50 år etter Marilyn Monroes bortgang: - Hun er ikonisk fordi hun døde i tide

Skuespillerinnen Marilyn Monroe var i sin tid et av verdens største stjerner. I dag er det 50 år siden hennes bortgang, men Hollywood-stjernen er fremdeles en stor inspirasjonskilde.

Jennifer Bråthen
Publisert:

Marilyn Monroe ble født i 1926, men døde allerede i 1962. Da var hun bare 36 år gammel. Elton Johns store hit «Candle in The Wind» er bare et av få eksempler fra nyere tid som viser hvor begjært Marilyn Monroe var som menneske.

– Det er synd å si det, men hun er ikonisk fordi hun døde i tide. Det har i tillegg vært mange teorier og spekulasjoner om hun døde ved en ulykke eller ble drept, men det er ingen tvil om at Monroe levde veldig usunt og hardt, sier Jon Kristian Selås, VGs filmekspert.

Et perfekt produkt

Som filmstjerne er hun den største fra en epoke, der damene skulle være handlekraftige i tillegg til å ha store, myke kurver Monroe hadde begge deler - hun ble et ikon.

– Det ble sagt at hun var en dårlig skuespiller, men hun levde alltid opp til rollen som Marilyn Monroe med stor perfeksjon. Hun var kjapp i hodet, en dyktig iscenesetter av seg selv og hun kunne manipulere folk rundt seg. Hun var verdens mest attråverdige kvinne, ingen kan være det i virkeligheten. Hun var et perfekt produkt, fortsetter Selås.

Inspirerende og selvsikker

Marilyn Monroe hadde en vågal stil. Det er hennes fremføring av «Happy Birthday» til president Kennedy et godt eksempel på. I den hvite kjolen og med sine blonde lokker og røde lepper tok hun presidenten og verden med storm.

– Det var mer et stønn enn en sang, men alle var klar over hva slags forhold hun hadde til Kennedy. Det var en storslagen oppvisning i håndteringen av den store offentligheten, forteller Selås som er overbevist om at Monroe hadde en enorm selvtillit i rollen hun tok på seg.

I nyere tid er det lett å se at celebre personligheter har latt seg inspirere av Marilyn Monroes utseende, stil og selvsikre utstråling.

Gwen Stefani, Christina Aguilera, Taylor Swift, Scarlett Johansson, Lady Gaga, Nicole Kidman og Rihanna - listen er lang over kjendiser som har hatt et Marilyn-øyeblikk på rød løper eller på trykk i et magasin. Den tydeligste opp gjennom årene er Madonna, som flere ganger i sin karriere har fornyet sitt image uten helt å gi slipp på Marilyn-stilen. Vi så det i «Material Girl» - videoen som kom i 1985, men også nylig i «Give Me All Your Luvin». Videoen der både Madonna, M.I.A og Nicki Minaj har sitt Marilyn-øyeblikk.

Dagens moteikon

Bloggeren Mina Martine Lystad (29) oppdaget Monroe da hun var 14 år gammel, da hennes mor kom hjem fra London med en Marilyn-kjole og en bok om filmstjernen. En titt på kjolen og boka, så var Mina solgt.

– Da jeg var ganske usikker som 14-åring passet det perfekt at jeg plutselig fikk øynene opp for et skjønnhetsideal som var et par størrelser større og som symboliserte noe helt annet enn de syltynne popdamene i ungdomsbladene, forteller Lystad til minMote.

Marilyn Monroe var kjent for å fremheve sine flotte kurver ved å kle seg i plagg som var en størrelse for små. Det var og er fremdeles inspirerende for Lystad. Monroes evne til å vise hud uten å kle av seg for mye er også noe hun lar seg fascinere av.

– Klærne hennes er ofte mer opptatt av å vise kroppsfasong og silhuetter enn bar hud, noe som gjør at hun bevarer elegansen selv i de mest åletrange klærne. Den universelle appellen hennes er jo også tydelig ved at hun er en av de få som er et slags evigaktuelt moteikon.

Det dukker stadig opp designere, kunstnere eller artister som lar seg inspirere av henne. Sist ut i rekken er kosmetikkmerket MAC som i høst lanserer en egen Marilyn Monroe-sminkekolleksjon.

– Det er en kolleksjon jeg nesten ikke klarer å vente på. Sminken er jo også et av de virkelig store varemerkene hennes. Den matte porselenshuden, det søvnige eyeliner-blikket og de knallrøde leppene er en klassisk stil.

Lystad har en enorm garderobe med vintage-kjoler og tilbehør fra epoken Marilyn Monroe var på sitt største.

–I mine øyne er hun den vakreste kvinnen som noen gang har levd, avslutter Lystad, og innrømmer at hun har brukt halve sitt voksne liv på å forsøke å bygge opp en garderobe som kan måle seg med Marilyn Monroes.

Publisert: