Hvorfor deler «alle» svart-hvitt bilder nå?

En ny hashtag har overtatt Instagram-feeden. Syv millioner har nylig postet svart-hvitt bilder av seg selv tagget #WomenSupportingWomen. 

challenge

Foto: @nicolaannepeltz

challenge

Foto: @traceeellisross

#ChallengeAccepted og #BlackAndWhiteChallenge knyttes også til den nye bølgen på sosiale medier, som skal ha som mål at kvinner skal vise kjærlighet og løfte hverandre opp. Kjente fjes, som Jennifer Aniston, Jennifer Lopez, Victoria Beckham og Cindy Crawford, og kvinner verden over har hevet seg på bølgen.

Nominerer hverandre

Utfordringen går ut på at man skal dele et bilde av seg selv i svart-hvitt, for så å vise sin kjærlighet til andre kvinner og nominere noen videre. Noen skriver en liten tekst, mens andre bare bruker hashtags og nominerer videre.

Victoria Beckham og hennes kommende svigerdatter Nicola Peltz nominerte hverandre, mens J. Lo og Cindy Crawford ble nominert av Vanessa Bryant.

Jennifer Aniston skriver under sin post: «Takk til alle de briljante og nydelige kvinnene i livet mitt som sendte de mest oppmuntrende meldingene i dag. For å være ærlig forstår jeg egentlig ikke denne #challengeaccepted-greia ... men hvem liker ikke en god grunn til å støtte kvinner! Så ... challenge accepted!».

Millioner på dager

Hva eller hvem som står bak utfordringen skaper diskusjoner på sosiale medier, og fremstår som uklart. Noen hevder at en video av den amerikanske kongresskvinnen Alexandria Ocasio-Cortez, som snakker ut mot trakasserende kommentarer, skal ha satt i fart på bevegelsen på sosiale medier i USA, skriver Vogue.

Den amerikanske politikeren Alexandria Ocasio-Cortez (30). Foto: EPA/Alba Vigaray
Den amerikanske politikeren Alexandria Ocasio-Cortez (30). Foto: EPA/Alba Vigaray

En talsperson for Instagram uttalte nylig til New York Times at hashtagen #WomenSupportingWomen gikk viralt først etter at den ble brukt av en brasiliansk journalist på Instagram for ti dager siden.

Den amerikanske avisen viser også til teorien om at bevegelsen startet i Tyrkia, hvor kvinner deler bilder i svart og hvitt for å spre informasjon om vold mot kvinner i landet. For tiden opplever landet en drapsbølge mot kvinner, skriver The Guardian. Denne teorien har også spredt seg i medier, som britiske Evening Standard, og i sosiale medier.

Uavhengig av utfordringens opprinnelse har den fått stor oppslutning, men kritikerne av bevegelsen er mange. Flere påpeker at å poste et pent bilde av deg selv har lite for seg, og foreslår å heller poste informasjon rundt noe kvinner har gjort for å løfte frem det istedenfor å fokusere på utseendet. Likevel har altså flere millioner de siste dagene postet bilder av seg selv under de ulike hashtagene som knyttes til nettbevegelsen. #WomenSupportingWomen har nærmere syv millioner innlegg på Instagram i skrivende stund, mens #ChallengeAccepted har over fire millioner.

Følg @MINMOTE PÅ INSTAGRAM for hyppige oppdateringer og inspirasjon.

Åsa H. Aaberge
Journalist @asa.aaberge

Hvordan var din opplevelse i dag?