Edda Gimnes i semifinalen til prestisjepris

TALENT Å SE OPP FOR: Edda Gimnes er blant de 20 semifinalistene til LVMHs pris. Foto: Line Møller/VG

For første gang er to nordmenne blant semifinalistene til prestisjetunge LVMHs pris til unge designere.

Maiken Svendsen
Publisert:

Tirsdag slapp Louis Vuitton Möet Hennessy (LVMH) kortlisten, eller semifinalistene, til årets pris til unge designere. Selskapet som eier blant annet motehusene Louis Vuitton, Céline, Dior og Givenchy, gir hvert år ut en pris og hele 300.000 euro til en ung designer.

NYHETER

– Jeg kjenner meg igjen i henne

Semifinalistene eller kortlisten består av 20 designere fra hele verden. De er plukket ut fra over 1300 søkere fra 90 land, skriver Vogue. Juryen ledes av Delphine Arnault, visepresidenten for Louis Vuitton og grunnlegger av prisen.

– Det er fantastisk å se nye land komme til overflaten i motebransjen også, i denne sammenhengen Norge og Polen, men først og fremst handler prisen om individuelt talent og kreativt potensial, sier hun ifølge Vogue.

NYHETER

– En drøm har gått i oppfyllelse

Edda Gimnes (26) er den norske designeren som er videre til semifinalen. Plaggene hennes er brukt av kjendiser som Gigi Hadid, Lady Gaga og Lena Dunham.

SLOTTSMIDDAG: Edda Gimnes (t.v) i eget design og Susanne Holzweiler (t-h) var begge invitert til middag da Prins William og Hertuginne Kate var i Norge. Foto: Lise Åserud/NTB Scanpix

«Jeg har drømt om dette. Ord kan ikke beskrive hvor glad og takknemlig jeg er for å bli valgt til semifinalist til LVMH-prisen jeg er mer enn overlykkelig. Tusen takk for denne muligheten», skriver Gimnes på Instagram.

Gimnes ble uteksaminert fra London College of Fashion i 2015. Da satt New York Times henne på sin liste over designspirer å følge med på.

I tillegg er det tyske designkollektivet GmbH på listen. LVMH trekker frem Serhat Isik som startet merket sammen med norske Benjamin A. Huseby.

MinMote har ikke lykkes og komme i kontakt med Gimnes eller Huseby.

– Trekker frem de store kreatørene

Gisle Mariani Mardal, leder for design og merkevare (NHOs forening for kunnskap- og teknologibedrifter), sier til MinMote at han anser denne prisen som et uttrykk for den mer kontinentale motebransjen.

– Jeg opplever at denne prisen trekker frem de store kreatørene, sier han.

Mariani Mardal utdyper at Skandinavisk mote ofte ansees som mer kommersiell, fordi plaggene er mer praktiske.

– Det er klart dette er kjempestas, slår han fast.

– Det er spennende at vi begynner å få aktører der ute som setter Norge på kartet, legger han til.

NYHETER

Se den første kolleksjonen til Peter Dundas

Lederen mener dette er en flott anledning for nordmenn til å bli en del av den internasjonale diskursen i motebransjen.

– Vi har hatt flere aktører som Peter Dundas som jobber internasjonalt, men jeg tenker at vi gjerne vil ha flere av dem, forteller han.

Denne prisen trekker frem personene bak merkene og kolleksjonene, på den måten får plaggene et ansikt.

– Det tror jeg er viktig, fordi mote er personlig, legger han til.

De 20 designerene skal sette opp et showroom i Paris i mars. Da skal representanter for prisen sende åtte designere videre til finalen, og vinneren kåres i juni.

Publisert: