Er dette fremtidens shopping?
Du har garantert prøvd morsomme filtre med mobilen. Nå ønsker Snapchat at du skal kunne bruke mobilen som prøverom.
– Vi vil endre fremtiden for shopping, sier Carolina Arguelles, som er sjef for AR i Snapchat, under en pressebrifing i forbindelse med deres årlige Snap Partner Summit.
Snapchat satser nå tyngre på mote, og vil bruke ny teknologi til at du unngår bomkjøp i klesskapet. Såkalt «AR-shopping» skal gjøre at du skal kunne prøve produkter på kroppen med før du eventuelt klikker dem hjem.
– Vi har brukt de siste årene for å utvikle tjenesten til å bli bedre, og ønsket er at det skal kunne erstatte noe av følelsen ved å prøve et plagg i butikken, sier Arguelles.
AR står for augmented reality, og blir ofte kalt utvidet virkelighet på norsk. Teknologien fungerer ved at man legger til digitalt tilleggsinnhold oppå et bilde fra virkeligheten, gjerne direkte ved bruk av ditt kamera.
Skal kunne prøve
Snapchat skal blant annet samarbeide med luksusbutikken Farfetch og gjenbrukssiden Poshmark. Nå skal du for eksempel kunne prøve en veske fra Prada på kroppen, og handle direkte fra appen. Vil du ha en vurdering fra en venn på veien? Selvfølgelig skal du kunne snappe det til dem. En av nyskapningene er at Snapchat-filtrene skal skjønne hvordan ulike materialer beveger seg på kroppen, og vite hvordan passformen er.
Har du sett noen med et antrekk du liker? Etter hvert skal man også kunne scanne bilder fra mobilen, for å finne lignende produkter som er til salgs nå. Tjenesten vil også bli tilgjengelig for alt fra sminke til briller.
Motebransjen er kjent som en miljøversting. Ifølge Forbes er det årlig 17 milliarder (!) plagg og dingser shoppet på nett som blir returnert, noe som igjen fører til undøvendige utslipp.
Ifølge Vogue Business, som har undersøkt hvordan generasjon Z ønsker å shoppe etter pandemien, trekkes det å gå i fysiske butikker frem. Videre skriver magasinet at det betyr at butikkene må legge seg i selen for å tilby en god handleopplevelse. Snapchat lanserer nå også egne shoppingsider for butikker, slik at du skal kunne «gå» rundt i butikken på shopping, uten at du trenger å forlate hjemmet.
Dette stiller seg i rekken av nyskapende digital teknologi i motebransjen. Norske Carlings har blant annet vært i bresjen for å skape klær som kun eksisterer digitalt, da de lanserte sin digiale kolleksjon i 2019. Den gang snakket MinMote-med Bård Gunnerud-Åhlén som er studieleder ved institutt for spillutdanninger ved Høgskolen i Innlandet.
– Avgjørende at teknologien er god
Han hadde troen på at bruk av denne type teknologi kunne bli et viktig steg for motebransjen, og ser nå at dette stadig utvikler seg til det bedre.
– Dette blir bare større ettersom teknologien utvikler seg. Det som er avgjørende er at teknologien er god nok, slik at den funker for alle, og ulike kropper. Teknologien må kunne lese kroppsformen godt, og det er noe av utfordringen, sier han.
Gunnerud-Åhlén har troen på at dette i fremtiden kan spare forbrukere fra bomkjøp.
– For en del ting, og en del shoppere, vil dette kunne være tilstrekkelig. Særlig for dem som shopper mye, kan dette være et godt tilskudd. Samtidig vil nok mange fremdeles ha behov for å prøve klærne på, også for å kjenne materialene på kroppen. Så lenge teknologien gir et realistisk bilde, kan det spare mange fra å kjøpe dobbelt, for å så returnere noe.