Slik får du den sexy «Mad Men»-stilen

I dag har tv-serien «Mad Men» sesongpremiere i USA, og 50-tallstrenden vil igjen blusse opp.

Jennifer Bråthen
Publisert:

minMote har møtt Mina Martine Lystad som elsker stilen fra denne epoken. Få hennes beste stylingtips.

Dette tiåret handler i veldig stor grad om å ha et plettfritt ytre, noe Mina selv sier hun er litt dårlig på. Hun har likevel klart å fange stilen på sin egen måte.

– Klær fra 50-tallet og tidlig 60-tallet har alt. De har de fineste fargene, de kuleste stoffene og ikke minst har de et snitt som kler den umoderne kroppen min. I mine øyne er det estetiske fra denne perioden helt overlegent alt annet, både av ting som kom før og ting som har kommet etter. Krigen var over, folk var glade og pyntet seg av den grunn mer, sier hun og legger til:

– Dessuten var de opptatt av å ha klær som syntes. Slikt burde det vært mer av nå.

LES OGSÅ: Suksesserie øker salget av bestemortruser

For å oppdatere den plettfrie 50-tallsstilen tar Mina i bruk farger og teksturer som bryter med hverandre. Resten kommer helt av seg selv.

– Det at jeg søler, snubler og får bustete hår gjør at fasaden og stilen rakner litt, men jeg synes det er fint. Jeg liker egentlig rare detaljer. Farger som bryter med hverandre, avskallet neglelakk, hull i strømpebuksa og løst hår blir ekstra bra til et strengt 50-tallssnitt. I stedet for å toppe antrekkene mine med liten veske, hatt og hansker, bruker jeg moderne innslag som ola- og skinnjakker samt større vesker.

50-tallsstilen har blitt svært populær de siste årene, og det finnes klær med det riktige snittet i kjedebutikkene om man tar seg tid til å lete. Mina sverger likevel til nettbutikker, med unntak av et par faste vintage-butikker i utlandet.

På bloggen sin har hun startet en vintage-skole hvor man blant annet får et innblikk i hva man bør legge vekt på når man kaster seg inn vintage-jungelen.

LES OGSÅ: Kåret til Hollywoods peneste

Når minMote spør Mina om hennes beste vintage-shoppingtips, svarer hun:

– Man må slett ikke må ha en retro stil for å kjøpe vintage. Det meste av det som blir nyprodusert og designet i dag, er inspirert av tidligere epoker. Om man tar en rask titt på dagens trender vil man lett kunne finne plagg på vintage-butikker som både er moderne og unike, sier hun og legger til:

– Snittet i gamle dager er veldig annerledes i dag, og dessuten endret det seg drastisk fra tiår til tiår, så en gylden regel er at du må få vintage-plaggene ordentlig på kroppen for å finne ut om de funker for deg eller ikke. Så et av mine beste tips må bli: Prøv så mye som mulig!

Når det kommer til sminke, kan du også med enkle grep få den rette looken.

– 50- og 60-tallsstilen var veldig ren og enkel. Det man i all hovedsak trenger er en klar hud, sort eyeliner og røde lepper. Det krever også en god hudrens og jevnlig påføring av leppestift, men utover det er det relativt ukomplisert, sier Mina som daglig går gjennom følgende sminkerituale:

1. Rens huden grundig med en egnet rens tilpasset din hudtype.

2. Gå over huden med en gjennomsiktig foundation.

3. Leg litt rouge på kinnbeina.

4. Ram inn øynene dine med en sort eyeliner, og ikke glem den lille vippen i ytre øyekrok for å få den rette katteaktige looken.

5. Påfør rød leppestift i flere omganger, slik at den sitter. Vil du ha en leppestift som sitter ekstra godt, bør du legge en concealer på leppene først.

6. Legg to lag med maskara.

LES OGSÅ: Møt Skandinavias fremste moteillustratører

LES OGSÅ: Lege: – Dette er syke kropper

Publisert: