Instagram-bevegelse oppfordrer kvinner til å la kroppshåret gro

INTIATIVTAKER: Laura Jackson står bak kampanjen #januhairy. Foto: Privat/Laura Jackson

Med emneknaggen «januhairy» deler kvinner verden over bilder av seg selv med hår under armene, på beina og kjønnshår stikkende ut fra trusen.

Ingeborg Aspeli
Publisert:

#Januhairy ble startet av den 21 år gamle britiske dramastudenten Laura Jackson. Hun delte et bilde av seg selv med hårete armhuler på Instagram hvor hun oppfordrer jenter til å la kroppshåret vokse ut gjennom årets første måned.

Jackson forteller i Instagram-posten at hun først lot håret vokse ut for en rolle hun skulle ha i en teaterforestilling. I begynnelsen syntes hun at det var ukomfortabelt i og med at det fortsatt er ganske tabubelagt med hår på kvinnekroppen. Men etter hvert begynte hun å like det naturlige håret som vokste under armene.

– Selv om jeg følte meg mer fri og selvsikker, var det noen mennesker som ikke skjønte hvorfor jeg ikke barberte meg/ikke var enige. Jeg skjønte at det fortsatt var en lang vei å gå før vi kan akseptere hverandre fullt ut. Så kom jeg på januhairy og tenkte jeg ville teste det. Det er en start hvert fall, skriver hun.

SKJØNNHET

Vogue: Nå skal det være full busk

Jackson ønsker også å bruke kampanjen til å samle inn penger til veldedighetsorganisasjon «Body Gossip» som lærer barn og unge hvordan de får et positivt kroppsbilde.

– Jeg vil bare at kvinner skal føle seg mer komfortable i deres egne unike kropper, sier 21-åringen til BBC.

Ti dager inn i måneden har tusenvis slengt seg på og delt bilder av seg selv med hårete armhuler, bein eller kjønnshår stikkende ut fra trusen. I skrivende stund har 2880 brukt emneknaggen «januhairy».

SKJØNNHET

La håret gro i fred, gutter!

En som støtter bevegelsen skriver på Instagram:

– Jeg tror på valget mitt om å barbere – når jeg vil, ikke fordi du synes jeg er ekkel. Jeg vet at en kvinne kan være sexy med hårete bein og uten. Også menn er sexy med hår og uten hår.

En annen skriver:

– Dette er ikke en kampanje som sier «åh, kvinner burde være hårete», men en bevegelse i solidaritet som tar opp viktigheten av at unge kvinner tar eierskap over hvordan kroppene deres skal se ut.

Flere kjendiser slår også et slag for naturlig hår. Blant andre datteren til Madonna, Lourdes (22), gikk i morens fotspor da hun dukket opp på den røde løperen med naturlig kroppshår under armene.

Gigi Hadid ble både hyllet og kritistert da hun droppet å barbere seg under armene i The Love Magazines årlige julekalender i 2017.

Skuespilleren Julia Roberts slo et slag for naturlig kroppshår allerede i 1999 på premieren av Notting Hill i London.

VISTE NATURLIG HÅR: Julia Roberts er en av kjendisene som lar kroppshåret vokse ut. Her på den røde løperen på premieren av Notting Hill i 1999. Foto: Reuters

– Jeg hadde egentlig ikke kalkulert lengden på ermene og hvordan jeg vinket, og hvordan disse to tingene sammen ville avsløre personlige ting om meg. Det var egentlig ikke et «statement», det er bare en del av hvordan jeg er som menneske på denne planten, for meg selv, uttalte hun i ettertid ifølge People.

Se hvorfor norske kvinner dropper høvelen:

Publisert: