Modellene som utfordret kroppsidealet i 2013

HYLLES: Modellene Jennie Runk, Robyn Lawley og Kate Upton roses for å skille seg ut blant dagens modeller. Foto: H&M / Getty Images / All Over Press
Martine Haug Nysether
Publisert:

Modeller som Robyn Lawley (24), Jennie Runk (24) og Kate Upton (21) viser at skjønnhet ikke er synonymt med radmagre kropper.

Det er ingen hemmelighet at kroppsidealet i motebransjen er ekstremt, men heldigvis finnes det modeller som står opp mot presset.

Huffington Post har laget en liste over 13 modeller som i løpet av 2013 har utfordret motebransjens smale skjønnhetsideal. Blant dem er australske Robyn Lawley (24), som er best kjent for å være den første «plus size»-modellen som fikk pryde forsiden av italienske Vouge, bli avbildet i australske Vogue og fronte en Ralph Lauren-kampanje.

Selv om det kan diskuteres om den australske skjønnheten passer inn i kategorien «plus size», er hun i det minste et bevis på at det ikke bare er sylslanke kropper som kan lykkes i motebransjen.

- Modellene som preger motebildet i dag er ekstremt tynne. Dessverre regnes modeller som Lawley derfor som «plus size» i bransjen. De mest kjente «plus size»-modellene er slanke kvinner, og å fremstille dem som store mener jeg er uheldig. Samtidig er det veldig positivt at vi i alle fall ser litt mer variasjon når det kommer til størrelse, sier minMote-leder Sonia Huanca Vold.

FLOTT: Robyn Lawley er blant de mest suksessfulle «plus size»-modellene. Foto: Getty Images / All Over Press / Faksimiler fra Madison, Glamour og Cosmo

Lawley har prydet en rekke forsider verden over, som Cosmopolitan, Glamour, Look, Mode, Marie Claire og Elle. Men det er ikke bare som forsidepike 24-åringen har hatt suksess. Hun har designet badetøy for formfulle kvinner og landet nylig sin første skjønnhetskampanje med Barneys i New York.

- Dette er min første ordentlige skjønnhetsjobb noensinne!! Ofte blir modeller i min størrelse oversett, jeg applauderer @barneysofficial og den veldig talenfulle @benhasset for å bruke meg, skrev Lawley på Twitter.

Rom for mer former

ENGASJERT: Jennie Runk er blant modellene som har engasjert seg for at motebransjen skal godta flere kroppsfasonger. Foto: H&M

Også amerikanske Jennie Runk (24) trekkes frem av nyhetsnettstedet for å ha frontet et sunnere kroppsideal i motebransjen. Runk prydet H&Ms badetøykampanje i sommer, og ble dermed kleskjedens første «plus size» bikinimodell.

I et innlegg skrevet for BCC tidligere i år forteller Runk at hun er lei av at både formfulle og slanke modeller møter kritikk. Hun mener det bør være rom for alle kroppsfasonger i motebransjen.

- Det er ingen grunn til å idealisere den ene kroppsfasongen og snakke nedlatende om den andre, skriver hun.

SKIFTE: Tidligere var Kate Upton bikinimodell for herremagasiner. Nå er hun tatt inn i motevarmen. Foto: Getty Images / All Over Press

Moteåret 2013 har bydd på flere positive overraskelser. På den årlige prisutdelingen Style Awards under moteuken i New York tidligere i år, ble Kate Upton (21) kåret til årets modell. At nettopp Upton fikk denne prisen, er på kanten til kontroversielt i moteverdenen. Det siste året har hun nemlig seilt opp som et motstykke til det sylslanke idealet man finner i mange motemagasiner, og landet prestisjejobber for både Vogue og Vanity Fair. Det er derfor ingen overraskelse at Upton er blant modellene på listen.

Kritisk til retusjering

En annen modell som trekkes frem er Victoria's Secret-modell Doutzen Kroes (28). Selv om hun ikke tilhører kategorien «plus size», roses hun for sin åpenhet om retusjerte bilder. Tidligere i år uttalte Kroes at hun var bekymret for at bildemanipuleringen av modeller får kvinner til å bli usikre på seg selv, og innrømmet at hun følte seg skyldig for å jobbe i et yrke som bidrar til nettopp det.

Forrige uke skrev minMote om en ny mobiltrend, hvor gratis mobilapper gjør det enkelt for hvem som helst retusjere seg til den «perfekte» versjonen av seg selv og dele det med sine omgivelser uten at retusjeringen blir gjort kjent. Norske toppbloggere uttalte at de ikke benyttet seg av mobilappene, og at de kun retusjerte bildene sine litt.

ÆRLIG: Modellen Doetzen Kroes forteller at hun får dårlig samvittighet fordi hun ikke ser ut som bildene i magasinene. Foto: Getty Images / All Over Press

- Jeg sier alltid at jeg ikke ser slik ut som jeg gjør på bildet. Hvis du plasserer meg i et dårlig lys uten stylet hår og sminke, er det ikke bra… Noen ganger kan jeg våkne opp og se meg selv i speilet og tenke; dette er ikke den samme personen som jeg ser i magasinet. Hvem er denne gjesten på badet? sa Kroes til Vogue.

28-åringen er ikke den eneste modellen som er åpen om retusjeringen i motebransjen. I sommer gikk flere Victoria’s Secret-modeller ut og kritiserte bransjens bruk av retusjerte bilder.

Flere personer i den norske motepresse forsvarer retusjering av bilder, og utelukket at de kommer til å slutte å behandle bilder da minMote skrev om bilderetusjeringen i bransjen tidligere i år.

Publisert: