Norsk motemagasin bruker fire år gammelt Vogue-bilde på cover

Trodde du «it»-kjoler gikk ut på dato? Tro om igjen. Norske Costume går for gjenbruk i sin aprilutgave.

forside costume vogue

Foto: Skjermdump fra Instagram

forside costume vogue

Faksimile: Vogue Paris

Supermodellen Gisele Bündchen pryder coveret på aprilutgaven av Norges største motemagasin Costume som er i butikkhyllene denne uken.

Coveret er nøyaktig det samme bildet som ble brukt da Vogue-redaktøren Emanuelle Alt ga ut sin første utgave av Vogue Paris i 2011. Costume averterer for øvrig med et Emanuelle Alt-intervju på aprilforsiden.

IKONISK: April-utgaven av Vogue Paris i 2011 var Emanuelle Alts første utgave som sjefredaktør. Faksimile: Vogue Paris
IKONISK: April-utgaven av Vogue Paris i 2011 var Emanuelle Alts første utgave som sjefredaktør. Faksimile: Vogue Paris

Coverbildet viser en sommerlig Bündchen poserende i en hvit blondekjole fra Dolce & Gabbana. Det ikoniske bildet er tatt av fotografduoen Inez van Lamsweerde og Vinoodh Matadin, på St Barts i Karibien.

Vanlig praksis

Costume-redaktør Hege Aurelie Badendyck er stolt over april-coveret og mener det representerer noe tidløst og elegant.

- Når vi fikk muligheten til å ha supermodellen Gisele Bündchen på coveret, gjorde vi det til tross for at bildet har prydet Vogue Paris tidligere. Det er helt vanlig praksis i magasinbransjen å kjøpe internasjonale forsider som har vært på trykk tidligere, sier Badendyck til MinMote og fortsetter:

- Den hvite blondekjolen er aktuell hver sesong, og spesielt denne sesongen. Selv om bildet og stylingen er fire år gammelt er uttrykket tidløst og nydelig, og modellen sunn og naturlig. Jeg synes det er flott at vi kan kommunisere at man ikke alltid trenger å ha det nyeste for å holde seg oppdatert.

- Usmart

Redaktør i Det Nye, Karine Thyness, er imidlertid overrasket over Costumes covervalg.

OVERRASKET: Sjefredaktør Karine Thyness, forteller at Det Nye er opptatt av å holde seg relevante og aktuelle. Også på cover. Foto: Roy Darvik
OVERRASKET: Sjefredaktør Karine Thyness, forteller at Det Nye er opptatt av å holde seg relevante og aktuelle. Også på cover. Foto: Roy Darvik

- Jeg må innrømme at jeg synes det er rart å se et så gammelt bilde på forsiden av vårnummeret til et av Norges største moteblader. Akkurat dette bildet er så kjent, og det er sterkt forbundet med merkevaren Vogue. Jeg er sikker på at Costume har tatt en ordentlig vurdering på det, og kanskje det til og med skal være et poeng, men de risikerer jo også å miste sin egen signatur, sier hun til MinMote.

Thyness forteller at Det Nye tidligere har kjøpt utenlandske bilder, men at de nå tar alle forsidebildene sine selv.

- Det er viktig for oss at klærne på coveret er tilgjengelige i butikk når leserne sitter med bladet i hendene. For Costumes lesere er det kanskje annerledes, dette coveret gir dem jo også inspirasjon, selv om det ikke er tilgjengelig, sier hun, og legger til:

- Magasinbransjen jobber hardt for å sees på som relevante. Det er mange som mener at motemagasinene skriver om det samme vår etter vår, og sånn sett kan man gjøre seg mindre relevant ved å bruke fire år gamle bilder.

Les også:Norske motemagasiner dekket moteukene på sponseturer

Tidløs klassiker

Kjendisstylist og moteblogger Line Langmo forteller til MinMote at hvite blondekjoler aldri går ut av motebildet.

- Hvite blondekjoler er veldig klassiske og tidløse. Selv tar jeg frem de samme kjolene hvert eneste år, for de holder seg alltid i motebildet. I år er det et spesielt fokus på den hvite blondekjole kobinert med 70-tallstrenden. Denne kjolen appelerer til alle aldre og kan styles opp og ned, fortellerhun til MinMote.

MOTEFOTOGRAF: Ole Marius Fossen. Foto: Christian Bakstad
MOTEFOTOGRAF: Ole Marius Fossen. Foto: Christian Bakstad

Undervurderer leserne

Motefotograf Ole Marius Fossen reagerer også på bildebruken og mener Costume undervurderer leserne når de trykker et fire år gammelt bilde på cover.

- Jeg synes det er trist at Costume ser seg nødt til å kjøpe allerede trykte bilder fra Vogue Paris. Det er helt unødvendig når vi har så mange dyktige fotografer, modeller og stylister her i Skandinavia, sier han til MinMote.

- Vogue fikk mye oppmerksomhet rundt coveret i 2011, så Costume undervurderer leseren når de tyr til billig gjenbruk av et bilde mange av leserne vil ha sett før, avslutter han.

Hvordan var din opplevelse i dag?