Her er de beste rådene for å handle trygt på nett

SHOPPING PÅ NETT: Forbrukerombundet lanserte nylig en liste over useriøse nettbutikker. Følger du i tillegg rådene fra Forbrukerrådet er du godt på vei når det kommer til å gjøre en god handel på Internett. Foto: Getty Images

Du bør være skeptisk når du handler på nett. Noen få huskeregler kan redde deg fra å bli lurt av falske nettbutikker.

Jennifer Bråthen
Publisert:

Fagleder Sverre McSeveny-Åril i Forbrukerombudet forteller at det er altfor enkelt å opprettet en nettbutikker som ser profesjonelle ut. Dette har ført til at det stadig opprettes ny nettbutikker på ulike webadresser i stort omfang. Forbrukerombudet publisert en oppdaterten liste over falske nettbutikker fredag denne uken - se hele listen her for å vite hvilke nettbutikker du bør unngå.

Faglederen påpeker at listen ikke er fullstendig, men gir en god indikasjon på hvordan en falsk nettbutikk kan se ut.

- Som forbuker bør man være skeptiske når prisene er mye lavere enn normal markedspris, nettbutikkene har mangelfull kontaktinformasjon eller kontaktinformasjon som ikke leder noe sted. Falske utsalgssteder benytter seg gjerne av kjente merkevarenavn i nettadressen, tipser McSeveny-Åril, og oppfordrer folk til å vise nettvett når de handler.

Her er tre huskeregler fra Forbrukerrådet som kan forenkle shopping på Internett:

1. Unngå useriøse nettbutikker

Skal du handle i en europeisk nettbutikk bør du forhøre deg med «shopping assistenten» Howard. Verktøyet er utviklet av det europeiske forbrukernettverket, og kan hjelpe deg å unngå useriøse butikker. Har du handlet i nettbutikk i EU eller EØS må du ta kontakt med Forbruker Europa. I andre land må du undersøke mulighetene, men det er fare for at pengene er tapt.

Husk at du kan kreve pengene tilbake av banken, dersom du har betalt selgeren direkte med kredittkort.

2. Reduser sjansen for svindel

Ikke del informasjon om deg selv før du faktisk skal handle. Husk at du kun bør dele det som er strengt nødvendig og vær skeptisk til å gi personlige opplysninger. Det reduserer faren for å bli utsatt for svindel eller misbruk av opplysninger.

Nettbutikken du handler i bør ha en policy for personvern på siden sin. Den bør si hva opplysningene du gir fra deg skal brukes til. Den bør også fortelle om selskapets datasikkerhet og hvor du kan henvende deg hvis du lurer på noe. En seriøs nettbutikk vil gjerne bli funnet av kundene, og er derfor raus med kontaktinformasjonen sin. Når du skal vurdere en nettbutikk, kan du begynne med å se etter navn, post- og e-postadresse, telefon- og organisasjonsnummer.

3. Sikker betaling

Tenk deg om før du betaler på forskudd for en vare eller tjeneste. Bruk heller kredittkort og betalingsløsninger som Paypal. Betaler du med bankkort blir beløpet belastet din konto. Når kjøpet forfaller til betaling belastes dette og blir synlig på kredittkortfakturaen. Hvis beløpet ikke stemmer, det er feil eller mangler ved varen eller du aldri fikk den og selger ikke ordner opp kan rette krav mot baken din. Dette gjelder også viss varen er kjøpt i utlandet.

Ved bruk av kredittkort har du lovfestet rett på pengene tilbake om du ikke får det du har bestilt, uavhengig i hvilket land selger befinner seg i. Enkelte ganger kan selger ha avtale med en annen aktør, som igjen har avtale med kortselskapet, og da gjelder ikke denne retten.

Publisert: