Jenny Skavlan forsvarer OFW: – Må ikke være som i Danmark og Sverige

It-jente og MGP-programleder Jenny Skavlan (26) håper at dette ikke er siste gang Oslo Fashion Week blir arrangert.

Av NATALIE NGO og MARTINE LUNDER

Mandag gikk startskuddet for den mye debatterte Oslo Fashion Week på Astrup Fearnley Museet i Oslo. De siste årene har kritikken haglet mot den norske moteuken, som har blitt kritisert for manglende seriøsitet og kredibilitet. Da hovedsponsor L’Oreal dessuten trakk seg før årets moteuke – og kun tre designere var påmeldt – gjorde OFW-sjef Pål Vasbotten det klart at den norske moteuken går en usikker skjebne i møte.

VGTV:Kjendisene om Oslo Fashion Week: - Ikke særlig viktig

Til tross alt dette gikk moteuken av stabelen mandag kveld - og bød på noe helt uventet. Kveldens offisielle åpning på nye Astrup Fearnley på Tjuvholmen var absolutt ulik tidligere åpninger. I år ble både presse og publikum i puljevis invitert på en guidet visning bestående av installasjoner rundt omkring i museet i stedet for én catwalkvisning. Det fikk Jenny Skavlan til å ta kritikerne til motmæle.

– Jeg synes dette er en ny og spennende måte å løse Oslo Fashion Week på. Vi kommer aldri helt dit nabolandene våre er, og i stedet for at alle skal sammenligne åpningen i Oslo med åpningen i København og Stockholm er det kult at det er gjort på en helt annen måte, sier Skavlan til minMote.

– Folk blir mer og mer interessert i mote og klær, og det kommer alltid til å komme nye designere og de kommer til å trenge et vindu. Jeg tror derfor at Oslo Fashion Week kommer til å fortsette. Det er bare hvordan man skal løse det, og jeg synes dette er et godt eksempel på hvordan det burde løses, fortsetter Skavlan om moteukens fremtid.

AUF-leder Eskil Pedersen visste ikke helt hva han hadde på seg, men ble positivt overrasket over åpningen. Politikeren mener motebransjen er en viktig næring for Norge.

– Motebransjen skaper arbeidsplasser og setter Norge på kartet. Og moteuken er en del av forutsetningene for at vi skal ha en fungerende motebransje. Derfor håper jeg at OFW fortsetter, sier Pedersen.

Hvis Oslo Fashion Week overlever fremover, vil det bli uten den mangeårige sjefen Pål Vasbotten, som selv startet arrangementet i 2004. I dagens episode av «Stilsikker» avslører Vasbotten nemlig at han vil gi seg som OFW-sjef etter årets avvikling. Men før han gir seg ville han prøve å snu den negative trenden OFW tidligere har høstet kritikk for.

– Vi så andre muligheter til å vise designere på og få fokus på norsk klesdesign. Det vi gjorde tidligere fungerte jo ikke, så vi synes dette er en mye bedre løsning, forklarer Vasbotten om hvorfor de har valgt bort den tradisjonelle motemoloen under årets åpning.

Moteuken har tidligere fått mengder av kritikk for at det har vært altfor mye kjendisfokus. Og i fjor gikk moteredaktørene ut med krass kritikk mot OFW, hvor de stemplet moteuken som både en «kjendisparodi» og et «freakshow». OFW-sjefen forklarer at denne kritikken er en av grunnene til årets løsning på åpningsshowet.

– Vi setter mer fokus på arbeidet og designet og mindre på kjendisene, men vi vil gjerne at kjendisene skal komme allikevel.

SE FLERE ANTREKK FRA ÅPNINGEN HER:

Hvordan var din opplevelse i dag?