Erica Kvam: – Vil unngå å si at jeg er influencer

MANGE PLANER: MinMote møtte blogger Erica Kvam over videochat, for å snakke om blogging, hennes nye klesmerke og livet. Foto: Privat
MANGE PLANER: MinMote møtte blogger Erica Kvam over videochat, for å snakke om blogging, hennes nye klesmerke og livet. Foto: Privat

Da influencer Erica Kvam (24) først begynte å blogge kuttet hun bort ansiktet sitt på bilder så folk ikke skulle se at det var henne. I dag har hun over 205.000 følgere på Instagram og eget klesmerke.

Erica Kvam har blogget nesten halve sitt liv og har i mange år vært på topp i bloggverden. Likevel har 24-åringen holdt seg unna rampelyset. MinMote har snakket med influenceren om utfordringer innen bloggyrket, hennes nye klesmerke og hvordan hun ser for seg fremtiden.

Tidligere denne måneden kunne Kvam endelig se sin første kleskolleksjon, Baze-1 ute for salg. I et års tid har hun jobbet med å utvikle en kolleksjon hun mener består av de perfekte plaggene til en basisgarderobe.

PERSONLIG STIL: Kvam forteller kolleksjonen inneholder plagg som gjenspeiler hennes egen stil. Foto: Privat
PERSONLIG STIL: Kvam forteller kolleksjonen inneholder plagg som gjenspeiler hennes egen stil. Foto: Privat

– Plaggene er feminine, men sporty. Jeg ønsker at man skal være like komfortabel med å ha på seg klærne hjemme som ute, forteller Kvam.

Kolleksjonen reflekterer Kvam sin personlige stil og alle plaggene er håndplukket av bloggeren selv. Hun har funnet mye inspirasjon via Pinterest og Instagram, men også de klærne hun har hjemme.

Fikk hjelp av toppblogger

Å kunne lage dette klesmerket har lenge vært en drøm for bloggeren. Hun syns det er rart å se tilbake på hvordan bloggeventyret hennes startet, i forhold til hvordan det ser ut nå. Kvam vokste opp i et hjem der hun stadig fikk høre at man skulle være forsiktig med hva man la ut på nettet. Likevel valgte hun å opprette en blogg i en alder av 13 år.

BEGYNTE TIDLIG: Her er outfit-bilder som ble tatt i 2010. Foto: Privat
BEGYNTE TIDLIG: Her er outfit-bilder som ble tatt i 2010. Foto: Privat

– Da jeg først begynte å blogge ønsket jeg å være anonym, fordi jeg syntes det var skummelt å ha bilder av meg selv ute på nettet. I over et halvt år klippet jeg bort ansiktet mitt da jeg skulle ta «outfit»-bilder, sier hun og ler.

Kvam var på den tiden stor fan av tidligere toppblogger Emilie Nereng aka Voe. Da Nereng hadde bursdag, lagde Kvam en fanvideo der hun gratulerte Voe med dagen. Nereng delte dette på sin blogg, og gjorde at lesertallene til Kvam steg.

– Folk klikket seg inn på linken til bloggen min, og da gikk jeg fra å ha 300 til å ha ca. 5000 lesere. Og 5000 lesere var nok til den gangen å havne på topp 30 lista på blogg.no.

Etter dette vokse Kvam seg større og større som blogger og har i dag over 205.000 følgere på Instagram.

Ønsker å være anonym

Kvam beskriver seg som ganske anonym i offentligheten og synes hun har sluppet billig unna i forhold til medieoppmerksomhet.

– Det er veldig sjeldent at jeg har lyst til å bli intervjuet, eller si ja til forespørsler som trekker meg frem i «spotlighten». Noe av grunnen til dette er fordi jeg liker å holde meg for meg selv. Jeg har aldri gjort mye som har provosert folk, så jeg føler jeg har sluppet billigere unna enn andre som har hatt mer meninger eller som har valgt å være mer personlig i offentligheten, sier 24-åringen.

– Jeg tenker at det er dumt å ikke bruke den sterke stemmen man har. Men samtidig har jeg ønsket at bloggen min skal være en inspirasjonskilde og ikke et sted hvor jeg ytrer mine meninger.

For noen år siden skrev hun et innlegg om kroppspress der hun fikk negative tilbakemeldinger som gikk ut på hvordan hun så ut. Etter det valgte hun å være stille om slike saker.

– I det innlegget delte jeg mine personlige tanker, og da blir man så mye mer sårbar. Jeg var ikke vant til å få mye negative kommentarer, og det syntes jeg var kjipt. Da tenkte jeg at det er bedre å gå tilbake til å være «silentium», sier Kvam.

ANONYM: Bloggeren har aldri hatt noe ønske om å være i "spotlighten", og har derfor ikke ytret sine meninger på sosiale medier. Foto: Privat
ANONYM: Bloggeren har aldri hatt noe ønske om å være i "spotlighten", og har derfor ikke ytret sine meninger på sosiale medier. Foto: Privat

Vanskelig å forsvare yrket

For Kvam har det mest utfordrende med å være influencer vært det å skulle forsvare å jobbe i en bransje mange ser på som overfladisk.

– Mange har fordommer mot dette som yrke eller hobby. Jeg liker å kalle det hobby og det er kanskje derfor jeg ikke roper høyest om det å være influencer.

Til sommeren har Kvam fullført en bachelorgrad i økonomi og administrasjon, før hun planlegger å ta en master. Hun har funnet mye trygghet i å studere. På den måten kan hun identifisere seg som noe annet enn å «bare være en influencer».

– Hvis jeg møter nye mennesker og de spør hva jeg driver med så sier jeg: «Du! Jeg studerer». Hvis jeg kan unngå å si at jeg driver med blogg og Instagram så gjør jeg det. Jeg vet ikke helt hvorfor, men jeg føler at man som influencer blir stigmatisert, i hvert fall i Norge.

Vil takke for seg

Selv om bloggeren har over 205.000 følgere på Instagram forteller hun at følgertallet går nedover.

– Jeg bryr meg faktisk ikke så mye om det. Jeg forventer ikke at de som fulgte meg for åtte år siden liker det jeg legger ut nå, og følgerne mine blir stadig byttet ut med nye.

Kvam er åpen om at hun etter hvert kunne tenke seg å legge både blogg og sosiale medier på hyllen.

– Jeg sier ikke at jeg kommer til å slette det, for man skal aldri si aldri. Men det hadde vært deilig å legge det bort og takke for seg en dag.

GODE VENNER: Erica Kvam og Anna Edwin har podkasten «Skitshowet» sammen. Foto: Privat
GODE VENNER: Erica Kvam og Anna Edwin har podkasten «Skitshowet» sammen. Foto: Privat

Liker å bli eldre

Utenom Instagram, blogg og YouTube har Kvam også podkasten «Skitshowet» med sin venninne og tidligere blogger Anna Edwin.

– I podkasten føler jeg at jeg får vist en mer jordnær side av meg selv. Vi snakker om veldig hverdagslige ting som jeg ikke deler andre steder. Jeg har fått mange kommentarer av folk som sier de ble overrasket over at vi har noe mer mellom ørene, sier Kvam og ler.

Vil satse på klesmerket

Kvam blir i Trondheim med samboeren og hunden sin. Hun forteller at hun synes det er nydelig å bli eldre, og at hun føler at livet går i riktig retning.

– Jeg er veldig fornøyd med der jeg er akkurat nå og føler jeg går i riktig retning. Det går bra på skolen og har nå et klesmerke jeg ønsker å satse skikkelig på. Kanskje jeg kan åpne en butikk eller en liten «pop-up store». Jeg tar livet helt piano og det høres kanskje rart ut, men jeg syns det er helt nydelig å bli eldre.

Hvordan var din opplevelse i dag?