Los Angeles åpner modellbyrå for transseksuelle

Transseksuell juli 2015

Transseksuelle modeller har blitt sett på som kontroversielt siden 2012. Nå åpnes et modellbyrå for transeksuelle menn og kvinner i USA. - Et steg i riktig retning, mener lederen for Forbundet for transpersoner i Norge.

Thea Roll Rakeng
Publisert:
Transseksuell juli 2015

SKIFTET KJØNN: Andreja Pejic skiftet kjønn i 2014, men jobbet som både kvinnelig og mannlig modell siden 2012. Foto: Getty IMages

Transseksuell juli 2015

ETABLERT: Modellen Lea T. vakte oppsikt på catwalken i Paris i 2012, og har siden den gang blitt en etablert, internasjonal modell. Foto: Getty Images

Torsdag formiddag ble det kjent at Los Angeles åpner et splitter nytt modellbyrå kun for transseksuelle menn og kvinner. Det er det thailandske byrået Apple Model Management som ekspanderer, og ledet av Cecilio Asuncion, som også har laget dokumentaren «What's the T?» om transseksuelle kvinner, skriver ELLE USA.

- Vår sterke engasjement for å utvikle dem som vellykkede modeller handler ikke om å kvantifisere eller kvalifisere deres kjønn. Det er aldri et spørsmål om de er kvinner eller menn, det handler om deres lidenskap og engasjement for å være så gode modeller som mulig, sier Asuncion til The Advocate, som først omtalte saken.

Les også:Alt om Caitlyn Jenners magasinforside

En av modellene fra Apple Management i Bangkok er Sarina, som har gjort stor suksess både i USA og Europa:

Les også:Tidligere bikinimodell gjør suksess som herremodell

- Skritt i riktig retning

Jan Elisabeth Lindvik, leder for Forbundet for transpersoner i Norge, mener utviklingen er et steg i riktig retning.

POSITIV: Leder for Forbundet for transpersoner i Norge, Jan Elisabeth Lindvik. Foto: Privat

- Dette er flott, og et steg i riktig retning om det tas seriøst og ikke er kun for eksponeringen skyld. Utviklingen mot akseptering er i gang, men man kan aldri ta noe for gitt. Det virker som samfunnet er på god vei, men så tar Russland plutselig ti skritt tilbake, sier han og viser til forbudet om førerkort for transseksuelle som ble vedtatt tidligere i år.

Lindvik påpeker likevel at han er glad for hvert skritt i riktig retning.

- I våre øyne er jo ikke det å være transperson unormalt, men det er en god utvikling det vi står overfor nå. Det viktigste er at man er trygg i sitt eget uttrykk, og ikke sammenligner seg selv med andre. Illusjonen om transpersoner i modellbransjen må ikke være at alt er perfekt og alle er like, sier han.

Les også:Caitlyn Jenner kuppet showet i ultraglamorøs kjole

Modellbransjen i endring

De siste årene har motebransjen åpnet dørene for transseksuelle modeller både på catwalken, og i moteserier. I 2012 vakte transseksuelle Lea T. oppsikt på moteuken i Paris da hun gikk for designeren Philipp Plein. Det kontroversielle valget ble hyllet av Huffington Post, og flere andre medier.

I 2012 var modellen Andreja Pejic mann, men viste både klær for damer og menn på catwalken, deriblant Jean Paul Gaultier og Marc Jacobs. I juli 2014 ble det kjent at hun hadde skiftet kjønn, og Pejic regnes nå som en supermodell.

Publisert:

Finn mer innhold om: