Forbrukerombudet advarer: Hold deg unna disse nettbutikkene

Julehandelen kan fort bli en trist affære hvis du handler merkeklær som er urealistisk billige på nett, ifølge Forbrukerombudet. Nå har de oppdatert sin «svarteliste» over useriøse nettbutikker - der står såkalte forhandlere av både Michael Kors og Canada Goose.

falske nettbutikker1

MANGE FORFALSKNINGER: Dukker opp av Canada Goose-vinterjakken. Her er ekte vare fra merkets nettsider. Jakken koster rundt 6000 kroner. Foto: Canada-goose.com.

falske nettbutikker1

NORGESMERKET: Michael Kors er poppis i Norge - men flere nettbutikker selger falske varianter. Her er ekte vare, til 1147 kroner i Michael Kors egen nettbutikk. Foto: Michaelkors.com.

falske nettbutikker1

POPULÆR: Jakken fra Woolrich koster 6420 kroner på nett hos den originale butikken Woolrich.eu - som altså selger ekte vare. På falske nettbutikker selges den naturligvis for langt mindre. Foto: Woolrich.eu

falske nettbutikker1

KLASSIKER: Mulbeeys Nayswater-modell er populær å kopiere, også på nett. På Mulberrys egne nettsider selges den ekte vesken for hele drøye 13.700 kroner. Foto: Mulberry.com.

I takt med at nettshopping blir mer og mer populært, dukker også stadig flere useriøse aktører opp.

Bildene øverst i saken er ekte vare fra autoriserte forhandlere.

I forbindelse med julehandelen har Forbrukerombudet gjort en omfattende gjennomgang av nettbutikker som gir seg ut for å levere merkevarer til sterkt reduserte priser, for å oppdatere sitt «svindelgalleri» - altså listen over falske nettbutikker eller nettbutikker som ikke leverer det de påberoper seg at de gjør.

www.forbrukerombudet.no in parked

Disse digge vinterklærne er derimot helt innafor å kjøpe:

Kjente merker

På listen finner du butikker som gir seg ut for å selge kjente, populære merker som Nike, Canada Goose, Parajumpers, Michael Kors, Mulberry og Woolrich. Samt mer generelle begreper som billige sko, billige fotballdrakter og billige merkeklær.

Les også: Dette mener ekspertene om Michael Kors-veskene

Blant annet viser Forbrukerombudet til en butikk de har fått mange klager på, hvor flere ungdommer skal ha kjøpt falske Canada Goose-jakker med foreldrenes bankkort, til 90 prosent rabatt.

- Dette er virkelig et utbredt problem, sier fagdirektør Tonje Skjelbostad til MinMote og fortsetter:

- Listen er basert på tips vi mottar fra forbrukere. Vi går gjennom disse tipsene jevnlig og foretar en kort vurdering på om vi anser nettbutikkene som useriøse eller ikke før vi fører dem opp i listen, forklarer hun.

Vær kritisk før du betaler

Videre mener Forbrukerombudet det er flere grep man selv kan ta for å sikre seg mot nettsvindel. En av tingene er å sjekke informasjonen om nettbutikken, ettersom Angrerettloven pålegger å opplyse om både andresse, e-post og organisasjonsnummer.

En annen ting er å sjekke andres erfaringer, samt la være å forskuddsbetale, for å nevne noe.

- En klassisk fremgangsmåte disse butikkene har, er at de opprettes, men så eksisterer de bare i noen uker før de blir fjernet. Så min anbefaling er å være kritisk før du handler, for når betalingen er gjort, kan det være for sent, sier fagdirektør Skjelbostad.

- Erfaringsmessig ser vi at mange kommer inn på disse sidene via annonser på Facebook, så jeg oppfordrer alle til å ha et kritisk blikk på disse, avslutter hun.

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?