Gina Tricot slutter med all produksjon av angora, dun, fjær og skinn

OMSTRIDT MATERIALE: Angorapelsen har blitt vist på catwalken hos store designere som Chanel og Alexander Wang, og er også tilgjengelig hos de fleste kjedebutikker. Nå avslører en ny video en grusom behandling av angorakaniner i Kina. Foto: Getty Images / All Over Press / PETA

Den svenske kleskjeden Gina Tricot mener kontrollsystemet i tekstilbransjen ikke er tilstrekkelig for å være sikre på at dyr behandles godt nok, og slutter nå å produsere produkter i blant annet angoraull. 

Oda Marie Midbøe
Publisert:

Det skriver kleskjeden i en pressemelding. Dermed er Gina Tricot den første av billigkjedene i Skandinavia som i lys av forrige ukes angoraullavsløring velger å ta kraftige grep i sin produksjon.

«Den senere oppmerksomheten i spørsmålet rundt angora har fått Gina Tricot til vurdere om kontrollsystemet i tekstilbransjen virkelig strekker til for at policien skal etterleves. Konklusjonen er at dette ikke er tilfellet. Gina Tricot har derfor besluttet ikke lenger å anvende seg at verken angora, dun, fjær eller skinn i deres produksjon», skriver kleskjeden.

Utviklingen av nye produkter kommer til å skje uten bruk av disse materialene, og er en beslutning som vil gjelde frem til man med trygghet og sikkerhet kan gå god for både materialeinnhold, så vel som dyrevelferd. Produktene som inneholder materialene de nå slutter å bruke i produksjonen, vil fortsatt bli solgt i butikk til det er tomt.

Sjokkerende avsløring

Forrige uke omtalte minMote en avslørende video som viser hvordan angorakaniner på brutalt vis får pelsen revet av mens de hyler og skriker av smerte. Det er dyrevernorganisasjonen PETA som har filmet med skjult kamera på kaninfarmer i ni ulike asiatiske land, og de sjokkerende funnene har spredd seg til medier i hele verden.

minMote kunne fredag forrige uke fortelle at det svenske merket Acne Studios, som er et av Skandinavias største motehus, trakk tilbake samtlige av sine angoraplagg fra alle sine butikker og nettbutikk. Dette gjorde motehuset for å forsikre seg om at deres leverandører produsererer angoraullen etter merkets egne retningslinjer. Samme dag tok norske moteredaktører også til orde for at de heretter ikke vil anbefale angoraplagg i sine motemagasiner.

- Godt eksempel

Karen Frivik, informasjonsansvarlig i Dyrevernalliansen er glad for at Gina Tricot nå velger å slutte med angoraull og andre materialer som kommer fra dyr.

- Det er helt fantastisk. Dette er en stor kjede med godt fotfeste her i Norge, og det er veldig gledelig at de tar grep på denne måten og går foran som et godt eksempel. Penger er et språk alle forstår og dette ville være med på å legge press på land som Kina hvor dyremishandling nærmest er satt i system, sier hun til minMote, og fortsetter:

- At merkene ikke tar grep før oppslagene i pressen kommer viser at de prøver så lenge det går. De er selv med på å presse materialpriser ned og må ta ansvar for konsekvenser som dårlige forhold for dyr i for eksempel Kina. Forbrukere i dag blir mer og mer bevisste - aktørene gjør derfor lurt i å sette dyrevelferd og miljø foran profitt. Jeg tror det vil lønne seg på sikt, sier hun.

SLUTTER MED ANGORA: Den store, svenske kleskjeden Gina Tricot sier onsdag ettermiddag at de vil slutte å benytte seg av materialer som angoraull, dun, fjær og skinn. Foto: NTB SCANPIX

Aktualiserer behov for kontrollsystem

Videre i pressemeldingen sier den svenske kleskjeden at de ikke har indikasjoner på at vannskjøtsel av dyr har forekommet i produksjon av deres produkter, men at de fatter denne beslutningen ettersom personer og bedrifter har blitt dypt opprørt over den behandlingen angorakaniner har fått i videoen fra dyrevernorganisasjonen PETA.

«Det aktualiserer behovet for et kontrollsystem som bygger på felles verdier om dyrevelferd i bransjen», skriver Gina Tricot.

Det har ikke lykkes minMote å få en kommentar fra Gina Tricot onsdag ettermiddag.

Også miljøorganisasjonen Fremtiden i våre hender roser den svenske kleskjeden for å ta grep.

- At en kleskjede tar slike grep viser at de kontinuerlig jobber for å få en produksjon som er etisk forsvarlig. Som klesaktør finnes det flere etiske hensyn å ta, og om man vil vinne frem i konkurransen om kundene er det viktig å fremstå som troverdige, sier fagrådgiver i organisasjonens etikk- og næringslivsavdeling, Carin Lefer.

NB: STERKE BILDER:

Publisert:

Finn mer innhold om: