Nyheter

Influencer: – Driter i om bunad-skjorten ikke er perfekt

STRESS OG PRESS: Influencer Nikoline Anundsen mener det er mye stress og press tilknyttet 17. mai. På Instagram skriver hun til sine 43.000 følgere at hun vil at høytider skal handle om kos.

Nikoline Anundsen orker ikke at det skal være mer stress en kos på en dag som 17. mai.

Malin Gaden
Publisert:

16. mai. Pavlovaer bakes, hår krølles, bunadssølv pusses og skjorter strykes. Mange gleder seg nok stort til å feire nasjonaldagen i år – spesielt etter et par år med feiringer som ikke har vært som før.

Samtidig er det også mange «regler» og tradisjoner knyttet til denne dagen, noe som kan føre til at flere kjenner på et viss press – eller at de ikke har det som skal til, som for eksempel en bunad, for å passe inn i den nasjonale feiringen.

NYHETER

Inviterte til festdrakt-fest: – Gir meg frihet

Influencer Nikoline Anundsen delte noen tanker rundt nettopp dette dagen før 17. mai.

– Jeg driter i om bunadskjorten ikke er perfekt.

Anundsen skriver på Instagram at hun skal legge vekk stresset som vanligvis kommer med en høytid, slik som 17. mai. Til MinMote forteller influenceren og trebarnsmoren at hun rett og slett ikke orker stresset.

– Jeg begynte å tenke på alt som burde gjøres, men jeg orker ikke at det skal være mer stress en kos på en slik dag.

Hun legger også til det ofte kan være mye press tilknyttet høytider som 17. mai.

– Det kan ikke være slik at man skal være redd for å bruke en bunad fordi man selv ikke er fra det eller det stedet, og man må ikke bli arrestert fordi strømpene er feil. Kanskje det er 30 varmegrader i dag og du orker ikke ha på deg ull? Det går an å være litt mer rund i kantene, sier influenceren.

Selv har hun i år gått til innkjøp av en sølje som egentlig ikke tilhører bunaden hun har.

– Det er sikkert helt feil, men søljen er dritlekker. Jeg tenker at det ikke må være så viktig med disse reglene – kan vi ikke bare legge det litt vekk? Barna mine husker om jeg er stresset eller glad på en slik dag, ikke om duken er strøket.

AVSLAPPET FEIRING: Nikoline Anundsen (t.v.) og samboeren Sebastian Solberg har invitert til en avslappet og stressfri 17. mai-feiring hos seg i år. Her er paret avbildet i 2021, noen dager før de ble trebarnsforeldre.

Moteteoretiker Pia Henriksen har tidligere uttalt til MinMote at hun tror grunnen til at noen kan hisse seg litt opp over valg av antrekk på nasjonaldagen, er fordi det vekker følelser.

– Ved å bruke klær som sosiale koder på en dag som nasjonaldagen, er vel målet å si: «Jeg viser respekt for at dette betyr noe for mange, og jeg vil være med som den fineste varianten av meg selv». Den energien er det vi vil ha tak i, ikke å vise hvor korrekt og tradisjonelt man har kledd seg. For hvem bestemmer på 17. mai? Inngrodde vaner og strengt klespoliti?

Da Siri Sveen Haaland, som i dag driver Sidserk AS som lager bunader og holder kurs i bunadsøm gjennom Bunadskulen, startet Bunadspolitiet tilbake i 2018, var det for å samle de som driver med bunadshåndverk.

Men ordet «bunadspoliti» ble også flittig brukt av hvermannsen for å «arrestere» de som brøt med tradisjonell kutyme på nasjonaldagen.

– Det er mest kvinner i den eldre garde som lar seg provosere av utradisjonell bunadsbruk. Jeg syns vi skal respektere arbeidet som ligger bak den fine tradisjonen vår, men jeg syns folk må slappe litt mer av og «mind their own business», har Sveen Haaland tidligere fortalt MinMote.

Publisert:
Malin Gaden
Malin er journalist i VG. Hun skriver saker innenfor MinMotes kategorier interiør, skjønnhet og mote, men har også stor interesse for å utvikle nye ideer og konsepter for merkevaren.

Les også

 1. INNREDNING

  Slik dekker interiør-ekspertene 17. mai-bordet

 2. KLÆR

  17. mai-kjoler i siste liten

 3. SMINKE

  Slik får du den optimale gløden til 17. mai

Finn mer innhold om:

 1. 17. mai
 2. Bunad
 3. Klær

Relaterte artikler

NYHETER

Inviterte til festdrakt-fest: – Gir meg frihet

SMINKE

Sminke til 17. mai: Dette velger influencerne

NYHETER

Astrid S blir badetøy-designer

NYHETER

Luksusmerke selger hullete sko

NYHETER

Avslører svimlende detaljer

NYHETER

Dukket opp på rød løper i bunad

NYHETER

Designer fyrer løs mot Met-gallaen