Greta Thunberg på Vogue Scandinavia-forside

COVERGIRL: Greta Thunberg er på forsiden av den første utgaven av Vogue Scandinavia.

Vogue Scandinavia er på vei, og den 18 år gamle miljøaktivisten Greta Thunberg er den første som får pryde forsiden til motebibelen.

Malin Gaden
Publisert:

25. juni 2020 kunne magasinet DN fortelle at Vogue Scandinavia er på vei. Det har lenge blitt pønsket på om dette noen gang skulle skje, og nå – ett år senere – er første utgave straks her.

8. august delte nemlig Vogue Scandinavia bilde av sin aller første utgave på deres Instagram-konto. På forsiden finner vi selveste Greta Thunberg (18).

norske redaktører
NYHETER

Norske magasinredaktører om Vogue Skandinavia: – På tide

«Greta Thunberg er stemmen til en hel generasjon. De siste tre årene har den svenske tenåringen blitt en av de mest anerkjente aktivistene i verden, og har talt til verdensledere om klimakrisen. Med tanke på vår kjærlighet for naturen, kunne vi ikke komme på noen som passet bedre å være på cover av den første utgaven av Vogue Scandinavia», skriver det skandinaviske motemagasinet på Instagram.

Login • Instagram

På forsiden ser vi Thunberg plassert i de nordiske skoger mens hun strekker en hånd mot en grå/brun islandshest. Miljøaktivisten er iført en gul kjole med print, samt en stor, beige trenchcoat.

Mange stusser kanskje over at en miljøaktivist befinner seg på forsiden av et motemagasin. Det er jo ingen hemmelighet at klesproduksjon er blant verdens mest forurensende industrier, men til det har Thunberg følgende å si:

«(...) Motebransjen er en stor del av klimakrisen – for ikke å nevne hvordan den påvirker de utallige arbeiderne og samfunnene som blir utnyttet over hele verden slik at noen kan nyte av fast fashion, som mange behandler som engangsartikler. Mange får det til å se ut som at moteindustrien begynner å ta ansvar ved å bruke svimlende summer på kampanjer hvor de fremstiller seg selv som «bærekraftige», «etiske», «grønne», «klimanøytrale» og «rettferdige». Men la oss ha det på det rene: Dette er ofte ikke annet enn ren grønnvasking. Du kan ikke masseprodusere mote eller ha et «bærekraftig» forbruk slik verden er i dag. Dette er en av mange grunner til at vi trenger en forandring», skriver Thunberg på sin Instagram-konto, som følges av 12 millioner mennesker.

MOTE

Matilde (25) og Fam (24) vil gi plaggene dine et lengre liv

I redaktørrollen hos skandinaviske Vogue sitter svenske Martina Bonnier. Hun har også delt bilder av det nye magasinet på Instagram, samt kommentert problematikken rundt mote og bærekraft.

«Det er en ære å ha Greta Thunberg på vår første utgave av Vogue Scandinavia. Vogue Scandinavia har planer å gjøre ting annerledes, og vi håper å inspirere folk å ta de nødvendige stegene for å leve et mer bærekraftig liv. Sammen skal vi skape en bevegelse og strebe etter å gjøre en forskjell.»

Ansetter fire fra Norge

I lang tid var det uvisst hvem som skulle ta del i Martina Bonniers redaksjon, men i mai 2021 ble det kjent at hun faktisk får med seg fire norske moteprofiler med på laget.

Celine Aagaard blir «sustainability expert», Marianne Theodorsen ansettes som «handbag expert», Betty Bachz blir «eyewear expert». Sist, men slettes ikke minst, blir Rawdah Mohammed moteredaktør for Norge. Det kunne motenettstedet Melk & Honning melde i mai.

Siden første utgave av magasinet har Greta Thunberg på forsiden, skal du ikke se bort ifra at det er et tydelig bærekraftsfokus i denne omgang. Her vil den norske designeren Celine Aagaard ha en viktig oppgave som magasinets bærekraftsekspert.

– Min rolle vil være å presentere nye uoppdagede merker fra Skandinavia, belyse nye materialer, og ikke minst inspirere til en mer transparent motebransje – i alle ledd. Vogue Skandinavia har som mål å fokusere tungt på det grønne skiftet i bransjen – og det er en ære å ha fått en slik rolle i Vogue, kunne Aagaard fortelle til MinMote i mai.

EKSPERT: Celine Aagaard driver merket Envelope1976. Nå blir hun også bærekraftsekspert for Vogue.
Publisert:
Malin Gaden
Malin er journalist i VG. Hun skriver saker innenfor MinMotes kategorier interiør, skjønnhet og mote, men har også stor interesse for å utvikle nye ideer og konsepter for merkevaren.

Finn mer innhold om: