Dyrevenner raser mot pelsmote

En av høstens store jakketrender er pels, både fuksepels og vanlig pels. Dette gjør at flere profilerte dyrevenner dropper prinsippene sine for å følge pelstrenden.

Mari Glans
Publisert:

I flere år har pels vært et tabubelagt plagg å gå med, men denne høsten er pelsen mer populær enn noen gang. Kjedebutikkene er fulle av fuskepelser, flere store motehus viser pels på catwalken, mens vintagepelser selger godt både i butikker og på Ebay.

Dyrevernsorganisasjonen PETA har i flere år laget oppsiktsvekkende kampanjer med sterke bilder av døde dyr og nakne kjendiser under slagordet «Jeg vil heller gå naken enn med pels». Men nå ønsker flere av de dyrevennlige kjendisene å følge pelstrenden. Blant annet supermodell Naomi Campbell, som nå blir sett med pelsjakker i alle varianter, og fronter høstkampanjen til pelsdesigner Denni Basso, selv om hun tidligere har stilt opp naken i en kampanje for PETA.

PETAs første kampanje mot pels var frontet av supermodellene Naomi Campbell, Cindy Crawford, Christy Turlington, Claudia Schiffer og Elle Macpherson. Av alle disse er det kun Christy Turlington som har holdt seg unna pelsen i ettertid. Alle de andre har enten promotert pels eller brukt ekte pels siden den gang.

Førstedamene nekter å bruke pels. Les mer om saken her.

«Etisk» pelsoppdrett

Designer Todd Lynn bruker pels i sine kolleksjoner, og sier til avisen The Guardian at det viktigste for han er hvor pelsen kommer fra. Han kjøper ikke pels fra Kina fordi der er ikke pelsoppdrett lovregulert. Lynn jobber med Saga Fur i Finland, hvor han mener at dyrene får god behandling mens de er i live.

- Jeg er ikke en hjerteløs person, men for oss som jobber med luksusvarer er det enkelte materialer vi er nødt til å bruke. Pels er noe mine kunder vil ha, sier Lynn til The Guardian.

Ingrid Newkirk, en av grunnleggerne og lederen for PETA, mener Lynns uttalelser om etisk pelsbruk er tull.

- Disse designerne får gratis pelsmaterialer fra leverandørene for å gjøre pels mer akseptert. Jeg regner med at designerne er ganske desperate. Pels har mistet all status, jeg ser prostituerte i Atlantic City som går med pels, sier Newkirk til The Guardian.

- Du kan enkelt finne vakre, trendy og glamorøse alternativer til alle klesplagg som du ikke trenger å drepe dyr for å få tak i. Du kan finne en varm jakke som ikke veier ti kilo og får deg til å lukte som en bjørn, fortsetter Newkirk.

MinMote.no - Norges største moteside

Er fuskepels et alternativ?

Selv fuskepelsen, som er laget av syntetiske materialer, er for mange feil å bruke på grunn av at det ser ut som ekte pels og sender signaler om at pels er akseptert og kult å gå med. I tillegg mener miljøforkjempere at fuskepels er skadelig for miljøet.

Forkjempere for ekte pels argumenterer med at ekte pels er naturlig, nedbrytbar og effektiv i forhold til fuskepels. I følge Britisk Fur Trade Association, krever det 4, 5 liter olje for å lage tre jakker av fuskepels.

En av PETAs hovedfiender er sjefredaktøren for amerikanske Vogue, Anna Wintour. Hun uttalte tidligere i år at «så lenge pels er en del av motebildet, vil Vogue fortsette å rapportere om det.»

PETA har prøvd flere metoder for å få Wintour til å forandre mening. Blant annet har Wintour fått en død vaskebjørn kastet på tallerkenen sin da hun spiste middag på The Four Seasons.

Hva er din mening om bruk av pels og fuskepels? Del med oss i kommentarfeltet!

Her er ti tøffe vinterjakker!Både med og uten fuskepels

Relevante saker videre:

Kari Traa designer klær for jenter som tør.Les saken her!

Dårlig vær betyr ikke dårlig klær.Vi viser deg hvordan du kler deg tøft i regnværet

På tide med et par nye vinterboots? Sjekk ut våre favoritter her!

Publisert:

Finn mer innhold om: