Bærekrafts­profilenes 10 bud før Black Friday

DELER TIPS: Fæbrik-damene Jenny Skavlan, Mari Nordén, Ingrid Vik Lysne og Ingrid Bergtun er blant de som deler sine råd før Black Friday.

Få ekspertenes beste tips til hvordan du kan gjøre Black Friday litt grønnere.

Publisert:

Vi innrømmer det. Det kan være vanskelig å motstå Black Friday-fristelsene. Vi blir pepret med tilbud og shoppingtips i alt fra medier til influencere, nyhetsbrev og SMS-tilbud.

Derfor har vi sjekket med fem bærekraftsprofiler om deres beste tips til hvordan man kan motstå fristelsene.

For influencerne Jenny Skavlan, Mari Nordén, Ingrid Vik Lysne og Ingrid Bergtun i syfellesskapet Fæbrik, er bærekraft en stor del av hverdagen.

Dette er Fæbrik-damene sine to beste råd:

  • Les deg opp for å få holdninger inn i ryggmargen. Det er ingen lystbetont lesning, men det er en investering i hvordan man klarer å motstå fremtiden forbruksfristelser. Det er lurt å lese seg litt opp på det enorme forbruket vårt og hvor skadelig det er for kloden. Det deiligste er jo å skippe sånne saker når man kommer over dem på nettet, fordi man vet man får dårlig samvittighet, og det eeeeer jo deilig å shoppe. Og når man vet omfanget av problemet og har orket å føle på det, da klarer du ikke gå apeshit på Black Friday. Og tro det eller ei, det sparer du nok penger på i det lange løp.
  • Hold hodet aktivt med noe annet. Ta en SoMe-detox, spesielt denne uken. For eksempel med søm!? Spikking eller strikking? Et prosjekt som tar hodet bort fra telefonen og all reklamen. Dessuten trigger det også belønningssensoren på samme måte shopping kan gjøre. Eller bruk dagen til å rydde i eget klesskap – da finner man nye antrekk og blir inspirert i stedet!
GJØR DET SELV

Sy vaffelkjole: Fæbrik x MinMote

På Instagram-kontoen @klimapilotene deler Julie Fusdahl, Hauk Are Fjeld og Julie Marie Følstad tips til hvordan man kan ta mer klimabevisste valg i hverdagen.

Dette er klimapilotenes to beste Black Friday-råd:

  • Forbered deg på at du kommer til å bli bombardert med fristelser og reklame. Skriv ned hva du eventuelt trenger eller ønsker deg før salgene dukker opp, så unngår du unødvendige impulskjøp.
  • Spør deg selv: er dette noe jeg trenger eller kjøper jeg det bare fordi det er på salg? Tenk deg om i noen timer før du kjøper så du unngår å bli revet med.
Hauk Are Fjeld, Julie Marie Følstad og Julie Fusdahl.

Kristin Vaag elsker mote, men også bærekraft. Derfor deler hun inspirasjon og tips til en mer bærekraftig garderobe på sin Instagram-profil @vaag.oslo.
Dette er Kristin sine top beste Black Friday-råd:

  • Det er viktig å huske at Black Friday er konstruert for at man skal kjenne på kjøpepress og at de store kjedene skal tjene enda mer penger. Det jobbes utrolig strategisk med prissetting og reklame, slik at vi som forbrukere skal føle på at vi må ha noe nytt. Husk at tilsvarende tilbud som vi ser på Black Friday kommer hele året gjennom i form av kampanjer og rabattkoder, så trekk pusten dypt og ignorer det – det er ingen grunn til å få panikk og hamstre kurven full akkurat denne dagen.
  • Om du først skal kjøpe noe, prioriter kvalitetsprodukter og tenk at du kun skal kjøpe ting du også ville betalt fullpris for. «Jeg slenger med denne fordi den var så billig» er selve oppskriften på plagg som blir hengende ubrukt i skapet. Aller helst bør du heller ta med pengene dine til vintage-sjappa på hjørnet og støtte noen som prioriterer bærekraftig klesbransje fremfor skrikende Black Friday-tilbud. Ingenting slår følelsen av et godt vintage-kupp uansett!
VELGER VINTAGE: Kristin Vaag i sin favoritt ullgenser, som er vintage.

Modell og gründer Ada Martini Strøm takker nei til alle oppdrag hvor ikke bærekraft står i førersetet. Samtidig elsker hun klær og mote.

Her er Ada Martini sine to beste råd:

  • Et av mine beste tips til å motstå shoppe-fristelser på Black Friday, er å vente før jeg klikker noe hjem eller kjøper noe. Studier viser faktisk at vi kan få like stor dopaminboost av å bare tenke på å kjøpe noe nytt! Fyll opp handlekurven, pust dypt og gjør noe annet før du klikker tingene hjem. Kanskje frister ikke kjøpet like mye om en time, eller i morgen?
  • Jeg handler ikke på Black Friday fordi jeg av erfaring vet at jeg fort kjøper noe bare fordi jeg følte meg stresset av å gå glipp av en god deal. Er det noe jeg virkelig har lyst på, vil jeg mest sannsynlig finne tingen enda rimeligere på Tise eller Finn! Sjekk second hand-markedet først.
MODELL: Ada Martini vil droppe Black Friday.

Søstrene Susanne og Anette Bastviken, bedre kjent på Internett som Radical Broccoli, deler tips og inspirasjon til over 23.000 Instagram-følgere om hvordan man kan leve mer bærekraftig.

Her er deres beste tips:

  • Unngå de overveldende fristelsene ved å unngå å få alle tilbudene servert rett i fleisen. Benytt anledningen til å være mindre aktiv på sosiale medier og nettsider. Ta turen ut i naturen, se en god film, lag middag og nyt det å være avlogget for en liten periode. Det føles godt for kropp og sjel.
  • Sett en ramme for deg selv. Hvis det er noe du virkelig trenger, som endelig er på salg, kan det være en gylden anledning for å slå til. Bestem deg for på forhånd hva dette er, og gjør det dermed lettere for deg selv å holde fokus og kun kjøpe det du trenger.
SØSTRE: Anette (t.v.) og Susanne Bastviken.
Publisert: