Vil vise fram norske tilbehørsdesignere

Magasinet HENNE kårer hvert år Norges beste designer med den prestisjefylte prisen Nåløyet. I år er prisen for aller første gang delt i to kategorier, én for klær og én for tilbehør.

Cathrine Elnan
Publisert:

– Det er slike ting som dette som gjør at det er verdt å holde på, forteller smykkedesigner Camilla Prytz (39), som er nominert i kategorien «Nåløyet accessoirer».

Prytz er utdannet glassblåser ved Kosta Boda i Sverige og startet sin egen virksomhet på midten av 90-tallet. Hun ble for alvor kjent innen moteverdenen da kjendiser som Morten Harket, Willie Nelson, Rihanna og Mary Kate og Ashley Olsen fikk sansen for Prytz’ karakteristiske glass – og dyrefigursmykker.

Kjendisfavoritt vant Nåløyet i fjor!Les mer om designerduoen her.

Vil vise smykkene under moteuka

Camilla Prytz ønsker Nåløyets nye pris velkommen, og mener det er den gjeveste prisen en norsk designer kan få.

– Det er en veldig god idé å gi en egen pris til tilbehørsdesignere. Accessoirer som smykker, vesker og sko skiller seg jo veldig fra norsk klesdesign, sier Prytz.

Nå håper hun at den nye prisen kan bidra til at tilbehørsdesignere blir enda mer synlig innen den norske moteverdenen. Det er foreløpig ingen tilbehørsdesignere som har vist fram sin egen kolleksjon under hovedstadens moteuke, Oslo Fashion Week (OFW). Men flere smykke-, sko-, og veskedesignere har tidligere brukt Oslo Fashion Fair som et utsillingsvindu for kolleksjonene sine. Oslo Fashion Fair var en messe for innkjøpere, presse og folk som innen moteindustrien, men har nå blitt lagt ned.

– Hittil har det vært vanlig at folk som designer sko, vesker og smykker henger seg på klesdesignere, og på den måten får vist fram kolleksjonen sin. Det er kanskje på tide at vi som designer tilbehør får egne visninger. Jeg kunne i hvert fall ha tenkt meg til å vise fram smykkene mine under OFW. Det skal jeg begynne å tenke på nå, forteller Prytz.

Denne norske designeren fikk besøk av Lady Gagas stylist!Les mer her!

Åtte av ti er smykkedesignere

Motemagasinet HENNE deler for åttende år på rad ut prisen for Norges beste design. I 2011 skal HENNE for første gang hylle norsk tilbehør og accessoirer. Juryen har bestemt at designeren kan jobbe innenfor kategoriene smykke, sko, vesker eller annet tilbehør. Kriteriene for nominasjonene er en helhetlig og gjennomarbeidet idé, god design håndverk, materialvalg, originalitet og kolleksjonens muligheter på det norske, nordiske og internasjonale markedet. Til tross for at Nåløyets pris for tilbehør kan gå til både smykke-, sko- og veskedesignere, er åtte av de ti nominerte kandidatene smykkedesignere. De eneste nominerte som designer noe annet enn smykker, ringer og øredobber, er veskedesignerne bak merkene Moolight og Cala&Jade.

Ove Harder Finseth, mannen som er mest kjent for å ha designet kronprinsesse Mette-Marits brudekjole, er juryleder for årets jury. Der sitter også fjorårets vinnere, designerteamet bak jeansmerket Mardou&Dean. Andre tidligere vinnere er Fin (2009), Batlak og Selvig (2008) og Arne & Carlos (2004). Nåløyet har tidligere blitt delt ut under Oslo Fashion Week.

Norske designhåp.Se hvem de er!

De nominerte

De ti nominerte tilbehørsdesignerne er Bjørg Nordli-Mathisen med Bjørg Jewellery, Marianne Tefre med By Me, Tina C. Skaar og Nina Amble Sandaas med veskemerket Cala & Jade, Camilla Prytz bak smykkemerket med samme navn, Celine Engelstad, Trine Kaspara Nilsen med merket Kaspara, Linn Lømo, Karianne Sæther bak veskemerket Moolight, Torill Isachsen og Zuzanna Gregorowicz med merket Zuzanna G.

Det er åtte nominerte i kategorien mote, og det er Veronica B. Vallenes bak merket med samme navn, Kjersti Vatle med merket Vatle, Camilla Bruerberg, Min Thtoon og Marianne Haaning Groos med merket Haaning & Htoon, Karina Kjenner Titze med merket Undorn, Marte Ulven og Sara C. Andersson med merket Sca Ulven, Mary Hasavari og Viktorija Valsø med merket Flinga og designeren Helje Hamre bak merket med samme navn.

Andre relevante saker:

Førstedamer mot pels!Les saken her!

Tjener milliarder på moteimperium.Les mer her!

Lyst til å prøve noe ny sminke? Sjekk ut make-up trender gjennom tidene.

Kampanje mot retusjerte skjønnhetsidealer.Les saken her!

Publisert: