Jay Z i Norge - derfor er han en av verdens kuleste menn

MOTEIKON: Jay Z, hip-hop mogul, forretningsmann og klesdesigner, setter sitt preg på motebildet og har bidratt til at interessen for streetbasert hip-hop-mote har blitt stadig større. Foto: Getty Images/ All Over Press / Produsentene

Jay Z (43) har gjennom en årrekke påvirket motebildet med sin stilsans og karakteristiske gullsmykker. minMote viser deg hvordan du kan mikse hip-hop inspirert gatemote i din personlige stil.

Oda Marie Midbøe
Publisert:

Shawn Carter, bedre kjent som Jay Z holder konsert for et fullsatt Oslo spektrum i kveld. Han har solgt millioner av album, turnert flerfoldige ganger over hele kloden og er gift med en av verdens vakreste og mest talentfulle kvinner. 43-åringen, som sammen med sin kjære Beyoncé er god for nærmere én milliard kroner, har med andre ord så det rekker til smør på brødet, noe hans forkjærlighet for heftige gullsmykker vitner om. Artisten som har også eierinteresser i basketballklubben Brooklyn Nets og driver sitt eget klesmerke, har gjennom flere tiår i bransjen satt sine spor i motebildet.

Se Jay Z sitt rekordstore gullsmykke i videoen til hiten «Holy Grail» her.

GOLDENBOY: Hip hop mogul Jay Z (43) går ofte med tunge og kraftige gullsmykker, og i motsetning til folk flest er gullet rundt halsen hans ekte. Foto: Getty Images/ All over press

- Popularitet går i sirkler, og Jay Z er en av dem som definitivt er med å definere hva som er hot, sier Gisle Stokland, redaktør for nettstedet 730.no til minMote.

Han er svoren fan av hip-hop mogulen, og mener det er liten tvil om at Jay Z har vært med på å bestemme hvilke retninger motebildet har beveget seg i.

- Etter at han fikk basket-jerseys populært, begynte han å rappe om at han nå heller gikk for button down-skjorter, og mange fulgte etter. Etter at alle en stund skulle være fargesprakende, med all over-print, ble mottoet hans enkelt og ensfarget, gjerne «all black everything». Men så switchet han i likhet med Rihanna tilbake til svære gullkjeder, Timberland-boots og Carhartt-klær som gjaldt på 90-tallet - og vips så tok store kleskjeder etter, sier Stokland.

Er du mann? Stjel hip-hop kongens stil:

KUL PÅ SCENEN: Svart skinnjakke fra Selected Homme, 1399,95. Grå t-skjorte med printdetaljer fra H&M, kr 149. Sort Carharrtbukse fra Stress, kr 899. Brune sko fra Timberland hos Asos.com, kr 1735. Kraftig halslenke i metall fra H&M, kr 99. Sort klokke fra Diesel hos Asos.com, kr 2389. Foto: Getty Images/ All over press / Produsentene

Den streetbaserte gatemoten, gjerne inspirert av hip-hop bransjens avslappede klesstil, har de siste årene fått en økende interesse blant it-jenter, fashionistaer og designere. I vinter tok populariteten til Carharrt-luen av i Norge, og Stokland mente den gang at trendluen kunne bli harry og ende opp med samme status som Von Dutch og Puma, to merker som gikk fra å være «it» til å bli sett på som harry på grunn av stor popularitet.

Uttrykkene «swag», «yolo»og «dope»er hentet fra hip-hop verdenen og er stadig oftere å se på plagg og smykker fra kjente klesmerker. Stokland advarer mot å innlemme slike uttrykk i klesstilen, med mindre man har en ironisk distanse til det.

- Noen rocker kanskje slike plagg på en ironisk måte. Typ «det er så teit at det er tøft». Men et ord som «dope» er retro og 90-talls, dermed føles det for mange - ironisk nok - litt freshere enn mer «aktuelle» ord som «yolo» og «swag». De to sistnevnte er i dag hottest på klær i strandkiosker i Hellas, sier han.

Selv er Stokland krystallklar på hvem som er hip-hop bransjens kuleste fyr.

- Det meste Jay Z gjør er stilig. Han er kanskje verdens kuleste mann, sier han.

minMote har plukket ute 14 ulike klesplagg og tilbehør inspirert av hip-hop kulturen.

FOR JENTER: Kraftig kjede i metall fra H&M, kr 149. Rosa hodetelefoner fra Phillips hos Elkjøp, kr 249. Lue med påfestede bokstaver fra Asos.com, kr 655. Svart og hvit genser med metalliske detaljer fra Weekday, kr 366. Hvit t-skjorte med trykk fra River Island, kr 277. Blå caps med New York logo fra Asos.com, kr 545. Foto: Produsentene

For å innlemme noen elementer fra hip-hop stilen, er det ikke nødvendig å lesse på med alt fra vide, sæggete bukser, store hettegensere, basketball-jerseys og caps. Et chunky smykke, gjerne i gullfarge, viser en tydelig referanse til hip-hop moten og er en leken måte å flørte med musikk-kulturens gatemote. Samtidig gir det morsomme assosiasjoner til de gode, gamle stjernene i Run DMC som ofte smykket seg opp i gull og glitter på 80-tallet. Stadig flere av kjedebutikkenes kolleksjoner består nå av t-skjorter og gensere inspirert av hip-hopere, ettersom de ofte går med sporty klær. Kombinerer du eksempelvis en kul sweatshirt med et miniskjørt, ser du avslappet og kul ut, og dette uten å prøve for hardt.

FINN INSPIRASJON: Kos deg og finn inspirasjon i bildene om hvordan hip-hop moten ble til i boka «Back in the days» hos Amazon.com, kr 207. Grå sneakers med hæl fra Nike hos Asos.com, kr 982 kr. Rød caps med «swag»-applikasjon fra Asos.com , kr 545. Casio-klokke i gullfarge hos Asos.com, kr 545. Kraftig armbånd i gullfarge fra Snö of Sweden hos Nelly.com, kr 299. Smykke med sirkeformede detaljer med hundemotiv fra Nelly.com, kr 199. Sort jakke med hvite ermer fra Ida Sjöstedt hos Nelly.com, kr 3095. Blå Carharrt-lue fra Stress, kr 199. Foto: Produsentene

Hvis du er jente og ønsker en elegant, men streetbasert hverdagsstil, kan et par sneakers med innebygd hæl være løsningen for å bevare femininitet og gi de ekstra centimeterne for høyden. En kul lue, gjerne i en knallfarge, kan løfte et ellers klassisk og jentete antrekk og røffe det opp. Hvis du er typen som liker å gå med caps til hverdags, kan du gjerne ta en humoristisk vri og investere i en caps med med tilhørende hip-hop uttrykk for å vise glimt i øyet.

Publisert: