Ny rapport: Barn produserer klær for H&M i Kambodsja

NYE AVSLØRINGER: I en rapport utført av Human Right Watch kommer det blant annet frem at barn i Kambodsja lager klær for gigantkjeden. Foto: Getty Images

Klesfabrikker i Kambodsja som produserer klær til blant andre H&M, bruker barn  som arbeidskraft og begår en rekke andre lovbrudd, ifølge en rapport fra Human Rights Watch.

Thea Roll Rakeng
Publisert:

De verste lovbruddene foregår hos mindre underleverandører som produserer for større fabrikker, ifølge rapporten fra HRW. Organisasjonen avdekket ulovlig barnearbeid i elleve av fabrikkene som ble undersøkt, melder NTB.

I 2012 omtalte MinMote dokumentarprogrammet «Kalla Fakta» på svensk TV4 hvor det ble avslørt at H&Ms leverandører i Kambodsja betaler luselønn til sine arbeidere. Det fikk motebloggerne til å boikotte klesgiganten, mens magasinredaktørene var tause og ville ikke uttale seg om saken.

I rapporten forteller arbeiderne som angivelig produserer klær for svenske H&M at de blant annet blir bedt om å jobbe søndager hos en underleverandør for å hjelpe til med å nå produksjonsmålet, samt tjene ekstra penger.

Bærekraftig ansvarlig i H&M Norge, Benedicte Brinchmann Eie, sier til MinMote at selskapet tar barnearbeid-avsløringene veldig alvorlig.

- Vi har nulltoleranse for barnearbeid, og dette er i dag heldigvis svært sjeldent hos eksporterende klesprodusenter. Men når likevel slike ting forekommer pålegger vi den aktuelle fabrikken å ta barnet ut av arbeid og kompensere med å betale skolegang for barnet. Gjentar det seg, bryter vi kontrakten med fabrikken. Det som kommer frem i rapporten var fra en underleverandør som ikke er godkjent eller kontrollert av H&M. Dette har vi også nulltoleranse for. For å unngå ikke-godkjente underleverandører har vi blant annet åpent publisert listen over H&Ms godkjente leverandører og underleverandører. Vi deler denne med fagforeninger og interesseorganisasjoner og oppfordrer dem til varsling av ikke-registrerte forhold, sier Eie og legger til:

- I mai 2013 kalte vi inn alle våre leverandører i Kambodsja til en workshop om alvorligheten ved å unnlate å rapportere inn underleverandører. Vi ga dem da to uker på melde inn alle eventuelt uregistrerte underleverandører, slik at vi fikk sikret en oppfølgings- og kontrollplan i henhold til våre retningslinjer.

Saken fortsetter under bildet.

FØLER OPP: H&M skal møte organisasjonen Human Rights Watch i midten av mars for et møte om videre oppfølging av lovbruddene. Foto: Mattis Sandblad/VG

- Du sier dere har nulltoleranse for lovbrudd som dette, men det forekommer likevel. Hva gjør dere for å stryke arbeidernes tillitt til dere?

- Vi har flere tiltak for å sikre at arbeiderne skal kjenne til rettighetene sine. H&M jobber også tett med lokale fagforeninger og interesseorganisasjoner i Kambodsja for å sikre kollektive avtaler, i tillegg til at vi legger igjen kontaktdetaljer når vi gjennomfører kontroller av fabrikkene slik at arbeiderne kan melde fra anonymt, enten direkte til vårt lokale produksjonskontor eller gjennom fagforeninger.

Eie kan ikke gi et ja eller nei svar når MinMote gjentatte ganger spør om forbrukerne kan være hundre prosent sikre på at de ikke støtter en ulovlig praksis når de handler på H&M. Hun svarer imidlertid dette:

- H&Ms kunder kan være sikre på at vi stiller de aller strengeste kravene til fabrikker og andre samarbeidende leverandører. Vi har nulltoleranse og følger dette opp gjennom strenge kontroller. Med vår størrelse og ressurser, har H&M både evne og vilje for å gjøre nettopp dette, sier Eie og legger til at selskapet har oppfordret HRW til å dele sine opplysninger, slik at H&M kan ta nødvendige grep. Selskapet skal møte HRW denne uken for å følge opp rapporten videre.

KRITISK: Lederen for Fremtiden i Våre Hender, Arild Hermstad. Foto: Arne Storrønningen

- Svært alvorlig

Leder for Fremtiden i Våre Hender, Arild Hermstad, er svært overrasket over at H&M benytter seg av barnearbeid.

- Det er ikke så ofte at barnearbeid blir avdekket i klesbransjen, så dette er veldig overraskende. Dessverre er det ikke så overraskende at de blir tvunget til å jobbe gratis overtid, og heller ikke tør å organisere seg. Dette er en konsekvens av måten H&M er organisert på, sier Hermstad til MinMote.

Han mener avsløringene i rapporten til HRW er svært alvorlige og at det er avgjørende at uavhengige, seriøse organisasjoner gransker store kleskjeder.

- Basert på research Fremtiden i Våre Hender har gjort tidligere, vet vi at arbeiderne som jobber i disse fabrikkene er tilbakeholdne overfor kontrollørene på arbeidsgiversiden. Det er rett og slett for redde til å snakke med dem og for å oppgi utleverende informasjon.

- Kan norske forbrukere være sikre på at H&M-klærne de handler er etisk forsvarlige?

- Nei, du kan ikke handle trygt noe sted. Det betyr imidlertid ikke at det er nødvendig å boikotte, men jeg vil oppfordre forbrukerne til å være kritiske når de handler hos store kleskjeder, og velge butikker som prøver hardere å produsere etikkverdige klær, enn det H&M gjør.

H&M vil ha svar

I en epost til SVT skriver H&M at de vil vite hvilke fabrikker det dreier seg om.

– Vi har bedt HRW dele informasjonen om de påståtte H&M-leverandørene som nevnes i rapporten for at vi skal kunne følge opp, noe HRW ikke har vært villige til å gjøre, skriver pressekontakt Håcan Andersson.

HRW sier organisasjonen ikke gir ut slik informasjon fordi det kan sette arbeiderne i fare.

Foruten H&M er Adidas, Armani, Gap, Joe Fresh og Marks and Spencer blant selskapene som er undersøkt av organisasjonen.

– Disse internasjonale selskapene må støtte opp om arbeidsretten i fabrikkene sine. Globale selskaper kan og bør overvåke forholdene hos sine leverandører og underleverandører, sier Aruna Kashyap i Human Rights Watch.

Kvinner rammes hardest

Den 140 siders rapporten viser at spesielt kvinner, som ifølge myndighetene utgjør 90 prosent av landets over 700.000 tekstilarbeidere, rammes hardest.

Flere som er intervjuet melder om seksuell trakassering, påtvunget overtid og få muligheter til å ta pause.

– Regjeringen i Kambodsja må raskt ta grep for å beskytte arbeidere fra å bli utnyttet, sier Kashyap.

Rapporten fra HRW er basert på intervjuer med over 340 personer, inkludert 270 arbeidere fra 73 fabrikker i Phnom Penh og nærliggende provinser. (©NTB)

Publisert:

Finn mer innhold om: