Tidligere moteredaktør i Vogue hudfletter magasinet

SNAKKER FRA LEVRA: Lucinda Chambers er brutalt ærlig om motebransjen og Vogue i et intervju som først ble slettet, så publisert igjen på bakgrunn av det kontroversielle innholdet. Foto: NTB scanpix
SNAKKER FRA LEVRA: Lucinda Chambers er brutalt ærlig om motebransjen og Vogue i et intervju som først ble slettet, så publisert igjen på bakgrunn av det kontroversielle innholdet. Foto: NTB scanpix

Moteprofilen Lucinda Chambers (57) har latt seg intervjue av det kritiske magasinet Vestoj, og forteller om en mørk bakside av motebransjen få kjenner til. 

I midten av mai ble det annonsert at britiske Vogues moteredaktør gjennom tjuefem år, Lucinda Chambers, forlot magasinet. Chambers har tilsammen jobbet i magasinet i trettiseks år, og er en markert og respektert moteprofil.

I et nylig publisert intervju skrevet av Anja Aronowsky Cronberg, redaktør for det kritiske nisjemagasinet Vestoj, åpner Chambers opp og bretter ut om sin tidligere arbeidsplass og en underverden i motebransjen. Intervjuet, som opprinnelig ble publisert tidligere i juli, ble slettet på grunn av sitt kontroversielle innhold, er nå publisert igjen.

Hevder hun fikk sparken på tre minutter

57-åringen hevder blant annet at hun fikk sparken av Vogue UKs nye redaktør, Edward Enninful, som tok over etter Alexandra Shulman. Ifølge Chambers var det ingen hos Conde Nast som visste om oppsigelsen, og det tok Enninful nøyaktig tre minutter å gjøre det, ifølge Chambers selv.

Chambers trekker frem en mislykket moteserie hun selv stylet med stilikonet Alexa Chung, som også var på coveret i den aktuelle utgaven.

– Juni-forsiden med Alexa Chung i en dum Michael Kors t-skjorte er crap. Han er en stor annonsør, så jeg visste hvorfor jeg måtte gjøre det. Jeg visste at det var cheesy da jeg gjorde det, men jeg gjorde det likevel, sier Chambers til Vestoj.

Angstfylte moteuker

Videre forteller den tidligere moteredaktøren om hvordan hun opplevde moteukene og de ulike showene. Hun beskriver det hele som angstfylt og trekker frem moteprofilenes behov for å bli sett, som eksempler.

Lucinda Chambers avbildet under Milano Fashion Week i fjor. Foto: NTB scanpix
Lucinda Chambers avbildet under Milano Fashion Week i fjor. Foto: NTB scanpix

– Moteshow handler om forventning og angst. Vi er alle på utstilling. Det er et teater. Jeg er femtisyv år og jeg vet at jeg vil føle meg sårbar når showene begynner i september. Får jeg fortsatt invitasjon? Hvor skal jeg sitte? Jeg har ikke behøvd å tenke på disse tingene i tjuefem år. De fleste som forlater Vogue opplever at de føler seg små, og faktum er at du aldri er større enn det selskapet du jobber for. Men jeg har en ny idé nå, og hvis det går bra vil jeg kanskje ikke føle meg så sårbar likevel. Vi får vente og se.

Har ikke lest Vogue på årevis

Avslutningsvis forteller Chambers at hun ikke har lest Vogue på mange år, fordi hun ikke identifiserer seg med den «overfladiske og dyre livsstilen» magasinet kommuniserer.

– Det er svært få motemagasiner som får deg til å føle deg sterk og selvsikker. De fleste gir deg fullstendig angst, fordi du ikke har den riktige typen middagsfest, dekker bordet på riktig måte, eller møter de riktige type mennesker. Sannheten er at jeg har ikke lest Vogue på årevis. Kanskje jeg var for nær etter å ha jobbet der så lenge, men jeg følte aldri at jeg levde et «Vogue-liv», sier hun.

Chambers fortsetter:

– Klærne er bare irrelevante for de fleste - så latterlige dyre. Hva magasiner higer etter i dag er siste nytt, det eksklusive. Det er synd at magasiner har mistet myndigheten de en gang hadde. De har sluttet å være nyttige. I motebransjen prøver vi alltid å få folk til å kjøpe noe de ikke trenger. Vi trenger ikke flere vesker, skjorter eller sko. Så vi overtaler, mobber eller oppfordrer folk til å fortsette å kjøpe. Jeg vet at glossy magasiner er ment å aspirere, men hvorfor ikke være både nyttige og aspirerende? Det er et slikt motemagasin jeg gjerne vil se.

Hvordan var din opplevelse i dag?