Frisør- og hudpleiesalonger innfører coronatillegg i prisen

VASK: Frisør- og skjønnhetssalonger må vaske ekstra grundig når de nå åpner igjen etter å ha hatt corona-stengt. Her Øzlem Øzturk (32) kjedeleder ved Beauty House i Oslo. Foto: Helge Mikalsen, VG

Hvis du skal til frisøren de nærmeste ukene må du belage deg på et såkalt «Covid-19-tillegg».

Publisert:

Mandag morgen åpnet frisør- og skjønnhetssalonger landet over etter å holdt stengt i flere uker på grunn av coronaviruset. Åpningstidene og driften er imidlertid ikke den samme som før de stengte dørene, alle salonger er nødt til å holde stengte smittevernsregler – les mer om hvordan skjønnhetsbransjen har forberedt seg for åpningen her.

Nå som salongene åpner, innfører flere et såkalt «covid-19-tillegg» som er et tillegg i prisen du betaler for en klipp eller en skjønnhetsbehandling. Prisen varierer fra salong til salong. Eger Skin Clinic i Oslo legger på 29 kroner i prisen, Beth's Beauty i Oslo legger på 100 kroner, mens Bergen Hudpleieklinikk velger et tillegg på 50 kroner for enkelte behandlinger.

– Vi tar tillegg på behandlinger som krever at kunden er lenge i et rom, noe som dermed krever ekstra grundig vask i etterkant, sier Jeanett Eik-Førde ved Bergen Hudpleieklinikk.

Kjedeleder ved skjønnhetssalongen Beauty House, Øzlem Øzturk, sier til MinMote at hverdagen i salongen begynner å komme tilbake, men det er en hel del nye rutiner.

– Vi fikk smittvernstiltakene før helgen, og har jobbet konstant for å være helt klare til åpning i dag. Vi har den samme hverdagen, men med litt andre rutiner. Vi bruker munnbind, hansker og desifinserer alltid utstyrer uansett, men nå er det mer vasking andre steder også, som gelendre og overflater flere ganger daglig, sier Øzturk.

Foto: Skjermdump

Ikke alle innfører tillegget

Ela Klinikken i Trondheim åpnet også mandag, men tar imidlertid ikke tillegg per nå.
– Dersom det blir ekstra kostnader med tanke på utvidede renholdstiltak som vasking og spriting av rom, Antibac og munnbind, vil vi vurdere et pristillegg, sier sykepleier Monica Lasse. Hun forteller at hudpleieklinikken vil vurdere de ekstra kostnadene fortløpende denne uken.

Eier av frisørsalongen Adam og Eva i Grensen, samt kreativ leder i kjeden, Eirik Thorsen, har heller ikke innført pristillegget i sin salong i Oslo.

– Vi tar løpende vurderinger om det trengs etter hvert, men per nå har vi ikke innført tillegget. Det er en helt ny hverdag og et ukjent landskap foreløpig, så vi må bare se an forløpende, sier Thorsen.

Han forteller at det er satt av ekstra tid til hver kunde, samt tid etterpå for å desinfisere alt utstyr og klargjør før neste kunde kommer. Flere kunder har spurt om det vil være høyere pris når de skal betale for timen sin fremover, sier han.

– Kundene var ikke negative og virket som at de forsto det. Vi må se på hvor mye tid vi bruker ekstra for å klargjøre arbeidsplassen mellom hver kunde. Det går på rutine det også etter hvert, så vi får bare se, sier Thorsen.

IKKE INNFØRT PRISTILLEGGET: Eirik Thorsen, kreativ leder i Adam og Eva. FOTO: Hallgeir Vågenes, VG.

Salongene Nikita Hair og Sayso Hair & Style opplyser ovenfor MinMote at de ikke innfører corona-tillegg.

Legger til 100 kroner

Elisabeth Lein Oksvik, eier av Oslo-kjeden Beth's Beauty har lagt til et tillegg på 100 kroner i prisen.

– Hvorfor er tillegget hos Beth's høyere enn hos andre?

– Det kommer av at vi har valgt å tolke smittevernreglene ekstra strengt hos oss. Vi utfører ansikts- og kroppsbehandlinger som er nærmere på kunden enn én meter, og har derfor investert i plexiglass mellom kunden og behandler på for eksempel neglbordene. Alle ansatte har fullt smittevernsutstyr som hansker, munnbind og vernebriller med skjerm foran ansiktet der det er nødvendig, sier Lein oksvik og fortsetter:

– Vi har normalt vanlig vask av lokaler med vanlige vaskemidler. Nå er de byttet ut til antibakteriell vask og anibacterielle vaskemidler. Vi har og kolleger i risikogrupper og derfor internt høye krav til smittevern, sier Lein Oksvik.

Beths Beauty beregner minst en halvtime mellom hver kunde så utstyret blir desinfisert og vasker ned alle rom før det tar i mot ny kunde, forteller eiren.

– God tid mellom kundene kommer også av at ingen kunder og ansatte skal hope seg opp så det blir for mange mennesker i ett rom. Vi tar smittevernreglene på største alvor og har nok strengere regler enn de fleste, sier hun.

– Ligner «hygienetillegget» fra tannlegen

Anna Mari Halsan, administrerende direktør i norske frisør- og velværebedrifter i NHO, sier at fagforbundet har foreslått for medlemsbedriftene å innføre et lite gebyr for å dekke ekstrakostnadene som kommer i forbindelse med smittevernsutstyr.

– Vi foreslo pristillegget for alle, men det er cirka halvparten av bedriftene som er organiserte hos oss som legger til pristillegg. Det er opptil hver enkelt salong om hvor mye de legger til, men det er snakk om noen få tiere. Dette ligner «hygienetillegget» vi er vant med hos tannlegen, sier Halsan.

Ekstrautstyret som frisør- og skjønnhetssalongene trenger for å overholde smittevernsreglene er blant annet Antibac, munnbind, spesielle såper og engangskapper, opplyser hun.

– Dette lille pristillegget skal ikke være en prisforhøyelse salongene skal dra nytte av, det er ment som et kostnadsdekke for de ekstra utgiftene som nå påløper. Jeg har oppfordret salongene til å regne ut hva utstyret koster og dermed regne ut et tillegg ut ifra det, sier Halsan.

Publisert: