Toppblogger Ulrikke Lund var besatt av kosthold og trening

ÆRLIG: Ulrikke Lund har nå fått den vonde tiden på avstand, og ønsker å være åpen med leserne om det å la seg påvirke av kroppspresset. Foto: UlrikkeLund.com

I et åpenhjertig innlegg forteller toppbloggeren om sin kamp mot kroppspresset. Alle toppbloggere er tynne, skriver hun på bloggen sin.

Thea Roll Rakeng
Publisert:

Onsdag ettermiddag publiserte Ulrikke Lund (25) et blogginnlegg hvor hun fortalte om tiden da hun var underernært og besatt av trening og et sunt kosthold.

Lund har 10. 000 lesere daglig, og har gjort million-business av bloggingen.

I innlegget trekker hun frem sommeren 2011 da hun bodde i New York over en lengre periode - langt borte fra venner og kjente. Hun skriver at hun trente hver dag og festet hele natten i halvannen måned.

TOPPBLOGGERE: Ulrikke Lund og bloggervenninnen Cathrine Heienberg på rød løper under Gullruten i Bergen. Foto: Sara Johannessen/VG

«Det tok ikke lang tid før jeg bikket over i undervektig på bmi, mens jeg samtidig tjente absurde beløp på bloggen, butikken og div. oppdrag, fikk masse rosende kommentarer, vant awards som norges beste moteblogger og Costume awards, og følte generellt at jeg ble "belønnet for innsatsen"», skriver Lund på bloggen.

Tøff bransje

Lund forteller at hun ble påvirket av kroppspresset i blogg- og moteverdenen, og at den utseendefikserte jobben gjorde at besettelsen gikk for langt.

Ulrikke Lund sier til MinMote at hun ikke ønsker at bloggen skal påvirke leserne på en negativ måte, og at hun håper at budskapet hun kommer med kan lette på trening- og kostholdspresset blant unge jenter.

- Bloggere har mulighet til å nå ut til lesere på en annen måte enn for eksempel magasiner, og for meg har det blitt viktigere og viktigere å bruke denne muligheten. Jeg vil ikke lengre være kuet, men bestemme selv hva jeg skal bruke stemmen min til, sier hun til MinMote.

Får ros

I 2012 satte MinMote fokus på den «nye» spiseforstyrrelsen ortoreksi, som har økt i takt med det ekstreme kroppsfokuset på sosiale medier og blogger. Flere eksperter advarte mot motebloggernes kroppshysteri. MinMote-ansvarlig, Sonia Huanca Vold, skrev den gang i en kommentar at bloggerne burde ta kritikken på alvor. Hun roser nå Ulrikke Lund for åpenheten.

SKRYTER: MinMote-ansvarlig Sonia Huanca Vold mener Ulrikke Lund gjør riktig i å sette fokus på et vanskelig tema. Foto: Solveig Selj

- Jeg opplever motebransjen i Norge som lukket og lite villig til å diskutere alvorlige temaer. Det er positivt at Lund nå bruker makten hun har til å løfte frem en trend både vi i motebransjen og foreldre bør være obs på, sier hun.

Nylig skrev VG Helg om norske jenter som sliter med mestringsfølelse og at heletre av ti stresser seg syke.Det ble også holdt en debatt tidligere denne uken om temaet.

Større press i dag

«Sånn er det dessverre, alle toppbloggere er tynne- både i Norge og internasjonalt, og mange føler nok at de blir heiet frem av leserne. Det er bare ikke til å komme utenom. Det er et konstant underliggende press der, i en verden unge jenter manøvrerer seg frem i», skriver Ulrikke Lund videre i blogginnlegget.

Toppbloggeren opplever at presset om å være slank og veltrent blant unge jenter er enda større i dag enn bare for noen få år siden. Hun forteller at hun selv i perioder lagde grønne juicer for hundrevis av kroner, og trente opptil to ganger om dagen. Venner, kjæreste og hund kom i andre rekke.

- Bloggere ble idealer fordi de var «vanlige» jenter, men de fleste har en kropp få kan leve opp til. Det er plutselig blitt en standard at motebloggere er kjempetynne. Jeg undervurderer ikke leserne mine, og det er selvsagt ikke alle som lar seg påvirke, men jeg tror det er viktig å være åpen om dette temaet, utdyper hun til MinMote.

ØNSKER Å BIDRA: Ulrikke Lund er opptatt av å være et godt forbilde for sine lesere. Foto: Frode Hansen/VG
Publisert:

Finn mer innhold om: