Kommentar: Hva vil det egentlig si at et magasin fremmer mangfold?

STORT ENGASJEMENT: De siste dagene har mangfoldsdebatten rast i Mote-Norge. Foto: Getty Images.

– Alle er åpenbart enige om at mangfold er viktig, men hvorfor er det da så sjelden vi ser saker i magasinene med skjønnhetstips for mørk hud?

Elise Alexandra Gulbrandsen
Publisert:

Motepersonlighet og redaktør Hege Aurelie Badendyck spør seg om hvorfor motemagsinene sier de er opptatte av mangfold, uten at vi nødvendigvis ser det i praksis. Denne kommentaren ble først publisert på Badendycks nettsted The Cool Girl.

I kjølvannet av debatten rundt Elle-kommentaren på Insta-story denne uken, der magasinet svarer en leser som etterlyser mer mangfold med at de ikke har som mål å representere hele samfunnet, har Melk & Honning snakket med flere redaktører fra motemagasinene her til lands om hvilket ansvar de har i forhold til å fremme mangfold. Det er flott at samtlige redaktører som ble intervjuet mener de har et stort og viktig ansvar, men jeg savner en videre diskurs om hva det egentlig vil si å skulle være et magasin for et bredere publikum? Det å flagge noen forsider med en mørk modell når diskusjonen rundt mangfold dukker opp fører ikke debatten videre.

NYHETER

Leserstorm etter Elle-utspill om mangfold

KOMMENTERER: Tidligere sjefredaktør i Costume, Hege Aurelie Badendyck, driver nå nettmagsinet The Cool Girl. Nå kommenterer hun mangfoldsdebatten i motenbransjen. Foto: Karoline Brenden Skaug/thecoolgirl.no

Hvorfor så homogent?

Hver gang magasinene velger noe annet enn en lys, tynn modell på forsiden så nøler de og er redde for salgstall og resultater. Sånn er det dessverre.

Ofte er forklaringen at magasinene har erfart at de har solgt mindre av utgaver der de ikke har «safet», og der de har valgt noe annet enn en modell som appellerer til det brede, nordiske publikum. Forklaringen har en passiv undertone; man viser til tall og statistikker, men snakker lite om årsak. Hadde man snarere innrømmet (eller kanskje innsett) at man har gjort for lite for å investere i og appellere til et bredere publikum av lesere hadde man også lettere søkt løsninger.

Man når ikke ut til en bredere leserskare bare ved å ha en mørk modell på coveret en måned for så de neste å ha innhold, guider og tips som i hovedsak er rettet mot et nordisk utseende. Det skaper ikke nye, lojale lesere. Det skaper muligens fremdeles litt blest og medieoppmerksomhet, men nye lesere som vender tilbake igjen og igjen får de neppe.

NYHETER

Krass kritikk mot Elle etter feilsendt e-post

Mangfold og salgssuksess

For å nå ut til et bredere publikum må magasinene skape troverdighet og lojalitet, på lik linje som de har hos sine eksisterende lesere. Troverdighet oppnår man ved å ha kunnskap om leserne sine; som hvem de er, hva de er opptatt av (innen mote og skjønnhet) og hvem de ser opp til. At svarene kan være ulike hos en etnisk norsk jente og en flerkulturell en vet vi. Ergo vil grunnlaget og utgangspunktet for å skape godt, målrettet innhold også være ulikt. Lojalitet skapes ved at magasinene over tid viser at de virkelig mener at det er viktig for dem å fremme mangfold.

Hvis det å representere mangfold for et magasin skal være en suksess må det bety en langsiktig strategi der det månedlige innholdet appellerer til en bredere leserskare. Slik kan man lykkes i å oppnå nye, trofaste lesere, og «mangfold» vil også kunne by på salgssuksesser for magasinene. Med salgssuksesser kan man skape varige endringer, og det er derfor det er viktig å søke og oppnå kommersielle suksesser, også når det kommer til denne debatten.

KLÆR

Den evige jakten på en bikini

Mangfoldig innhold

Alle er åpenbart enige om at mangfold er viktig, men hvorfor er det da så sjelden vi ser saker i magasinene der fokuset for eksempel er skjønnhetstips for mørk hud? Eller det evige problemet for mange; hvordan temme krusete, krøllete og uregjerlig hår? Eller hva med pigmentproblemer og mørk hud?

Svaret fra magasinenes ståsted er ofte at det blir for snevert innhold som ikke når ut til mange nok. Men jeg mener svaret burde være; vi har ikke klart å nå ut til bredden av våre potensielle lesere ennå.

Et magasin som fremmer mangfold er et magasin som kan vise til mangfoldig innhold.

HEGE AURELIE BADENDYCK, redaktør The Cool Girl.

Publisert:
Elise Alexandra Gulbrandsen
Elise Alexandra er journalist i VG. Her skriver hun om mote, interiør og skjønnhet. Hun har en forkjærlighet for bruktshopping, og vil inspirere deg til å finne din egen stil.