Vil opereres som selfie-filter

TV-lege mener bruk av filter har ført til sykdommen «Snapchat dysmofoforbi».

Selfiefiltrene som finnes i sosiale medier er ikke bare blomsterkranser og dyreører, de gir også større øyne, renere hud og hvitere tenner. De «forbedrer» selfiene til noe mer enn det man først tror.

Se hvorfor lege og forfatter Kari Løvendal Mogstad mener det er problematisk i «Elise undersøker»-episoden over.

Dr. Matthew Schulman, sertifisert plastisk kirurg i New York, sier til Huffington Post at pasienter kommer til han med selfier med filter for å illustrere hva de ønsker.

– Omtrent alle bruker filter selv, og noen tar de det neste steget og tar det med til en plastisk kirurg. Ikke alle gjør det, men mange ønsker å se ut som de gjør med filter, sier Schulman.

«Snapchat dysmofoforbi»

Dr. Esho ved klinikken Esho og kosmetisk lege i det britiske programmet «Body Fixeres» kaller tendensen for «Snapchat dysmofoforbi», skriver The Independent.

Dysmorfofobi er en personlig opplevelse av at kroppen har forandret seg, uten at det kan påvises av andre. Opplevelsen gir betydelige bekymringer som ofte er knyttet til eget utseendet, ifølge Store Medisinske Leksikon.

Se hva Ida Fladen syns er det verste selfiefiltrene gjør med ansiktet under:

Tidligere var de retusjerte bildene forbeholdt modeller og reklameplakater, nå finner du dem i din egen telefon, sier Renee Engeln til Huffington Post. Hun har skrevet boken «Skjønnhetssyk: Hvordan den kulturelle besettelsen med utseendet skader jenter og kvinner», og holdt TEDx talk om temaet.

– Nå har man en daglig sammenligning av ditt ekte jeg, og det falske som du presenterer i sosiale medier. Det er nok en måte man kan føle at man kommer til kort hver dag, mener hun.

Henriette Lien: – Ingen burde hatt speil på badet

VIL OPERERES: Amerikanske leger mener selfiefiltere kan ha negative konsekvenser. Foto: Getty Images.
VIL OPERERES: Amerikanske leger mener selfiefiltere kan ha negative konsekvenser. Foto: Getty Images.


– Heller selfiefilter enn kjendisbilder

Engeln mener at man har kommet til et punkt for filter blir en inspirasjonskilde til potensielle kosmetiske inngrep. I 2016 ble det gjennomført 1,7 millioner plastiske operasjoner i USA, av disse var 75 prosent av pasientene kvinner, ifølge Racked.

– Det er et reelt bånd vi legger på kvinner når vi gir dem dette skjønnhetsidealet, så gi dem skamfølelse for å føle på presset og prøve å gjøre noe med det, sier Engeln.

– Likevel tror jeg at løsningen ligger i å etterstrebe en mer reell presentasjon av oss selv, og jeg tror det blir vanskeligere og vanskeligere, legger hun til.

Leppetrenden «Key Hole Lip» skaper reaksjoner, se under:

Dr. Michelle Yagoda, sertifisert kosmetisk lege i New York, sier at hun ikke har opplevd at noen har kommet inn med bilder på hva de ønsker.

– De sier ikke at de ønsker lepper som Angelina Jolie eller å se ut som et Snapchat-filter, men jeg hører at de snakker i de baner uten å bruke de konkrete ordene, sier hun.

Engeln understreker at idealene ikke er nye, men heller reflekterer standardene som allerede finnes.

Dr. Schulman forteller at han heller ser at folk bruker selfiefilter som referanse enn kjendiser.

– Da har du i hvert fall deg selv som utgangspunkt og det er mer realistisk enn å ha med et bilde av Angelina Jolie, mener han.

Allerede i 2015 økte etterspørselen etter rumpeforstørrelse, og disse får skylden for kirurgi-boomen:

Hvordan var din opplevelse i dag?