Omstridt blogger blir bikinimodell: - Jeg får kritikk uansett hva jeg gjør

Den populære bloggeren Caroline «Fotballfrue» Berg Eriksen har flere ganger fått kritikk for å fremme et usunt kroppsideal. Nå blir hun bikinimodell.

Sonia Huanca Vold
Publisert:

Både lesere og ernæringsfysiolog Tine Sundfør mente at Caroline Berg Eriksen gikk langt over streken da hun i fjor sommer la ut bikinibilder av seg selv på bloggen sin. Sundfør mente bildene i verste fall kunne oppfordre til anoreksi.

Nå har et norsk bikinimerke valgt den populære bloggeren som sin nye frontfigur.

Har dere vært forberedt på reaksjoner rundt valget av kampanjemodell?

– Ja, det har vi. Dette er noe vi har diskutert nøye og vi er forberedt på å ta diskusjonene som kommer. Vi er bevisst på måten vi fronter oss selv, og vi har prøvd å balansere det hele ved også å ha formfulle Triana Iglesias som kampanjepike. Hun er ikke stor, men hun viser at man heller ikke trenger å være tynn som en strek, sier daglig leder i Porto Br, Kjetil Brødremoen Torper.

På bikinimerkets egne hjemmesider står det at de er en samfunnsengasjert bedrift som skal distribueres på en forsvarlig måte med hensyn til miljøet og samfunnet rundt seg.

Hvorfor valgte dere Caroline Berg Eriksen som kampanjemodell?

– Vi vil ha jenter med tæl og bein i nesa. Jenter som har noe mer ved seg enn å være pene. Jeg synes Caroline er en flott rollemodell for norske jenter. Hun er en positiv blogger som vektlegger viktige ting som helse og sunnhet, sier Brødremoen Torper.

Bekymringsfullt

Ernæringsfysiolog Tine Sundfør mener derimot at motebloggeres fokus på kropp, trening og kosthold er bekymringsfullt.

– Man kan ikke se på en kropp fra utsiden om den er syk, noen er jo naturlig tynne, men det er med på å skape et ideal som mange andre ikke kan oppnå med et normalt matinntak. Dette er jo ikke den eneste årsaken til spiseforstyrrelser, men et stort fokus på det ytre kan uten tvil være med på å utvikle spiseforstyrrelser blant både jenter og gutter, sier hun.

Ernæringsfysiologen mener flere av diettene motebloggerne fronter er ekstreme og usunne.

– De snakker ikke om kosthold på en måte som er forenelig med en sunn livsstil. For å bli ernæringsfysiolog må man studere i flere år ved universitet eller høyskole - det er viktig med fagtyngde dersom man skal gi andre folk råd om kosthold.

Sundfør synes det er trist at mange unge jenter i dag bruker mye tid på mat, trening, kropp og slanking.

– Det gjør at de ikke får utviklet seg intellektuelt. Vi kan faktisk risikere å bli satt tilbake et hakk når det kommer til likestilling mellom menn og kvinner. Unge jenter burde heller ha forbilder som kan noe, ikke bare jenter som er noe bare fordi de ser ut på den ene eller andre måten.

– Får kritikk uansett

Selv synes Caroline Berg Eriksen det er urettferdig at hun kritiseres for bikinibilder og kostholdfokus.

– Jeg har ikke tenkt å gjemme meg fordi jeg er smalere rundt midjen enn gjennomsnittet. Jeg ønsker å få fokuset bort fra dette med kroppsfasong og hva som er normalt. Normalt finnes jo ikke. Det å være aktiv og ha sunn helse bør stå i fokus, ikke hvilken kroppsfasong man har, sier hun.

Hennes mann, Lars-Kristian Eriksen, har nylig begynt å studere ernæring, og Berg Eriksen forteller at sunnhet og kosthold er noe de begge brenner for. Hun sier at hun på ingen måte ser på seg selv som ekspert, men at hun gjerne deler egne erfaringer med sine blogglesere.

– Det vil alltid være noen som kritiserer meg uansett hva jeg gjør. Dette er jo ikke første gang noen er bikinimodell, og det er viktig for meg at kritikken jeg får ikke påvirker valgene jeg tar. Jeg klarer ikke å se hva som er galt med å fremme et sunt kosthold og et godt forhold til aktivitet, sier bloggeren.

Caroline Berg Eriksen forteller at hun trener fem til seks gangen i uken, og at hun synes det er akkurat passe.

– Folk sier at jeg er sykelig opptatt av trening. Hvilken retning er samfunnet vårt på vei hvis fem til seks timer trening i uken er sykelig mye? Resten av timene sitter jeg stort sett i ro og jobber på et kontor.

Tror du ville fått mindre kritikk om du ikke var så slank?

– Ja, og det er det som provoserer meg. Alle kvinner bør være stolte over kroppen sin, også de som er slanke.

LES OGSÅ: Finn bikinien som passer din kropp

LES OGSÅ: Gisele Bündchen tjener fett på kroppen sin

LES OGSÅ: Adidas trekker sko etter rasismeanklage

Publisert: