Norske moteprofiler i kampen mot rasisme: – Alle føler på å ville bidra
Snart kan du sikre deg drømmekjolen fra klesskapet til en av landets største moteprofiler – og samtidig støtte en viktig sak.
Den dødelige politivolden mot George Floyd i USA har fått en hel verden til å stå opp mot rasisme og urett. Nå vil en gjeng norske moteprofiler bidra i kampen.
– Det føles som om vi lever i et historisk øyeblikk, og jeg tror alle føler på å ville bidra med noe ekstra. Dette er selvsagt en liten dråpe i den store sammenhengen, men forhåpentligvis kan det inspirere andre i motebransjen til å gjøre noe lignende. Det hadde vært fint, sier Vanessa Rudjord til MinMote.
Kommende lørdag selger hun, og en rekke andre kjente fjes i mote-Norge, skatter fra garderoben sin i. Inntektene fra pop-up-butikken og initiativet kalt «Mote mot rasisme», skal gå uavkortet til antirasistisk arbeid.
– Vi ønsker å fordele pengene likt mellom Antirasistisk Senter, som arbeider for å bekjempe rasisme og diskriminering i Norge, og Amnesty for deres langsiktige arbeid mot politivold og diskriminering internasjonalt, sier Rudjord.
Organisasjonene bekrefter til MinMote at de har vært i dialog med Rudjord om donasjoner.
– De fineste garderobene
Rudjord har 20 års fartstid i den norske motebransjen, med alt fra stylist til redaktør og forfatter på CV-en. Nå er hun å høre i podkasten «Synnøve og Vanessas podkast» sammen med venninnen Synnøve Skarbø, som også er med på veldedighetssalget lørdag.
– Opprinnelig tenkte jeg å bare ha en egen pop-up, som jeg har gjort ved andre anledninger tidligere, men jeg innså raskt at det ville bli mye mer spennende om jeg fikk med noen av dem med de fineste garderobene jeg vet om, forteller Rudjord.
Salget vil foregå i butikklokalene til Arnie Place i Professor Dahls gate i Oslo, fra klokken 13 til 17 førstkommende lørdag.
– Pia (Tjelta journ.anm.) fikset butikklokale på fem minutter, og donerer dessuten klær fra sitt eget merke. Og alle jeg spurte kastet seg rundt og fant frem klær. Målet er å få inn mest mulig penger, så alle har planer om å donere fine klær, sier Rudjord og fortsetter:
– De som kommer kan få tak i drømmekjolen, samtidig som de støtter en viktig sak.
På klesstativene vil det henge klær fra garderoben til blant andre Hanneli Mustaparta, Tinashe Williamson, Pia Tjelta, Hege Aurelie Badendyck, Celine Aagaard, Afaf Ali, Emilie Anker Stordalen, Darja Barannik og Janka Polliani.
– Det blir mange vakre sommerkjoler og mye designerjeans fra meg i hvert fall. Jeg gleder meg til å pakke opp og se hva de andre gir, sier Rudjord.
– Hva gjorde at moten ble så gørr kjedelig med influencere
Pressekontakt i Amnesty Norge, Gry Granum Stang, bekrefter overfor MinMote at de har vært i kontakt med Rudjord angående donasjoner.
– Vi er selvsagt kjempeglade for at de vil donere, og jobber nå med å få på plass det praktiske, sier Stang.
Camilla Kolverud i Amnesty Norge legger til at organisasjonen setter stor pris på å se både en økning i antall donasjoner og engasjement den senere tiden.
– Vi jobber globalt for å stanse diskriminering verden over, og har et langsiktig arbeid for å få gjennomslag for lovendringer som hindrer politivold, sier Kolverud til MinMote.
Donerer store summer
Bakgrunnen for «Mote mot rasisme»-salget, er dødsfallet til George Floyd (46) som har rystet en hel verden. Floyd, som var svart, døde etter en brutal pågripelse i Minneapolis, Minnesota, mandag 25. mai. Dødsfallet har utløst store demonstrasjoner i en rekke land, inkludert her hjemme. Politibetjenten som satt på Floyds nakke, er siktet for det som i Norge kan sammenlignes med forsettlig drap.
VGTV: Syv nordmenn om hverdagsrasisme
Motebransjen har på ulikt vis reagert i uttalelser og handling, og merker, designere og profiler har i kommet med lovnader om at de vil øke fokuset på likestilling og mangfold. Flere viser handling ved donasjoner. Eksempelvis vil skjønnhetsmerket Glossier donere én million dollar til antirasistisk arbeid i USA, Ganni vil donere 100.000 dollar til organisasjoner som Black Lives Matter, og H & M-gruppen gir 500.000 dollar til antirasistisk arbeid. Michael Jordan og hans merke Jordan, som er en del av Nike, vil gi 100 millioner dollar til antirasistiske formål. Designer Maryam Nassir Zadeh matchet alle salg fra nettsiden sin i 24 timer, med donasjoner til antirasistisk arbeid.