Oslo Runway slipper visningslisten: By TiMo først ut

Suksessmerket By TiMo skal ha motevisning i Norge for første gangs siden 2012. - Arrangmentet blir ikke automatisk en suksess bare fordi et par store merker har fått det til, mener ekspert.

Oslo Runway juli 2015

SMAKEPRØVE: Pre Oslo Runway ble arrangert i mars, og fikk gode tilbakemeldinger fra ekspertene. Her fra visningen til Veronica B. Vallenes. Foto: Oktawian Gornik

Oslo Runway juli 2015

SUPERMODELL: By TiMo har hanket inn Siri Tollerød til å vise sin SS 16 kolleksjon. Om hun skal gå på catwalken i august er enda usikkert. Foto: By TiMo

I februar i år ble det kjent at det Oslo-baserte pressebyrået THIS IS PR har nå, sammen med L'Oréal Paris og Norwegian Fashion Institute (NFI), tatt initiativ til enda en ny motearena.

Tidligere har den norske moteuken fått krass kritikk for manglende seriøsitet, blitt omtalt som et freakshow, og dessuten mistet store sponsorinntekter.

Les også:Tidligere OFW-sjef slakter ny moteuke: Kommer neppe til å lykkes

Oslo Runway skal fremme norske, etablerte designerne, og skal gå av stabelen 11. august hvor et knippe norske designerne skal vise neste års vår - og sommerkolleksjoner. Det er Kulturkirken Jakob som blir årets visningsarena.

SUKSESS: By TiMo har gjort stor suksess med designsamarbeidet de inngikk med Pia Tjelta. Kjolen er fra den siste kolleksjonen som ble lansert i vår. Foto: By TiMo
SUKSESS: By TiMo har gjort stor suksess med designsamarbeidet de inngikk med Pia Tjelta. Kjolen er fra den siste kolleksjonen som ble lansert i vår. Foto: By TiMo

- Gleder oss

Fredag ble det klart at suksessmerket By TiMo, som blant annet står bak Pia Tjelta-kjolene og Gwyneth Paltrow-samarbeidet, er det første merket som skal vise.

Pressekontakt i By TiMo, Elisa Mollatt, forteller til MinMote at de gleder seg til å holde motevisning i Norge for første gang siden 2012.

- Selv om det var veldig bra å ha visning under Copenhagen Fashion Week, ønsker vi nå å ha visning i den byen vi er fra. Selv om vi begynner å bli store internasjonalt, er Norge fortsatt vårt største marked og vi ønsker å feire dette her hjemme, forteller Mollatt.

- Dere er ikke redde for at Oslo Runway skal få det samme negative stempelet som Oslo Fashion Week fikk?

- På Oslo Runway er det klærne og merkene som står i fokus, og det er det vi ønsker å formidle. Det er en arena som kommer til å vise frem vår bransje på et profesjonelt og internasjonalt nivå, sier hun.

Les også:Dette mener ekspertene om Oslos nye moteuke

De andre designerne som skal vise sine seneste kolleksjoner på Oslo Runway er Johnny Love, Christina Ledang, Anne Karine Thorbjørnsen og Epilogue by Eva Emanuelsen.

Usikker på suksess

KRITISK: Samfunnsgeograf, Karl Fredrik Tangen, tror ikke den nye moteuken vil bli oppfattet som seriøs fordi de tiltrekker seg kjente og suksessfulle designnavn. Foto: NTB scanpix
KRITISK: Samfunnsgeograf, Karl Fredrik Tangen, tror ikke den nye moteuken vil bli oppfattet som seriøs fordi de tiltrekker seg kjente og suksessfulle designnavn. Foto: NTB scanpix

Samfunnsgeograf og foreleser Karl Fredrik Tangen tror ikke at moteuken i Oslo automatisk blir en suksess på grunn av at de hanker inn etablerte merker.

- Jeg tror ikke at den nye moteuken i Oslo automatisk blir en suksess på lik linje med Sverige og Danmarks lignende arrangementer bare fordi de vil hanke inn store navn. Hvis vi kan få til en bransje som er stolt over det vi får til, istedenfor å ha komplekser for det vi ikke er, kan det skape ny giv, sier han og legger til:

- Jeg er ikke overbevist om at Oslo Runway klarer å få til et proft arrangement bare ved å knytte seg til noen kjente merker. At Stargate kommer til Spellemannprisen løfter ikke norsk musikkbransje.

Tangen påpeker at Norge har et rikt marked og at de norske designerne bør bruke Norge som et laboratorium for å teste hva som fungerer og ikke.

- Samtidig er det fort gjort å bli lammet av å forsøke å være kul. Hvis arrangørene blir for opptatt av å samle norske kjendiser og etterape de mest kjente motearrangementene, skapes det et dobbelt pinlig arragement det er vanskelig å bli assosiert med, sier han.

Har trua

POSITIV: Moteekspert og redaktør, Anja, Stang, mener By TiMo er en del av gjengen når Oslo får en visningsarena. Foto: Julie Pike
POSITIV: Moteekspert og redaktør, Anja, Stang, mener By TiMo er en del av gjengen når Oslo får en visningsarena. Foto: Julie Pike

Anja Stang, redaktør for PS:Magasin, tror vi kommer til å få se de største og mest kommersielle aktørene i Norge på Oslos nye moteuke.

- Jeg hadde ikke trengt å vite at By TiMo skulle vise for å skjønne at det er de sterkeste som kommer til å delta. By TiMo er en naturlig del av den gjengen, sier Stang.

Redaktøren mener at den nye moteuken ser svært lovende ut.

- Det er erfarne folk som står bak dette arrangementet, som nok har lært av pionerenes feil. Pre Oslo Runway, som ble arrangert tidlig i vår, var veldig lovende. Nettopp fordi det var sterke navn, stramt redigert og proffe aktører i alle ledd. Det var forfriskende at de hadde droppet champagne-mingel og kjendisfrieri -staffasjen var borte. Det er tydelig at dette handler om norsk mote for de som jobber med det, sier hun og legger til:

- Det virker som arrangementet rendyrker nettopp det vi har savnet i Oslo: En seriøs og proff visningsarena. Jeg har trua!

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?