Oscar-stjernenes skjønnhetshemmeligheter

Har du noen gang lurt på hvordan stjernene kan se så plettfrie og vakre ut på den røde løperen? Ofte ligger det måneder med planlegging bak.

Søndag kveld samles verdens filmelite til den 85. Oscar-utdelingen i Los Angeles. Nesten like mye oppmerksomhet som filmene får kjendisene på den røde løperen. Og minst like viktig som designerkjolen er det at hår og sminke ser fantastisk ut - det er ikke rom for så mye som en øyenvipp ute av kontroll.

Krister Sørbø

Bommer man fullstendig, kan man være sikker på at det er nettopp det folk snakker om dagen derpå.

Kjendisstylist Jan Thomas Mørch Husby har mange års fartstid som stylist i Hollywood, hvor han har stylet stjerner som Scarlett Johansson, Helen Mirren og Drew Barrymore. Han har også stylet blant annet Paula Abdul til Oscar-utdelingen, og kjenner godt til skjønnhetshemmelighetene som er en del av Oscar-hysteriet.

- Den riktige kjolen og den riktige frisyren kan være helt avgjørende for hvor mye oppmerksomhet stjernene får, og det er de veldig klar over. Derfor starter forberedelsene mange måneder i forveien. De største stjernene har egne team som jobber kun med å booke skjønnhetsavtaler for dem, sier stylisten til minMote.

LES OGSÅ:Sjekk Hadia Tajiks norske Oscar-kjoler

Spraytan

Det er ikke bare sminke som gir stjernene den ekstra gløden på den røde løperen. Selvbruning har blitt langt mer trendy enn solarium, og i Hollywood utføres det av spesialister som sprayer brunfarge på stjernene. Og absolutt ingenting er overlatt til tilfeldighetene. Jan Thomas forteller at det er fem-seks spraytan-spesialister som går for å være Hollywoods beste, og det er hit de største kjendisene går før Oscar-utdelingen.

- Og da er det ikke slik at du tar på den en truse og går inn i et sånt «spraykammer». Disse spesialistene går over alt for hånd, og skulpterer kroppen ved å framheve musklene og dempe det man vil skjule. Også bruker de selvbruning med skimmer som gir en helt spesiell glød. De flinkeste er selvsagt booket for lenge siden, sier Jan Thomas.

Falske øyenvipper

Modell Kate Upton vakte oppsikt med sitt sexy dådyrblikk på Oscar-vorspielet i fjor, og det ble raskt slått fast at øyenvippene ikke kunne være naturlige, blant annet av motenettstedet Stylebistro.com. Ifølge Jan Thomas er det mer og mer vanlig at stjernene nå skaffer seg såkalte «vippe-extentions», altså vipper som settes på én og én og holder i flere uker.

- Det interessante er at trenden nå er at det skal være veldig «naturlig». Det skal se ut som om man ikke har gjort noe i det hele tatt. Men bare det å se naturlig ut tar vanvittig mye tid, og falske øyenvipper er en del av det. Er man en stor stjerne får man selvsagt det beste av det beste, men nesten alle har falske øyenvipper om det så er en remse som er limt på. «Anything goes» på Oscar, forklarer kjendisstylisten.

Løshår

Er det ikke utrolig at nesten alle på den røde løperen har tykt og glansfullt hår som alltid holder fasongen? Hemmeligheten er selvsagt løshår, som settes på og styles til perfeksjon. Ifølge Jan Thomas velger man hårfarge også ut fra hvilken farge kjolen er.

- Her skal alt stå perfekt til hverandre. Vanligvis er det kanskje nok å gi håret volum med krøller og produkter, men på Oscar-utdelingen tar man ingen sjanser så der går så å si alle med løshår. Tenk hvis det skulle begynne å regne for eksempel, da vil håret falle helt sammen hvis man bare har krøllet det, forklarer han.

Noen bruker også rett og slett parykk, og i Beverly Hills finnes egne utleiesalonger som leier ut Oscar-hår, skriver ABC News.

Profesjonelle øyenbryn

Du ser kanskje ikke for deg Julia Roberts eller Scarlett Johanson stå foran speilet og nappe sine egne øyenbryn, og det gjør de heller sikkert ikke.

Egne øyenbrynsspesialister har som jobb å perfeksjonere stjernebrynene. Anastasia Soare er ifølge Glamour.com og Jan Thomas nærmest en øyenbrynsguru å regne, og tar kun imot A-listekjendiser i sin Beverly Hills-salong.

- Så vidt jeg vet kan du ikke bare bestille time hos Anastasia, dit er det bare de største navnene som kommer, sier Mørch Husby.

Eget sminke-team

Selv om det er «in» med naturlig sminke akkurat nå, skal det mye til for å skape den perfekte naturlige «looken». På den røde løperen skal stjernene både filmes og fotograferes fra alle mulige vinkler, og da er det viktig at det alltid ser like fint ut.

- Her er det mye skyggelegging og higlighting for å skape konturer i ansiktet. Også bruker man mye våt eyeliner slik at øyene skal synes godt i blitsregnet, sier Jan Thomas, og legger til at mange har med egne sminke-team som skal holde sminken fresh hele kvelden.

- Sminken friskes opp mellom rød løper, utdeling og så festen etterpå slik at man alltid ser nysminket ut.

Rådyre smykker

Det er ikke bare kjoledesignerne som kjemper om å få kle opp kjendisene. I smykkebransjen foregår en like intens kamp om å få henge smykker verdt mange millioner kroner på de riktige menneskene. Det amerikanske luksusmerket Harry Winston lager noen av verdens mest eksklusive diamantsmykker og er en stor kjendisfavoritt. Jennifer Lopez, Adele og Charlize Theron er bare noen av kjendisene som har båret Winstons smykker flere ganger. Cartier er et annet hett smykkemerke, som i 2011 skal ha kledd opp Amy Adams i smykker til over 6 millioner kroner.

Motehus som Chanel og Louis Vuitton er også mye representert på den røde løperen, gjerne når kjendisene velger et helt antrekk derfra.

Årets Oscar-utdeling braker løs natt til mandag norsk tid. minMote holder deg oppdatert på alle kjolene på den røde løperen!

Hvordan var din opplevelse i dag?