Push up-bikini for småbarn sjokkerer - selges i Norge

Shazia Majid
Publisert:

Av SHAZIA SARWAR, SIRI EGGEN og EIVIND GRIFFITH BRÆNDE (foto)

Fôrede bikinioverdeler, som skal forestille bryster på småpiker. Trekant-bikinier og bikinitopper til ettåringen. Dette er badetøy du får kjøpt i norske butikker.

I utlandet har klesbutikker som Primark i England måtte trekke sine fôrede bikinier til småjenter. Foreldregrupper og politikere mente at bikiniene seksualiserte jentene. I Norge er de utstilt i butikkvinduet et steinkast unna hovedstadens paradegate.

– Det er helt unaturlig å se bryster på en liten barnekropp. Det er sjokkerende at det finnes marked for denne type plagg. Å sette barn inn i kvinnerollen på denne måten er fullstendig feil, sier minMote-leder, Sonia Huanca Vold.

Hennes oppfordring er klar:

– Mitt forslag til foreldre er å holde seg langt unna polstrede tubetopper til små barn.

LES OGSÅ MINMOTE-SONIAS KOMMENTAR:– Beskytt barne dine mot motebransjen!

Det er butikken 3 Trinn fashion på kjøpesenteret Eger Karl Johan, som fører de fôrede bikinitoppene av merket Abercrombie & Fitch.

I fjor skapte Abercrombie & Fitch, furore i USA da de lanserte «push-up»-bikinitopper til jenter helt ned i 8-årsalderen. Selskapet gikk senere bort fra bruken av ordet «push-up», og erstattet den med fôrede. Nå selger selskapet fôrede bikinier i sin barnekolleksjon, uten klare størrelseshenvisninger.

– IKKE FORSVARLIG

– Man skal ikke ha bikini for barn som er fôret på brystet. Dette er bekymringsfullt. Barn og bikini hører ikke sammen. Det er ikke forsvarlig å ha så mye fokus på kropp og klær når man er et barn. Det er også problematisk at foreldrene henger seg på dette, sier Torunn Wigum Trøseth, Leder av Press – Redd Barna ungdom.

Press deler årlig ut «Gullbarbie» til firmaer som fremmer et usunt kroppsideal.

Også kleskjeder som Hennes & Mauritz og Lindex fører bikinier helt ned i ettårsalderen. VG fant imidlertid ingen fôrede bikinitopper da vi besøkte deres butikker.

– Dette er seksualisering av barndommen, og først og fremst produsentenes ansvar, sier Trøseth.

Marit Vaula Rasmussen, kjønnsforsker ved Universitetet i Oslo, understreker at vi dekker til den voksne kroppen fordi den er seksuell.

– Hvorfor skal man da dekke til overkroppen til småjentene? Det har jo ingen funksjon. Det er også et kjønnsperspektiv her: Vi ville jo ikke begynt å stuffe badebuksene til små gutter, sier Rasmussen.

– BARE Å LA VÆRE

Også barnepsykolog Willy-Tore Mørch er skeptisk til at småjentene skal gå rundt i bikini.

– Det er feil å legge opp til at voksne skal assosiere et barn med en seksualisert fremtoning. Ved å fremheve spesielle deler ved kroppen, enten gjennom bikinier eller andre klær, seksualiserer du barnet. Jeg syns det er upassende å kle opp 4-åringer i utfordrende klær, sier Mørch og legger til:

– Vi må også huske at en marginal gruppe mennesker kan tennes av barn på grunn av dette.

Butikkpersonalet i 3 Trinn fashion oppgir at de fleste foreldre kjøper badedrakt til 2-4-åringene, og bikinier til de fra seks år og oppover.

– De minste fôrede bikinioverdelene er til 14-15-åringene. Vi selger ikke disse til tiåringer. Dessuten kommer det mange asiatiske damer her og kjøper de minste bikiniene, sier Trine Hyggen, daglig leder i 3 Trinn fashion.

Abercrombie & Fitch Kids oppgir på sin nettside, abercrombiekids.com, at den minste størrelsen i jentetopper, small, måler 70–72 cm rundt brystet.

Ifølge sizeguide.net, usatourist.com, hm.no, lindex.no og en rekke andre internasjonale størrelsesguider, tilsvarer det barnestørrelse 8–9 år.

Hyggen nekter for at hun har solgt en eneste slik bikini til barn.

Men bikinien er laget for småbarn?

– Det kommer an på øyet som ser. Alle kleskjeder selger bikinier for barn. Folk kan bare la være å kjøpe, hvis de syns det er upassende.

Har du ikke noe problem med å selge fôrede bikinitopper for små barn?

– Nei, det har vi ikke. Vi må ha hele spekteret, fastslår Hyggen.

– GLAMOUR-PERSPEKTIV OGSÅ HER

I Norge har vi ikke hatt en tradisjon for å seksualisere kroppen. Ifølge kjønnsforsker Maria V. Rasmussen ved Universitetet i Bergen så vi nærmest på barn som kjønnsløse til utpå 80-tallet.

– Barna badet gjerne nakne til langt over skolealder, og vi lo av USA som sladdet «puppene» på bilder av små jenter, sier hun.

De siste 20 årene har pipen fått en annen lyd:

– Vi begynner å få et mer glamour-perspektiv også i Norge. Det innebærer blant annet at vi dekker til små kropper, noe som kan være for pyntens skyld, men som også blir en slags voksengjøring og seksualisering av barnet.

– VIL APPELLERE TIL MANGE

Nina Haugen, markedsansvarlig i Lindex Norge, syns ikke det er problematisk at de selger bikinitopper helt ned i ettårsalderen:

– Vi lever i et flerkulturelt samfunn, noe som betyr at noen mener at en bikinitopp ikke bør være tilgjengelig i et sortiment for små barn, mens andre mener at en bikinitopp faktisk er riktig til små barn. Vår ambisjon er å tilby et produktspekter som appellerer til mange kunder i markedene hvor vi er, skriver Haugen i en e-post til VG.

Hva legger dere i «flerkulturelt samfunn»?

– Vi mener mennesker fra ulike grupper i samfunnet, kan være alder, musikkstil, levemåte og så videre. Vi legger ingen verdier i dette, men tilbyr et brett sortiment som mange liker!

Torunn Trøseth i Press, Redd Barna Ungdom, mener at bikinier og barn ikke hører sammen. Hun mener det er en seksualisering av barndommen. Hva er deres kommentar til det?

– Det er en etterspørsel fra våre kunder etter bikinier til barn i de markeder som vi befinner oss i dag, sier Vibeke Holann, kommunikasjonssjef i H&M Norge.

LES OGSÅ: Lager høyhælte sko for barn: – Dette er forkastelig

LES OGSÅ: Adidas trekker sko etter rasismeanklage

LES OGSÅ: Tidligere modell langer ut mot designernes størrelser

Publisert: