Shein-dokumentar: Ansatte jobber 18-timers skift

BRUKER KJENDISER: Kinesiske Shein har opplevd stor popularitet i sosiale medier. Her er den amerikanske rapperen Saweetie på et Shein-event.

Med ekstremt lange arbeidsdager, tyr de ansatte til å ta hårvasken i lunsjpausen, ifølge en ny dokumentar om den kinesiske nettbutikken.

Maren Olava Ask Hütt
Publisert:

Arbeidere som leverer klær til den kinesiske nettbutikken Shein får betalt så lite som 40 øre per plagg, og jobber skift på 18 timer. Det kommer fram i dokumentaren «Untold: Inside the Shein Machine», hos den britiske nyhetskanalen Channel 4.

I noen av de kinesiske fabrikkene får de ansatte betalt en fastlønn, i stedet for per plagg. Denne lønnen er på rundt 4000 yuan, cirka 6000 norske kroner i måneden, kommer det fram i dokumentaren.

Vasker håret i lunsjen

De ansatte på fabrikkene kan se langt etter fri i helgene, og dersom det er feil på plaggene reduseres lønnen.

– Det finnes ingen søndager her, kan man høre en arbeider si i dokumentaren, ifølge City A.M.

Reporteren sier i dokumentaren at arbeidere hun har pratet med forteller at de får én fridag i måneden. Noen av arbeiderne skal bruke lunsjpausene sine på å vaske håret, fordi de har så lite tid etter jobb, før en ny arbeidsdag begynner, melder avisen «i».

Verdens største

Shein sies å lansere så mye som tusen nye plagg, hver eneste dag, året rundt.

En kjole kan koste så lite som 80 kroner, og du får fort et helt antrekk for under 300 kroner.

Det har også gjort butikken til verdens største for fast fashion, ifølge Reuters.

På TikTok er videoer om Shein sett milliarder av ganger.

De mest populære Shein-taggene på TikTok er sett til sammen over 48 milliarder ganger.

Magasinet Vox har spådd at Shein er fremtiden for moten. Butikken er kjent for å selge plagg til en svært rimelig penge, og har ofte salg på opptil 80 prosent avslag. Magasinet peker på at grunnen er at butikken er i ferd med å bli en favoritt hos generasjon z, både på grunn av pris og deres bruk av sosiale medier. Flere plagg har også gått viralt – noe som har gjort pågangen enda større.

I 2020 omsatte den kinesiske giganten for ti milliarder dollar ifølge magasinet.

NYHETER

Ultra-fast fashion er det nye fast fashion

Svarer på kritikken

Shein har svart på kritikken til flere britiske aviser.

Til motemagasinet Stylist skriver en talsperson at de er «ekstremt bekymret over påstandene presentert hos Channel 4».

Videre forteller talspersonen at avsløringene fra dokumentaren bryter med reglene de har for alle Sheins leverandører.

– Enhver manglende overholdelse av disse reglene vil bli håndtert raskt. Vi vil avslutte alle partnerskap som ikke oppfyller våre standarder, skriver talspersonen, som også opplyser om at de har bedt om mer informasjon fra Channel 4, for å undersøke avsløringene nærmere.

MOTE

Skammer seg for å shoppe på Shein

I Shein-appen, har de også en søkemotor der du kan legge inn bilder av plagg fra andre kleskjeder. Da scannes bildene og du får opp plagg fra Shein som ligner.

Rettelse: I første versjon av denne saken var det brukt et illustrasjonsbilde fra en tekstilfabrikk i Kinas sørvestlige Guizhou-provins. Bildet eller fabrikken har ikke noen direkte kobling til Shein og denne saken, og bildet er derfor fjernet. Endringen ble gjort 18. oktober klokken 23.39.

Publisert:

Finn mer innhold om: