Valentina Sampaio er Victoria's Secrets første transkjønnede modell

MODELL: Valentina Sampaio har også vært på forsiden av Vogue, som den første transpersonen i magasinets hsitorie. Foto: AFP

Brasilianske Valentina Sampaio (22) skriver historie ved å være den første transpersonen som er modell for den amerikanske undertøysgiganten.

Ingeborg Aspeli
Publisert:

Modellen annonserte nyheten selv på Instagram, da hun delte et bilde og en video av seg selv ikledd en morgenkåpe på en photoshoot for Victoria's Secrets underlinje «Pink».

– Du må aldri slutte å drømme, skriver hun og bruker blant annet emneknaggen «diversity».

– Første transkjønnede modell til å fotografere med VS! Dette gjør med så glad, skriver Victoria's Secret-modellen Lais Ribiero, som også er fra Brasil, på Twitter.

Dette er ikke første gangen Sampaio skriver historie. Hun var også den første transpersonen som var på forsiden av Vogue, da hun prydet coveret av den franske utgaven i 2017.

– Jeg har oppnådd en så stor drøm at jeg kan ikke engang forstå det, sa modellen den gang ifølge Buzz Feed News.

Avlyser årlig moteshow

Undertøysmerket det siste året fått sterk kritikk for manglende mangfold. De fikk så ørene flagret i fjor, da markedssjefen Ed Ramzek uttalte til VOGUE at de ikke har mangfold på catwalken på den årlige visningen fordi «showet er en fantasi», dermed passer det seg ikke med hverken «pluss size» eller transkjønnede modeller. Den kontroversielle kommentaren skapte raseri, og ENDTE MED AT KONSERNSJEFEN JAN SINGER GIKK AV.

PÅ CATWALKEN: Valentina Sampaio på showet til L'Oreal under moteuken i Paris i fjor. Foto: Pascal Le Segretain/Getty Images

Men vi vil trolig ikke se Sampaio på catwalken med det første, da Victoria's Secret-modellen Shanina Shaik avslørte forrige uke at årets show er avlyst.

28-åringen sa videre at hun ikke tror det er en permanent avgjørelse, men at årets kansellering kommer av at Victoria's Secret «prøver å jobbe med merket og nye måter å gjøre showet på».

Vunnet norsk «verstingpris»

Også her hjemme har den amerikanske undertøysgiganten fått gjennomgå. I februar STAKK DE AV PRISEN INGEN VIL HA – NEMLIG GULLBARBIE. Det er Redd Barnas ungdomsorganisasjon Press som deler ut prisen til den medie- eller reklameaktøren som er best på å få ungdom til å føle seg verst.

– De har stort mangfold og variasjon på undertøyet, men ikke på kroppene til modellene. Gang på gang har de vist at de ikke er interessert i å endre seg, og gjennom 2018 ble dette svært tydelig da de uttalte at transpersoner og «tjukke» ikke var velkommen til å delta i showet. Dette er gammeldags og uakseptabelt, sa Mina Vinje, leder i Press, den gang.

Publisert: