Dette gjør «This is it»-designerne i dag

AVGANGSKLASSEN 2017: Fra venstre: Eldbjørg Sved Skottvoll, Aleksander Sahr, Elnaz Gargari, Sigurd Braathen Dalen, Alva Brosten, Lars Terje Gudem Hansen og Thalia Steffensen leverte sine bachelorkolleksjoner våren 2017. Foto: Simen Øvergaard/NRK
AVGANGSKLASSEN 2017: Fra venstre: Eldbjørg Sved Skottvoll, Aleksander Sahr, Elnaz Gargari, Sigurd Braathen Dalen, Alva Brosten, Lars Terje Gudem Hansen og Thalia Steffensen leverte sine bachelorkolleksjoner våren 2017. Foto: Simen Øvergaard/NRK

Omtrent ett år etter at de sju studentene avsluttet studiet har flere fortsatt i motebransjen. 

I starten av april slapp NRK Norges første moteserie. TV-kameraene har fulgt avgangselevene på designlinjen på Kunsthøgskolen i Oslo. I disse dager kommer den andre sesongen hvor man kan se elevenes ferd inn i arbeidslivet, snart ett år etter bachelorgraden.

MinMote har snakket med dem om hva de gjør i dag.

Elnaz Gargari valgte å takke ja til en plass på masterstudiet ved Kunsthøgskolen, og hovedfokuset hennes ligger på kolleksjonen hun skal levere neste vår. Likevel får hun tid til enkelte prosjekter ved siden av.

– Nylig jobbet jeg med kostymene i musikkvideoen «Machine» til Lemaître. Det er det siste prosjektet jeg jobbet med, forteller hun.

untitled link

Siden hun var ferdig med bacheloren har hun fått mulighet til å jobbe sammen med både artister som Linda Vidala og vært på workshopper som Space by Adidas.

– Det har vært lærerrikt å få jobbe med så mange forskjellige mennesker, artister og kreative folk. På studiet jobbet man mye alene med sin egen kolleksjon, men når man jobber med andre blir det mer et samarbeid hvor man kombinerer begges stil, forklarer Gargari.

A post shared by Greg Hochmuth (@grex)

Hun forteller at hun blir både spent og glad når hun får forespørsler om designoppdrag. Det viser at folk har tillit til henne som designer, mener hun.

– Det største jeg har gjort siden studiene var nok samarbeidet med Beck Søndergaard i København, forteller hun.

Alva Brosten: – Gjør det jeg ønsker med inntekt

Alva Brosten jobber i dag som kostymedesigner for blant annet Nationaltheateret og i TV-produksjoner.

Hvordan fikk du jobben?

– Det spør jeg meg selv om ofte! Men det er vel gjennom folk som har anbefalt meg eller som har hørt rykter om at jeg kan gjennomføre prosjekter med et smil, svarer hun.

Brosten innrømmer at hun har blitt overrasket over hvor travelt det siste året har vært, og hvor mye jobb hun har fått.

– Men det har vært et enormt spennende år med mange samarbeid. Jeg har også laget min egen smykkekollkesjon, som har solgt godt. Jeg får gjøre det jeg ønsker med inntekt, det er jo en drøm? spør hun.

I tiden før hun sluttet på Kunsthøgskolen tenkte hun mye på hva som kom til å skje, og hun tror det bidro til at overgangen ikke ble for stor.

– Samtidig er det noen dager hvor inspirasjonen er på bunn, og du ikke er i et kreativt miljø som på skolen. Det savner man av og til, sier hun.

Lars Terje Gudem Hansen: En god opptur

Lars Terje Gudem Hansen jobber på F5 Concept Store i Oslo. Der jobbet han også under studiene, men nå er det fulltid. I tillegg jobber han med sin egen kolleksjon på siden.

– Min interesse har alltid ligget i kulissene, så å få se hvordan denne delen av bransjen fungerer, syns jeg er spennende, sier han.

Han beskriver tiden etter uteksamineringen som en god opptur.

– Det er ikke noen hemmelighet at studiet var utfordrende og tungt. Selv om det var veldig gøy var jeg klar for å bli ferdig, forteller han.

A post shared by Lars Terje Gudem Hansen (@gudem.hansen)

Gudem Hansen forklarer at det har vært en omstilling å skulle jobbe seks dager i uken, så jobbe litt med egen kolleksjon, fremfor en dag i uken på jobb og resten av tiden på egne ting.

– Det største sjokket var å få en ny tilhørighet som ikke var knyttet til studiet. Men det har handlet om tilpasning og det at man må jobbe for lønnen, sier han.

Aleksander Sahr: – Var helt kjørt

Aleksander Sahr jobber nå som stylist og selger på Luck i Oslo. John Andre Hanøy er en av eierne på Luck, og han var på eksamensvisningen til Sahr.

– Da han fikk nyss om at jeg var arbeidsledig, tok han kontakt og tilbød meg jobben som stylist i butikken, samt at jeg skulle få muligheten til å etablere og utvikle mitt brand sammen med Luck-teamet, legger han til.

untitled link

Tiden etter endt skolegang beskriver han som superhektisk. Han startet med stylistjobb for Kjell Nordströms «Black Rose by BvB», før han ble en del av Luck-teamet. Da var han med på den massive oppussingen i lokalet på Grünerløkka i Oslo. Samtidig har han etablert Designers in Oslo med Nordström og jobbet med egen kolleksjon.

– Etter min egen visning i januar var jeg helt kjørt, og det er ikke før nå jeg har hatt tid til å slappe helt av og samle krefter, forteller han.

Likevel mener han at overgangen fra studier til jobb har gått bra. Han var forberedt på at det ville bli hardt og kreve mye arbeid.

– Jeg kastet meg ut i designerlivet og fikk virkelig kjenne på det både fysisk, psykisk og økonomisk. Jeg har alltid vært god på skolen, og var trygg på Kunsthøgskolen. Det å jobbe uten de trygge rammene har vært overveldende til tider, men jeg har lært mye om meg selv både som menneske og designer, sier han.

Eldbjørg Sved Skottvoll: – Det var tøft

Eldbjørg Sved Skottvoll har det siste året jobbet i både Paris og København.

– Jeg var påkleder for Jacquemus under Paris Fashion Week, etter det søkte jeg på et internship. Da kom jeg videre og fikk muligheten til å gjøre et ukeslangt miniprosjekt for dem slik at de kunne se hvordan jeg jobbet. Det endte med at jeg ikke fikk internshipet, men jeg er veldig glad for at jeg kom så langt som jeg gjorde, forteller hun.

TILBAKE I OSLO: Eldbjørg Sved Skottvoll skal jobbe som kostymedesigner på en kortfilm. Foto: Johanne Log.
TILBAKE I OSLO: Eldbjørg Sved Skottvoll skal jobbe som kostymedesigner på en kortfilm. Foto: Johanne Log.

Etter oppholdet i Paris fikk hun en praktikantstilling hos Anne Sofie Madsen, og flyttet til København i november.

– Det var tøft fordi jeg ikke hadde tid til å ha et liv ved siden av, så det endte med at jeg dro hjem i februar, sier Skottvoll.

Tilbake i Oslo har hun fortsatt i deltidsstillingen hos Habitat for å dekke regningene. I tillegg jobber hun med å samle sine egne trykk og uttrykk. Hvilken konkret form det vil ta vet hun ikke ennå, men først vil hun fokusere på en jobb med kostymedesign i en dansk kortfilm.

– Hun som er produsent har sett tingene mine og likte uttrykket, så jeg har fått frie tøyler til å lage klærne jeg vil, forteller hun.

untitled link

Den største overraskelsen for henne var hvor lite forberedt hun følte seg på å søke jobber og praktikantstillinger.

– Jeg var ikke klar over hvor utrolig krevende og hvor lang tid det tar å skrive søknader, og levere prosjekter. Det har vært mye hardt arbeid, men jeg har fortsatt ikke relevant jobb. Det har vært vanskelig, men jeg har lært mye av det, og er bedre forberedt til neste gang, sier hun.

Thalia Steffensen: Permanent vinket farvel til økonomisk stabilitet

Thalia Steffensen bor i København hvor hun nylig har flyttet inn i sitt eget studio. Der vil hun jobbe med både egne prosjekter og oppdrag hun får. I tillegg har hun en deltidsstilling i butikken COS.

– Min relasjon til Norge kommer ikke til å forsvinne, og jeg ser frem til å ha en Skandinavisk-base. Nå samarbeider jeg med Synne Sanden og Charlotte Dos Santos, så jeg vil jevnlig reise over landegrensene, forteller hun.

Det er på Instagram hun blir kontaktet om samarbeid, og hun syns det sosiale mediet er en kul måte å få et presist inntrykk av hvordan din visuelle stil er.

– Jeg håper at flere kontakter meg der fremover, sier hun.

Tiden etter studiene beskriver hun som blandet. Først nå har hun kommet ordentlig i gang med jobbingen etter bacheloren, sier hun. Hun har vært praktikant i Nederland, og flyttet tilbake til København etter fire år i Oslo.

– Jeg har blitt minnet på hvor viktig det er å ha selvdisiplin og motivasjon, og at man ikke kan holde seg i ro spesielt lenge før det blir vanskelig å komme tilbake, forteller hun.

Steffensen innrømmer at man lett glemmer hvor heldig man er som student.

– Da har man trygge omgivelser til å utforske sin kreativitet og ikke minst økonomisk stabilitet. Khio-boblen har vært med på å utvikle meg til den designeren jeg er i dag. Jeg savner virkelig den hverdagslige inspirasjonen fra medstudenter og lærere, forteller hun.

– Også har inntekten min variert veldig siden jeg var ferdig, og jeg tror jeg kan vinke permanent farvel til den form for stabilitet. Det har nok vært den største utfordringen på godt og vondt for min del, men så lenge jeg jobber med det jeg elsker er det verdt det, legger hun til.

Sigurd Braathen Dalen ønsker ikke å stille til intervju i MinMotes oppsummering.

Hvordan var din opplevelse i dag?