Crop top-forbud i Danmark: – Absurd

TRENDY NÅ: Under moteuken i København ble flere gjester sett med magetopp. Her er redaktør og stylist Michelle Li kledd i crop top på vei til motevisning.
TRENDY NÅ: Under moteuken i København ble flere gjester sett med magetopp. Her er redaktør og stylist Michelle Li kledd i crop top på vei til motevisning. Christian Vierig / Getty Images Europe

Nå kaster også flere kjendiser seg med i debatten.

Nylig gjorde en skole i Vejle i Danmark det forbud å gå med crop top, ifølge DR. Grunnen til forbudet er at det ifølge skolen gjorde det vanskelig for gutter i klassene å konsentrere seg. Flere av elevene skal også ha blitt bedt om å dekke seg til.

– Vi er nødt til å forholde oss til at på skolen er vi i et fellesskap, hvor vi er tett på hverandre, og det krever også at vi har på oss tøy som gjør at alle kan konsentrere seg om skolearbeidet som skal gjøres, sa skoleleder Bjarne Kyneb til avisen.

Crop tops, altså korte topper og T-skjorter som viser deler av magen, har vært populært i motebildet hos generasjon Z denne sommeren, da Y2K-stilen virkelig fått fotfeste. I år 2000 var det toppen som gjaldt. Både tubetoppen og magetoppen, den gjennomsiktige genseren og korte T-skjorten er nøkkelplagg for Y2K-stilen, skrev MinMote tidligere i sommer.

Under moteuken i København nylig var også magetoppen en tydelig trend både på catwalken og i gatemotebildet.

Flere reagerer

Nå poster flere kjendiser bilder av seg selv i magetopp for å vise hva de syns om forbudet. Blant de som har reagert er TV-profil Sofie Linde.

– Det er bar’ en mage. Og det er i hvert fall ikke jentenes ansvar at deres skoleinspektør og guttene i klassen ikke kan konsentrere seg da de ser en navel, skriver hun på Instagram til sine 653.000 følgere.

I kommentarfeltet har Linde fått reaksjoner fra flere moteprofiler som sier seg enig. Også sjefredaktør i Jyllands-Posten, Marchen Neel Gjertsen, og tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt og har kastet seg med i debatten.

– Når skal vi slutte å fortelle jenter hva de skal ha på seg?, skrev hun på sin Instagram story, og la til at hun lurte på hva som ble det neste, ifølge TV 2 Danmark.

Psykolog og samfunnsdebattant Louise Kjølsen, kjent under navnet Twerk Queen, markerer seg ofte med sine meninger i saker om jenter og kvinners rettigheter. Hun mener forbudet er bak mål.

– Det er jo fullstendig absurd at vi i 2021 i Danmark diskuterer jenters hud på magen. særlig fordi vi diskuterer at det er jenters ansvar å dekke seg til, fordi gutter ikke kan konsentrere seg, sier hun til DR.

Hun mener at det bør gjelde alle dersom det skal innføres regler for påkledning i skolen.

– Ingen har noen gang sagt at gutter ikke må ta av seg trøyen når de spiller fotball i skolegården en varm sommerdag, fordi jentene ikke kan konsentrere seg, legger hun til.

Demontrasjon i magetopp

Elevene på skolen i Vejle får støtte fra flere hold. Elever ved High Flow-skolen i Odense protesterte i solidaritet torsdag. Flere elever ved skolen møtte opp ikledd magetopper og protesterte høylytt mot reglene ifølge TV2 FYN. De skriver også at det allerede er planlagt en lignende demonstrasjon ved Katedralskolen i Aarhus.

Selv lærere ved andre skoler taler regelen midt i mot, emneknaggen #lærerforcroptops er opprettet av Ida Marie Hansen, lærer og blogger for folkeskolen.dk. Men den mest overraskende støtteerklæringen kom fra Nasjonalmuseet i Danmark. Torsdag kveld publiserte de et innlegg på Instagram der de hinter til at reglen er noe utdatert, magetopper ble jo tross alt brukt under bronsealderen.

Hvordan var din opplevelse i dag?