Kjøpte kjole på UFF – var ekte prinsessekjole

SPESIELL HISTORIE: Denne ekte prinsessekjolen havnet i en bruktbutikk i Oslo. Foto: Reidun Solheim, Nasjonalmuseet/NTB Scanpix.

Nå har kjolen havnet på museum.

Elise Alexandra Gulbrandsen
Publisert:

Noen plagg har en helt spesiell historie. Det var også tilfelle for kjolen som havnet hos gjenbruksbutikken UFF i Oslo.

Samlingsmedarbeider hos Nasjonalmuseet, Janne Helene Arnesen, så et bilde av kjolen på Instagram tilbake i 2016 og skjønte raskt at den måtte være noe utenom det vanlige.
– Jeg tenkte at det var sjeldent at gallakjoler fra Molstad var på det åpne markedet. Det var da jeg så innsiden at jeg skjønte den var veldig spesiell, sier Arnesen.

Etter å ha kjøpt kjolen begynte hun ivrig å undersøke hvor kjolen kunne stamme fra.
Etter åtte måneder uten hell med å nøste opp kjolemysteriet, så hun tilfeldigvis et bilde fra prinsesse Astrids bryllup med Johan Martin Ferner, hvor brudeparet poserte med kongelige gjester. Og der var kjolen!

EKSKLUSIV KJOLE: Prinsesse Astrid giftet seg med Johan Martin Ferner i 1961. Brudeparet poserer sammen med (fra v) Kong Olav, prinsesse Ragnhild og kronprins Harald. Foto: NTB scanpix.

Prinsesse Ragnhilds assistent ble kontaktet og garderoben ble gjennomgått av familien. Kjolen var ikke å finne. Da både størrelsen og nålemerkene på venstre bryst viste seg å stemme overens med pressebildet, var det ikke lengre tvil om hvem som hadde båret kjolen, selv om Arnesen selv prøvde å motbevise teorien.

Kjolen var en vaskeekte prinsessekjole, og har tilhørt prinsesse Ragnhild.

– Jeg har ofte tenkt at det er sånt som ikke skjer. Så snubler jeg rett i det selv, sier Arnesen til MinMote.

PRINSESSEKJOLE: Denne kjolen har tilhørt prinsesse Ragnhild. Den ble funnet på bruktbutikken UFF i Oslo. Foto: Reidun Solheim/Nasjonalmuseet.

MinMote har vært i kontakt med kommunikasjonssjef ved Slottet, Guri Ofstad Varpe, som ikke ønsker å kommentere saken.

Gallakjolen som er laget av Molstad & Co i Oslo er ifølge museet fantastisk godt bevart, og på høyt sømteknisk nivå. Kjolen er nå i Nasjonalmuseets samling sammen med hele Molstads arkiv bestående av alle kataloger, motetegninger og skriftlige kilder.

Les også: Slik gjør du gode bruktkjøp
Molstad og Co ble grunnlagt av Edvard Molstad i 1883, og er kjent som et av Norges fremste motehus. Molstad leverte alt fra konfeksjon til skreddersøm, men det var merkelappen i ryggen og den sømtekniske kvaliteten som gjorde at prinsessekjolen utmerket seg. Motehuset har stått bak flere av de kongeliges antrekk frem til de la ned i 1975.

– Det er ganske utrolig å nøste opp hvor den kommer fra. Mye av det museet får blir ofte gitt av personen som har gått med det, eller noen som har tilknytning til personen. Det er sjeldent det kommer så utenfra, sier Arnesen.

EKSKLUSIV KONSTRUKSJON: Det var særlig innsiden på kjolen som gjorde at Janne Helene Arnesen skjønte den måtte være noe helt spesielt. Foto: Reidun Solheim/Nasjonalmuseet.

Prisen på kjolen hos UFF vil giver Arnesen nødig prate om.

– Det er den historiske konteksten som gjør den verdifull. Den er en del av vår felles hukommelse. Vi har stort sett svart/hvitt-bilder fra bryllupet, så det er fint å få en fargeversjon. Det var prinsesse Astrid som selv donerte sin brudekjole, og nå er kjolen prinsesse Ragnhild brukte side om side med søsterens. De er fint at de to kjolene finner hverandre igjen, sier Arnesen som ga kjolen til museet som privatperson.

KLÆR

SLIK HANDLER DU MER BÆREKRAFTIGE KLÆR

LEKKER: Slik ser gallakjolen ut i ryggen. Foto: Reidun Solheim/Nasjonalmuseet.

Nå lurer Arnesen på hvor kjolen har vært siden den ble brukt i det fasjonable bryllupet.

– Det er et kjempemysterium. Det hadde vært gøy om noen visste noe. Det er foreløpig ingen som kan si noe om hvor den har vært mellom 1961 og 2016, sier Arnesen som håper at noen kjenner kjolens historie.

Vet du noe mer om kjolen? Ta kontakt med MinMotes journalist!

DETALJRIK: Kjolen er sydd og designet av det norske motehuset Molstad. Foto: Reidun Solheim/Nasjonalmuseet.

Dette er langt fra det første helt spesielle plagget som har havnet i en bruktbutikk. I fjor fikk Fretex en spesiell donasjon med 300 råeksklusive designdresser og blazere som trolig var verdt millioner av kroner.

Det har var mye spekulasjoner om det var Kjell Inge Røkke som sto bak den sjenerøse donasjonen, noe han etter hvert innrømmet til MinMote.

VIL DU HOLDE DEG OPPDATERT PÅ MOTE OG TRENDER?

Følg MINMOTE PÅ INSTAGRAM for å få daglige oppdateringer og inspirasjon!

Publisert:
Elise Alexandra Gulbrandsen
Elise Alexandra er journalist i VG. Her skriver hun om mote, interiør og skjønnhet. Hun har en forkjærlighet for bruktshopping, og vil inspirere deg til å finne din egen stil.