Dette er gutta bak Oslos nye luksusbutikker
Med en rekke nye eksklusive butikker i ermet, fortsetter millionbedriften Blender å forvandle Oslo til en internasjonal shoppingdestinasjon.
For noen dager siden kunne MinMote melde at det franske it-merket Isabel Marant skal åpne sin første flaggship-butikk i Norge, i Oslos Nedre Slottsgate. I samme bygg skal Rag & Bone åpne butikk – med andre ord to store motenyheter i norsk sammenheng.
Bak det hele står Blender Group, konsernet som blant annet har agentur på merker som Michael Kors, Marc Jacobs og Kate Spade. Rollen i de nye butikkåpningene er agentur for Rag & Bone, og retail-rettighetshaver på Isabel Marant.
Dette sier anmelderne om Isabel Marant
Personlig relasjon
I motebransjen regnes Isabel Marant som Frankrikes ukronede moteprinsesse, med sin eventyrlige designersuksess som har gitt både kommersiell- og bransjekred.
MinMote møter Blenders retail-sjef Petter Gedde og medeier og gründer Kyrre Alver på Sentralen i Oslo. Over doble cortadoer forteller de at samarbeidet med Marant ble til via deres personlige nettverk.
- Vi har kjent Marant i mange år og snakket om dette en stund, og det hele startet med at vi tok en kaffe med henne og snakket om mulighetene for et samarbeid. Også ballet det bare på seg derfra, forklarer Alver.
- Og ettersom Marant er et såpass hett navn, ønsket vi å ta denne avtalen selv om vi ikke fikk ha agenturet, fortsetter han.
HAR DU FÅTT MED DEG DISSE BUTIKKÅPNINGENE?
I tillegg åpner de snart det nye konseptet Edition, som tar sikte på å samle tilbehør fra en rekke merker i både luksusprisklasse og «midt på treet»-prisklasse under ett tak. Det hele vil åpne i shoppinggaten Hegdehaugsveien. Der vil det også dukke opp merker som er nye for Norge, som Paco Rabanne, som står bak råeksklusive vesker med karakteristiske lenker.
- Dette blir helt nytt konsept i Skandinavia, mener gutta.
Michael Kors er ikke kult lenger
Kvitter seg med butikk
Butikken vil flytte inn i den gamle Marc by Marc Jacobs-butikken som også har vært Blenders prosjekt.
Blender hadde lenge to Marc by Marc Jacobs-butikker i Oslo, men da det amerikanske merket bestemte seg for å slå sammen sine to merkevarer Marc Jacobs og Marc by Marc, som i prinsippet betød å legge ned Marc by Marc Jacobs for å satse på hovedmerket, fikk de en økonomisk «trøkk».
- Forbrukeren ble nok veldig forvirret av at et av merkenavnene forsvant. Marc Jacobs-butikkene hadde vært en kjempesuksess, men så fikk vi oss en trøkk i 2016. Det var et tøft år, som gjør at vi føler at det nå blir feil å ha to Marc Jacobs-butikker, men nå er Marc Jacobs for full fart på vei tilbake, forklarer Gedde.
- Faktisk tror vi det blir et av de viktigste varemerkene i vårt nye konsept.
Tror på luksusshopping
- Hvor lenge er det til Oslo kan sammenligne seg med København og Stockholm som motedestinasjon?
- Vi er der ganske snart. Vi åpner nye konsepter, og det er det også andre som gjør. For få år siden var vi milevis bak disse andre byene, men om vi fortsetter i samme tempo de neste årene, er vi snart på lik linje, mener Gedde og Alver.
- Men vil nordmenn handle i så dyre butikker som Isabel Marant?
- Vi er sikre på at overvekten av kunder vil bli nordmenn der, ja. Men selvsagt kommer det også utenlandske turister hit og handler, sier Gedde, som dessuten mener det er en myte at Marant er så dyrt, og sikter da til underlinjen Étoile.
Millionomsetning
Blender Group har tre forretningsområder: Blender Agency, datterselskapet Blender Retail og til sist Blender Brands. I sistnevnte har Blender har startet opp og kjøpt seg inn i merkevarer som norske FWSS og Cala Jade og italienske Diemme.
Eventyret startet i 2003, og selskapene i gruppen har de siste årene omsatt for mer enn hundre millioner. I 2014 gjorde Blender Group sitt hittil største økonomiske hopp, fra en konsernomsetning på snaue 60 millioner i 2013 til 94 millioner året etter. I 2015 vokste selskapene fortsatt, og omsatte til sammen for drøye 145 millioner.
I 2016 gikk dessuten Kjell Inge Røkkes tidligere toppadvokat Carl Erik Krefting inn med 20 millioner i Blender Retail, etter å ha gjort en særdeles lukrativ avtale ved å selge butikk- og næringseiendommer for over 5 milliarder kroner til et internasjonalt eiendomsfond. Blender Retail står blant annet bak athleisure-butikken Juice på Eger i Oslo.
Norske Kaya er sesongens modell
Likevel er medeier Alver forsiktig når han beskriver suksessen.
- Vi har vært heldige og flinke - mye har gått vår vei i flere år – euroen og dollaren har vært «sky high», og vi har hatt noen merker som har tatt helt av. Det igjen har ført til en vanvittig medvind, som gjør at resultatene i agenturet har vært kunstig høye. I 2016, 2017 og fremover investerer vi tungt, så jeg tror vi kan være ærlige på at resultatene våre ikke vil bli på dette nivået de neste årene, sier Alver.
KNUT GJØR INTERNASJONAL MODELLSUKSESS
Av merker som har tatt helt av, sikter han blant annet til megahypen rundt Michael Kors, som også står på deres agenturliste.
- Men også vi merker jo at markedet blir tøffere. Det er flere konkurrenter, mer transparent prisbilde og generelt mer usikkerhet i verden. Og er dyrt å drive her. Så dette er ingen «walk in the park», fortsetter Alver.
Lav profil
På tross av millionomsetningen, er Blender langt fra landets mest profilerte agentur og selskap. Mens mange andre i samme bransje stadig holder fester for å profilere merkevarene sine, bruker bloggere og kjendiser som reklameplakater og sender stadig ut nye pressemeldinger, holder Blender en lav profil.
- Det har egentlig ikke vært noe bevist strategi, men vi har ikke hatt tid til å drive med fester og sånne ting. Det er beinhard jobbing det vi driver med, og vi jobber 24/7. Når det gjelder bloggere og «giveaways» og den type ting, så er det bare ikke helt vår greie men vi er gode venner med alle sammen, sier Alver.
Mer om Blender: Dette er mote-Norges ukjente millionbrødre