Kroningsklærne til Kong Charles: Firekilos kappe og halsbrekkende krone

SKAL KRONES: Kong Charles III av Storbritannia og dronning Camilla, her utenfor Windsor Castle i april.

Dette vet vi om antrekket til kong Charles III under kroningen til helgen.

Oda Lund Finsås
Publisert:

En hel verden venter i spenning før kroningen av kong Charles III (74) av Storbritannia og dronning Camilla (75) førstkommende lørdag.

70 år har gått siden sist en monark ble kronet i Storbritannia, da dronning Elizabeth II overtok tronen 2. juni 1953.

Derfor er det, ikke overraskende, nøye planlagt hvordan kongen og dronningen skal kles opp for lørdagens store begivenhet i Westminster Abbey.

70 ÅR SIDEN: Dronning Elizabeth II under hennes kroningsseremoni 2. juni 1953 i Westminster Abbey i London. Kong Charles tok over tronen da hun døde i fjor, men lørdagens kroning er en religiøs seremoni som formelt bekrefter hans nye rolle.

Kapper i gull

Tradisjon tro skal kongeparet bære to ulike sett med kapper under kroningsgudstjenesten: «Robes of State» og «Robes of Estate».

– «Robes of State» bæres ved ankomst til Westminster Abbey, og «Robes of Estate» bæres ved avreise etter kroningen, og er tradisjonelt sett mer personlig i designet, står det på det britiske kongehusets nettsider.

FINPUSSER: En av kappene til kong Charles fullføres før kroningsdagen.

Det er broderingsteamet til kunstskolen Royal School of Needlework som har den gjeve oppgaven med å ferdigstille antrekkene.

Kong Charles skal også gå i en rekke religiøse plagg, som gjenbrukes under hver kroning.

De har blitt båret helt fra kroningene av kong George IV i 1821, kong George V i 1911 og kong George VI i 1937, til dronning Elizabeth II i 1953.

GLITRENDE MATERIALER: Gullkappene som kong Charles skal bære, «Supertunica» (venstre) og «Imperial Mantle» (høyre). De vises frem i troningsrommet i Buckingham Palace.

Den ene kjortelen, kalt «Supertunica», ble ifølge BBC laget for George V i 1911 og har blitt brukt på de påfølgende kroningene. Denne veier rundt to kilo, og er laget i materialer av gull i form av silketråd surret i gull eller forgylt sølv. Kjortelen er brodert med blomstermotiver.

STASELIG: Caroline de Guitaut, som jobber ved King's Works of Art for the Royal Collection Trust, gjør siste finpuss på mantelen.

Symbolske detaljer

Den andre kappen, som kong Charles III skal bære over kjortelen, kalles «Imperial Mantle». Den er også laget med gullmaterialer og veier mellom tre og fire kilo.

Mantelen festes på brystet med en kongeørnspenne, og den skal symbolisere «kongedømmets guddommelige natur», skriver BBC.

KONGEØRN: Detaljer på kappen Imperial Mantle, som kong Charles skal bruke i Westminster Abbey.

Dessuten har kong Charles valgt å gjenbruke en spesiell hanske, som ble laget for hans bestefar, kong George VI, i 1937.

Den er laget i hvitt skinn med en stor påbrodert mansjett, som viser en rekke nasjonale symboler. Blant dem er den tradisjonelle tudorrosen, tistel, trekløver og eikeblader.

BUCKINGHAM PALACE: Hansken som kong Charles skal bruke under seremonien, på britisk kalt The Coronation Gauntlet glove. Denne er en del av kroningstilbehøret.

Kronjuvelene

På kroningsdagen skal kong Charles bære «Imperiets statskrone» på hodet, ifølge The Guardian.

Dronning Elizabeth II har tidligere sagt i et intervju at kronen er så tung at man brekker nakken dersom man bøyer seg fremover når man har den på hodet.

Denne kronen skal derimot ikke kong Charles gå med hele tiden.

Øyeblikket når han offisielt blir kronet, vil St. Edwards krone bli plassert på hodet hans. Denne kronen har blitt brukt ved flere kroninger, sist for dronning Elizabeth II i 1953.

HISTORISK: St. Edwards krone, som har blitt brukt under kroninger av flere monarker gjennom tidene. Kronjuvelene symboliserer makten og historien til det britiske monarkiet.

Kronen er laget i solid gull, utsmykket med over 400 halvedelstener og veier over to kilo, ifølge avisen Border Telegraph.

Publisert:

Finn mer innhold om: