Angelica Sophie (24) ble født Benjamin: – Man må lære å elske seg selv

STERKE HISTORIER: MinMote ba fire unge nordmenn om å dele sine erfaringer rundt legning og identitet. Fra venstre: Fredrik Fernando Austad, Ceval Omar, Angelica Sophie Thorsen og Therese Aanonli. Foto: Billedmontasje/Privat

Angelica Sophie Thorsen (24), Ceval Omar (25), Therese Aanonli (35) og Fredrik Fernando Austad (27) har ulik legning, bakgrunn og identitet. Men de har én ting til felles: Alle har kjempet for å akseptere den de er.

Publisert:

Det er mange som ikke tror på Angelica Sophie Thorsen når hun forteller at hun ble født som gutt. Det har hun som et kompliment. Veien til den hun er i dag har vært lang og krevende. Nå er hun stolt av kvinnen hun er.

– For meg har det vært vanskelig i oppveksten. Jeg er fra en liten by – jeg følte meg så annerledes og ikke helt forstått. Jeg føler at med tiden har det vært mer fokus på dette temaet og folk har blitt mindre fordomsfulle mot hele LGBTQ (samlebetegnelse for lesbiske, homofile, bifile, transpersoner og folk som bryter med normer for kjønn og seksualitet, journ.anm.), sier Thorsen. Hun fortsetter:

– Tidligere da jeg hadde mannlig personnummer måtte jeg alltid forklare situasjonen min til arbeidsgivere og det offentlige, som selvfølgelig gikk utover selvfølelsen min.

KUNNSKAP OG AKSEPT: – Jeg syntes det er så bra at jeg kan dele historien min og bidra til mer kunnskap og aksept, sier Angelica Sophie. Foto: Alexander Nordheim, Team Models

– Hvordan opplever du å være transkjønnet i Norge i dag?
– Gjennom årene har jeg fått mye hjelp fra HBRS, som er en forening for mennesker som opplever kjønnsdysfori. Der har jeg alltid hatt noen å snakke med når ting har vært vanskelig. Men ellers så er jeg ikke så aktiv i transmiljøet i Norge. Jeg har en veldig god venninne som er i samme situasjon, som jeg kan snakke med når jeg trenger det, forteller Thorsen.

Etter mange år med tanker, utfordringer og åpenhet har hun lært å elske seg selv. 24-åringen forteller at alt har vært lettere etter at hun valgte å være åpen. Utfordringene har gjort henne sterkere, og i dag er Thorsen stolt over den hun er: en heterofil kvinne.

– Jeg møter ikke så mange utfordringer i dag. Det eneste må vel være dating og gutter. Jeg anser meg selv som en heterofil kvinne, så jeg dater naturligvis heterofile menn. Men de jeg forteller min historie til, ser plutselig på meg på en helt annen måte. Og dette ender opp med at de virkelig ikke ønsker å date «en som meg».

– Hva vil du si til dem som opplever utfordringer, som kanskje syntes det er vanskelig å godta den de er, og følelsene de kjenner på?

– Det tok meg mange år før jeg akseptere hvem jeg er og faktisk sette pris på det å være annerledes. Det vil ta tid, men man må bare lære å elske seg selv. Hold motet oppe, for det vil bli bedre!

En feiring av mangfold og kjærlighet

I disse dager markeres Pride i Norge og verden – en årlig feiring av mangfold og kjærlighet. Sommerens Pride blir uten folkerike eventer og den tradisjonelle glitrende, fargerike paraden i Oslo, men budskapet er stadig like aktuelt.

Å være den man vil og å elske den man vil er en menneskerettighet. Likevel er det ikke slik for alle. I 68 land er det kriminelt å være homofil i 2020, ifølge Amnesty. I Norge ble seksuelt samvær mellom menn først lovlig i 1972 og i 2009 ble ekteskapsloven kjønnsnøytral. Men å være homofil, lesbisk eller transkjønnet i Norge, et av verdens mest moderne samfunn, kan tross lover og regler oppleves utfordrende – også i 2020.

For å markere Pride har MinMote snakket med fire unge nordmenn om kjærlighet, identitet og legning. Alle fire drømmer om et samfunn med åpenhet, kjærlighet og aksept – dette er deres historier.

Ceval Omar (25), modell, influencer og aktivist

Ceval Omar har somalisk bakgrunn, og er oppvokst i Norge. Hun er en del av LHBTIQ-miljøet, men betegner seg selv som en straight transkvinne.

VIL FEIRE LIVET: – Transpersoner blir født to ganger i løpet av ett liv – første gang som alle andre, men gang nummer to som deg selv i din sannhet. Det er ikke noe mer befriende og viktigere i livet enn det, sier Ceval. Foto: Privat

Ceval mener at Norge har en langt vei å gå når det gjelder å inkludere alle. Ceval opplever at samfunnet og folk hun møter er lite opplyst om LHBTIQ-samfunnet, og ikke tar stilling til at betegnelsen er forskjellige fra person til person.

– Kjønnsidentitet og legning er to helt forskjellige ting, sier Ceval.

– Hvordan er det å være LHBTIQ i Norge i dag?

– Et privilegium. Spesielt hvis du sammenligner Norge med resten av verden der vi blir drept dag inn og dag ut bare fordi vi eksisterer i vår egen sannhet og er oss selv, sier Ceval, og legger til:

– Samtidig, folk som ikke mener at de er rasistiske, homofober eller transfobiske søker ikke kunnskap og gjør ikke en jobb for å bli med opplyst. De fraskriver seg ansvaret med å møte folk på halvveien. Hvis du ikke er med på å finne løsninger, så er du en del av problemet.

– Opplever du noen utfordringer, har du i så fall eksempler på hendelser?

– Jeg opplever ofte at folk ikke mener noe vondt, men likevel kan det oppstå sårende situasjoner. Jeg var på en fest hvor en annen festdeltager sa til meg at han/hun ikke skjønte hvordan han/hun skulle forholde seg til meg som transperson. Det var en sykt vanskelig opplevelse. Personen sa foran flere andre på festen: «Hva skal jeg si, hva skal jeg egentlig kalle deg?», forteller Ceval og fortsetter:

– Transpersoner har eksistert siden antikken, vi er ikke aliens som nettopp har kommet til jorden. Flere leger og psykologer har allerede bevist det. Jeg skal ikke trenge å forklare for noen hvorfor jeg lever mitt liv som jeg gjør. Men jeg tar gjerne en informativ samtale med dem som er nysgjerrige på mitt liv som transperson, men da må personen søke informasjon tidligere og møte meg på halvveien. Jeg tror jeg snakker for de fleste LGBT+personer, om ikke alle.

untitled link

– Hva vil du si til dem som opplever utfordringer, som kanskje synes det er vanskelig å godta den de er?

– Det var ikke du som valgte å bli født svart, hvit, mann, dame, trans eller non-binary, men vi har alle rett til å eksistere og leve livene våre fullt ut. Vi lever alle på lånt tid, og ingen vet når vi skal dø. Så hvorfor kaste bort det fantastiske livet på andre menneskers meninger og fordommer? Transpersoner blir født to ganger i løpet av ett liv – første gang som alle andre, men gang nummer to som deg selv i din sannhet. Det er ikke noe mer befriende og viktigere i livet enn det, sier Ceval og fortsetter:

– Vi blir holdt tilbake av så mye frykt og begrensninger som egentlig ikke er der. Vi lar oss begrense av samfunnet, familie, venner, rammer og roller. Vask alt dette av deg! Du kommer til å finne mennesker som er like som deg og som føler det samme, og du kommer til å sakte, men sikkert bygge ditt eget nettverk med venner og familie rundt deg. Vær sikker!

Therese Aanonli (35), makeup-artist

Therese Aanonli er samboer med Julie Aahlberg Øyan og sammen har de datteren Nelly på 3 år. Aanonli mener at jo mer åpenhet og ærlighet vi sprer, jo lettere vil det bli å leve som homofil nå, og i fremtiden. Nøkkelen er kjærlighet, og ingenting er større enn kjærligheten, sier hun.

SÅRENDE KOMMENTARER: – Vi får til stadighet spørsmål som vi finner sårende, men ofte kommer disse spørsmålene som en konsekvens av lite opplysthet rundt temaet, sier Therese. Her med samboeren Julie, og datteren Nelly. Foto: Privat

– Hvordan er det å være homofil i Norge i dag?

– «K** og fi*** skal sammen sitte» dette utsagnet fikk jeg tilsendt skrevet på en IFA-eske under en forelesning på høyskolen jeg gikk på i 2005. Dette er 15 år siden så mye har skjedd siden den gang, men det betyr ikke at man er kvitt alle fordommer. Dessverre, sier Aanonli, som er MinMotes skjønnhetsekspert.

– Opplever du noen utfordringer, har du i så fall eksempler på hendelser?

– Heldigvis møter vi sjeldent negativitet som en familie på tre jenter i det daglige. Men vi får til stadighet spørsmål som vi finner sårende, men ofte kommer disse spørsmålene som en konsekvens av lite opplysthet rundt temaet. Spørsmål som «hvem er pappaen» og bemerkninger som «to mammaer, det er jo litt rart». Så la oss stå sammen om å dele kunnskap og erfaringer, snakk høyt og spre kjærlighet, sier Aanonli som gikk gravid med Nelly, og fortsetter:

– For et barn med to mammaer har ingen pappa, det har en donor. Og det er ingenting rart med det, for familier kommer i ulike former. Noen med en mamma, andre med to pappaer og noen med en mamma og pappa.

– Hva vil du si til dem som opplever utfordringer, som kanskje synes det er vanskelig å godta den de er, og følelsene de kjenner på?

– Jeg vil skrike høyt: Stol på deg selv, slipp deg løs og ikke vær redd for å vise hvem du er! Den følelsen av å være fri og være seg selv kan ikke måles med noen fordommer og utfordringer.

Fredrik Fernando Austad (27), fotograf og brand manager i Patriksson

Som barn og ung kunne Fredrik Fernando Austad ligge våken om natten og tenke: «Dette må aldri noe få vite». Nå er han stolt og glad for at han kan være den han er.

VIL KJEMPE: – Jeg vil være sterk i sinn og kropp slik at jeg kan fortsette å kjempe hver dag for at alle skal ha muligheten til å elske den de selv ønsker, og å bli akseptert av sine likeverdige. Foto: Tuva Trondsdatter Trønsdal

– Hvordan er det å være homofil i Norge i dag, for deg?

– Jeg føler meg ekstremt heldig som har det privilegiet av å omgi meg med fantastiske mennesker som aksepterer meg for den jeg er. Takknemlighet bruser gjennom blodet mitt hver dag for at mine foreldre, mine venner og de jeg har møtt i jobbsammenheng alltid har støttet meg og vist meg kjærlighet. Det gir meg styrken til å kunne stå opp for andre som er i miljøer hvor akseptnivået kanskje ikke er like høyt, og det er derfor ekstremt viktig for meg at jeg faktisk bruker den stemmen jeg har til å kjempe for likestilling, sier Austad.

– Jeg lever innenfor Ring 1 i Oslo sentrum og vanker i kreative miljøer med en svært opplyst omgangskrets. Saken er at dette ikke er tilfellet alle steder i Norge, og i verden. Homofili er fortsatt kriminalisert i 68 land – og det er nettopp derfor jeg går i paraden i glitter fra topp til tå, det er derfor jeg ytrer meg i sosiale medier, det er derfor jeg leser meg opp på LGBTQ+-historien, det er også faktisk en av grunnene til at jeg er glad i å trene. Jeg vil være sterk i sinn og kropp slik at jeg kan fortsette å kjempe hver dag for at alle skal ha muligheten til å elske den de selv ønsker og å bli akseptert av sine likeverdige.

– Opplever du, eller har du opplevd, noen utfordringer?

– Personlig opplevde jeg mine mest negative hendelser da jeg valgte å «komme ut» på videregående i Arendal, forteller Austad. For han ble det en mental kamp å akseptere seg selv for den han var.

– Jeg måtte få hjelp av både støttepersoner og psykologer. Jeg opplevde nedlatende kommentarer om femininitet og at jeg var «homo» da jeg var ung ballettdanser, men etter hvert som menneskene rundt meg ble eldre ble jeg også akseptert. Den «straighte» kompisgjengen min på den tiden var helt utrolig flotte mot meg og jeg kommer aldri til å glemme den gangen de svarte meg da jeg kom ut med: «Men Fredrik, det her har vi jo visst lenge! Og vi er jo fortsatt vennene dine.», sier Austad og takker vennene.

For 27-åringen endret mye seg da han etter videregående flyttet til Oslo for å studere, hvor han forteller at han nesten utelukkende har opplevd kjærlighet.

– Det har vært helt fantastisk! Et annet tårevått minne jeg har var da faren min besøkte meg her etter jeg hadde flyttet og vi satt på en restaurant på Majorstuen sent på kvelden. Det var etter middagen at han fortalte meg at han hadde meldt seg ut av kirken fordi han ikke ønsket å støtte opp om noen som mente at det ikke var rett at jeg fikk gifte meg med den jeg ville. Jeg blir utrolig rørt når skriver disse ordene den dag i dag. Tusen takk, pappa og mamma og min bror, jeg elsker dere. I dag er jeg ekstremt stolt over å få være den jeg er.

untitled link

– Hva vil du si til dem som opplever utfordringer, som kanskje synes det er vanskelig å godta den de er, og følelsene de kjenner på?

– Det å selv godta at man er «annerledes» i et heteronormativt miljø er kanskje den vanskeligste jobben. Jeg husker selv alle nettene jeg tenkte «dette må aldri noe få vite» og tankene mine tok tak i rattet.

– Mitt beste råd er å stå opp for deg selv og virkelig ta sjansen: du har kun ett liv og det er et utrolig sløseri å leve det som noen andre enn deg selv. Betro deg til noen du stoler på eller ta en telefon til en anonym informasjonstelefon – det er viktig at du innser at du ikke er alene. Det finnes tusenvis av andre som deg og du er virkelig ikke så annerledes som du kanskje tror: Du er akkurat den du er og det er faktisk helt perfekt.

Publisert: