ELLE-sjefen: – Nesten alle bilder er retusjerte

Norske motemagasiner innrømmer at de retusjerer bilder.

Publisert:

Norske motemagasiner innrømmer at de retusjerer bilder. Signy Fardal, redaktør i motemagasinet Elle, skriver i en e-post til MinMote at bildebehandlingen de utfører først og fremst dreier seg om farge- og lysjusteringer.

– Vi gjør en tomat rødere, men vi forandrer den ikke til et eple. Jeg tror nok nesten alle bilder i et glanset magasin er retusjert eller etterbehandlet.

Hun forklarer videre at det hender de fjerner uren hud og fjerner hårstrå.

– Dersom vi justerer størrelsen på en modell, så gjør vi modellen nesten uten unntak større enn hun er i utgangspunktet.

Presseeksperter MinMote har vært i kontakt med er kritiske til at motepressen retusjerer bilder, og mener magasiner som retusjerer bilder utover lys- og fargejusteringer bør klages inn til PFU.

Fardal er åpen for å merke retusjerte bilder, men at har liten tro på at det vil ha en stor betydning for de som sliter med dårlig selvbilde, da hun tror det er mye mer komplekst enn som så.

Se hvordan VG-journalist Ingvill Dybfest Dahl blir forvandlet med retusjering, og les hennes kommentar om opplevelsen.

Elle-redaktøren er ikke uenig i at retusjerte bilder er en av faktorene som kan påvirke unges kroppsbilde.

– Men jeg vet at det er mye annet som er vel så viktig i så måte; for eksempel når landets største aviser til stadighet skriver om dietter på forsiden.

DET GAMLE OG DET NYE FORSIDEBILDET:Det Nye har gitt MinMote tillatelse til å trykke det opprinnelige bildet (til venstre) bak en av deres magasinforsider. Bildet viser hvordan motivet ser ut før etterbehandling, der hverken modellen eller fargene er retusjert overhodet. Forsidebildet til høyre har blitt fargekorrigert og modellen er retusjert. Ser man nøye på bildet, kan man se at fargen på øynene er gjort klarere, flere fregner er fjernet, og skygge er lagt på nesen, noe som gir et inntrykk av at den er smalere. Foto: Janne Rugland

KK-redaktør, Gjyri Helen Werp og Det Nye-redaktør Mari Midtstigen forteller til MinMote at de opplyser i sine magasiner at bildene de har på trykk kan være bearbeidet og behandlet.

– Alle bilder går på vanlig måte gjennom en bearbeiding for å skape en mest mulig jevn bildekvalitet gjennom hele bladet. Hard retusjering, slik jeg tolker at det siktes til i denne sammenheng, er vi forsiktige med i KK, da det ikke passer bladets profil, skriver Werp i en e-post.

Midtstigen sier Det Nye aldri vil gjøre modeller tynnere, smalere, gi dem større bryster eller forandre form i Photoshop.

– I løpet av den siste tiden har vi også ved flere anledninger måttet sende tilbake bilder og be om at fotografene skal retusjere lettere enn de har gjort på de leverte bildene til å begynne med, skriver hun i en e-post.

Redaksjonssjef i Henne, Astrid Aure, forteller at det er vanlig med noe retusjering i magasinbransjen, men at Henne ønsker å beholde et naturlig uttrykk.

– Noen innkjøpte bilder kan være noe mer retusjerte enn vi ønsker oss, men for alle bilder vi selv står for har vi en dialog med fotografene om den rette balansen. Det har for øvrig skjedd flere ganger at vi ber om nye bilder med mindre retusjering, skriver Aure i en e-post.

MinMote har gjentatte ganger prøvd å komme i kontakt med Norges største motemagasin Costume, men hverken redaktør, redaksjonssjef eller moteredaktør har svart på henvendelsene. Magasinet Stella har heller ikke svart på MinMotes spørsmål om retusjering.

Publisert: