– Motebransjen må samle seg

Kulturminister Hadia Tajik (Ap) ber de norske aktørene om å stå samlet for å styrke mote-Norge.

Martine Lunder Brenne
Publisert:

Av: MARTINE LUNDER, RUT HELEN GJÆVERT og SONIA HUANCA VOLD

Den siste uken har VG og minMote skrevet flere artikler om Oslo Fashion Weeks usikre framtid, etter at hovedsponsor L’Oréal har trukket seg og rekordfå designere er påmeldt. Mens 30 norske designere skal vise sine kolleksjoner på messene under København Fashion Week, skal bare tre holde visning under den norske moteuka.

– At få norske designere ønsker å delta på Oslo Fashion Week tyder kanskje på at det er andre arenaer de anser som viktigere. Samtidig kan bransjen få mer kraft og muskler hvis de klarer å finne en felles arena som samler de ulike aktørene, sier kulturminister Hadia Tajik.

Mens Oslo Fashion Week (OFW) har slitt med både økonomi og interesse i flere år, har bransjeorganisasjonen Norwegian Fashion Institute (NFI) mottatt 8 millioner kroner i støtte fra nærings- og handelsdepartementet gjennom Innovasjon Norge siden de ble opprettet i 2009. Målet har blant annet vært å samle og styrke den norske motebransjen, og gjøre den til en anerkjent merkevare.

Likevel har Norwegian Fashion Institute og Oslo Fashion Week ikke klart å bli enige om et samarbeid.

– Det er et mål for regjeringen at mer norsk kultur skal eksporteres til utlandet, men vi trenger også sterke miljøer i Norge. Formen på et samarbeid i motebransjen er jeg sikker på at de definerer best selv, sier Tajik.

Hvordan mener du motebransjen bør gå frem for å få til et bedre samarbeid? Diskuter i kommentarfeltet!

Det var nettopp samarbeid også Trond Giske etterlyste under et moteseminar i 2010, også da som nærings- og handelsminister.

«Den norske motebransjen har et stort potensial for vekst, og kan bli en bærekraftig næring hvis alle aktører arbeider sammen», sa Giske.

minMote har gjort gjentatte forsøk på å komme i kontakt med Giske, uten å lykkes.

Statssekretær i departementet Kristin Maurstad har imidlertid forståelse for at designerne heller velger å vise seg frem i København.

– Hvis det er dit innkjøperne kommer, og ikke til Oslo, så skjønner jeg at de norske designerne må tenke business. Det er jo det som må til for å lykkes, sier hun.

– At det går så dårlig for OFW er vel et tegn på at de ikke har klart å etablere seg som en viktig arena. Så jeg er helt enig i at samarbeid med andre aktører er et nøkkelord her, fortsetter hun.

Mistet støtten

I høst kuttet Innovasjon Norge støtten til Norwegian Fashion Institute. Seniorrådgiver Janne Ulven mener det ikke er deres oppgave å støtte videre drift av organisasjonen.

– Vårt ansvarsfelt er å være med på å få virksomheter som NFI opp. Utover det skal ikke vi stå for drift, sier hun.

Oslo Fashion Week-sjef Pål Vasbotten holder fast på at han hele veien har ønsket et samarbeid med Norwegian Fashion Institute.

– Hvorfor vi ikke har klart å få dette til, er det kanskje best å spørre NFI om, sier han til minMote.

– Vi har ikke fått samarbeidet til å fungere fordi vi ikke opplever at det ikke har vært god nok kvalitet på OFWs arrangement. De samarbeidene vi har hatt har ikke gitt resultatene vi har ønsket, svarer sekretariatsleder i NFI, Gisle Mariani Mardal, som er skuffet over utfallet saken har fått.

– Jeg vil ikke være negativ, det offentlige har tross alt lagt inn millioner i dette og hjulpet oss i gang. Men det kan virke som at denne prosessen ble igangsatt, for siden ikke å bli fulgt opp, sier Mardal.

Publisert: