerte også en hel generasjon Dollie-fans til å få hjemmesydde karatedrakter.

Åse Kleveland

Foto: Inge GjellesvikNTB scanpix

Det er ikke bare deltagerne som står for minneverdige moteøyeblikk i MGP - og Eurovision-historien. Åse Kleveland er selve definisjonen på eleganse, og i 1986 ledet hun Melodi Grand Prix med stil fra Grieghallen i Bergen. I tillegg til å få skryt for sin verdige og solide ledelse på flere språk er det virkelig verdt å huske den fantastiske glitrende kjolen. Dette er et MGP-antrekk på sitt aller beste!

Alexandra Joner

Alexandra Joner

PUSH UP: Med rosa hår og spesialsydd korsett og kjole tok Joner MGP-scenen med storm i 2015. Foto: Trond Solberg/VG

Alexandra Joner

NETTING: Alexandra gikk for nettingstrømper, pimpet opp sko fra Jeffrey Campbell, glitternegler og store plastikksmykker. Foto: Trond Solberg/VG

Alexandra Joner deltok i fjorårets finale i Melodi Grand Prix iført et spesialsydd knallrosa antrekk. Sceneantrekket var designet og utviklet av Cårejånny Enderud.

- Det var overdelen som tok lengst tid å lage i og med at den er dekket av Swarovski-stener og hundrevis av paljetter. Skjørtet er laget av taft, som er et kunststoff med silkeaktig skinnende overflate. Under det rosa stoffet er det tretti meter med tyll, forteller Enderud til MinMote og fortsetter:

- Det kommer kanskje ikke som noen overraskelse at inspirasjonen bak sceneantrekket var Askepott, med en moderne vri riktignok. Litt Cindrella på sirkus i en mer «crazy» versjon, uttalte Enderud til MinMote.

Hvordan var din opplevelse i dag?