Den store slipsguiden - slik knyter du slipset

KULE SLIPS: Øverst til venstre: Rødt slips fra Zara, 279 kr. Mønstret slips fra Tiger of Sweden, 699 kr. Blått slips fra Asos.com, 90 kr. Prikkete slips fra Jcrew.com, 575 kr. Rødt og blått stripete slips fra Brioni hos MrPorter.com, 1690 kr. Stripete slips fra Moods of Norway, 500 kr. Foto: Line Møller/VG/Produsentene

Har du dressen klar til julebordet, men glemt hvordan du knyter slipset? Her er tre ulike slipsknuter som redder festen.

Natalie Ngo
Publisert:

Et pent knyttet slips har ikke bare som funksjon å holde skjortekragen på plass, men er også en viktig del av helhetsinntrykket.

Ifølge Carl-Christian Ferner, butikksjef hos Ferner Jacobsen i Oslo, finnes det over 80 forskjellige slipsknuter. Heldigvis trenger du kun å mestre et fåtall. Er du derimot usikker på hvilket slips du skal velge, går det som regel hånd i hånd med dressen.

- En enkel regel er at smale slips passer til såkalte trendy dresser med smalt snitt, mens standard, brede slips passer til klassiske dresser, sier Ferner.

Tykkelsen på slipset kan imidlertid være avgjørende for hvilken knute du skal gå for.

- «Four-in-hand» er en av de enkleste slipsknutene og passer til alle typer slips. Mens «Half Windsor»-knuten fungerer best til brede slips i tynne eller mellomtykke materialer, forklarer Ferner til minMote.

Dresseksperten anbefaler ikke å gå for den tradisjonelle trekantknuten, også kalt «Double Windsor».

- Det er som regel den knuten alle kan. Det er ikke noe galt med den, men den er litt gammeldags og kan gjerne byttes ut, sier han.

Uansett hvilken knute du velger er det en ekstra detalj som er selve prikken over i-en, mener Ferner. Rett under slipsknuten skal det nemlig være en liten «kløft», slik at slipset står litt ut.

Slik gjør du:

Start med å stille deg foran et speil. Et tips er å kneppe skjorten helt opp og brette opp kragen, slik at det er enklere å komme rundt nakken. La hendene være løse og ledige og unngå å ta for hardt i. En tommelfingerregel er at den smale siden skal være cirka på midten av den brede delen av slipset. Enden av slipset når det er ferdigknyttet skal slutte ved beltespennen.

FOUR-IN-HAND

ANVENDELIG KNUTE: Four-in-hand fungerer fint til både smale og brede slips. Foto: Line Møller/VG

1. Legg slipset rundt nakken. Ta den store slipsenden og kryss den over på den andre siden. Fortsett med den store slipsenden og ta den under den smale delen.

2. Legg den store enden over den smale igjen, før du tar den opp gjennom løkken rundt halsen.

3. Hold forsiktig fast i knuten i front, før du stikker den store slipsenden gjennom den.

4. Stram knuten forsiktig mot skjortekragen. Lag til en liten kløft rett under slipsknuten. Til slutt holder du igjen den smale delen og drar knuten mot kragen.

MILANOINSPIRERT KNUTE

ITALIENSK: Denne Milanoinspirerte knuten er en favoritt blant trendbevisste italienere. Foto: Line Møller/VG

1. Legg slipset rundt nakken. Ta den store slipsenden og kryss den over på den andre siden. Videre kan det være lurt å holde to fingre på fronten av slipset slik at det holder seg på plass.

2. Kryss den brede slipsdelen rundt den smale delen to ganger etter hverandre. Dra den brede delen gjennom løkken i halsen fra undersiden.

3. Fortsett å dra den brede slipsenden gjennom den helt innerste slipsknuten.

4. Form en liten kløft rett under knuten og stram forsiktig til. Her skal kanten til den innerste knuten være synlig.

HALF WINDSOR

ENKEL: Half Windsor er en moderne og enkel variant av den tradisjonelle Double Windsor-knuten. Foto: Line Møller/VG

1. Legg slipset rundt nakken. Siden et bredt slips passer best til denne knuten, er utgangspunktet et kortere forhold mellom endene på grunn av mer stoff. Ta den store slipsenden og kryss den over på den andre siden.

2. Brett den brede delen rundt og bak den smale slipsdelen. Brett den brede delen opp og trekk den gjennom løkken i halsen fra oversiden og ned.

3. Kryss den brede delen over den smale delen og fortsett å dra den brede slipsenden gjennom løkken i halsen fra undersiden, før du trer den gjennom slipsknuten i front.

4. Her kommer kløften mer automatisk. Stram forsiktig knuten mot kragen.

Publisert:

Finn mer innhold om: