Legendarisk moteskaper død

HADDE STOR INNVIRKNING: Hubert de Givenchy er død, 91 år gammel. Her på et bilde fra 2010. Foto: AFP.
HADDE STOR INNVIRKNING: Hubert de Givenchy er død, 91 år gammel. Her på et bilde fra 2010. Foto: AFP.

Hubert de Givenchy er død, 91 år gammel.

Mannen som skapte «Den lille sorte» har gått bort 91 år gammel.

Motedesigneren sovnet stille inn i sitt hjem utenfor Paris, skriver The Guardian.

Hubert de Givenchy bodde sammen med meddesigner Philippe Venet. Han opplyser til The Guardian at Givenchy sovnet inn natt til lørdag.

Hubert de Givenchy, eller Count Hubert James Marcel Taffin de Givenchy som han egentlig heter, står bak flere ikoniske kolleksjoner, og han var merkets overhode frem til 1995.

Designeren har også hatt stor innvirkning og fanskare i kjendisverdenen gjennom sin karriere. Givenchy kledde blant annet opp ikonet Audrey Hepburn både på og av-filmlerretet ved flere anledninger. Hun var en av hans største inspirasjonskilder.

Hepburn har tidligere uttalt at hun fant stor hjelp i Givenchys klær.

– Givenchys fantastiske, men enkle klær ga meg følelsen av å være rollene jeg spilte, har hun fortalt ifølge BBC.

IKONISK: Her er Audrey Hepburn på settet til «Breakfast at Tiffany's». Hun var kledd i kjole fra Givenchy. Foto: Getty Images.
IKONISK: Her er Audrey Hepburn på settet til «Breakfast at Tiffany's». Hun var kledd i kjole fra Givenchy. Foto: Getty Images.

Lang historie

Givenchy har også kledd opp personligheter som Jackie Kennedy og Grace Kelly.

Givenchy var fransk aristokrat og startet merket i 1952. I 1954 ble han den første designeren som lanserte en high-end-ready-to-wear kolleksjon.

Da Givenchy startet jobbet han sammen med Pierre Balmain og Christian Dior. De var alle tre ukjente i tiden etter andre verdenskrig, men har bygget opp motehus som markerer seg i motebransjen den dag i dag.

I 1988 ble merket solgt til LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy), som også eier luksusmerker merker som Louis Vuitton.

– En stor personlighet i Fransk haute couture og en mann som har symbolisert Paris-chic og eleganse i over et halvt århundre, beskriver LVMH Givenchy som i en pressemelding.

– Vil bli dypt savnet

Bernard Arnault, direktør i LVMH, forteller at han er dypt preget av beskjeden.

– Han revolusjonerte internasjonal mote med de tidløse klassiske lookene han lagde for Audrey Hepburn. Hans arbeid er fortsatt relevant nå som da. Han vil bli dypt savnet, sier LVMH i pressemeldingen.

Etter Givenchy har merket hatt flere sjefdesignere, blant dem som har sittet i hovedsete lengst er Robert Tisci. Han tok over i 2005 og ledet merket i 12 år.
Etter Tisci fikk merket sin første kvinnelige hoveddesigner, Clare Waight, som startet i fjor.
– Jeg er lei meg over tapet av en stor mann og kunstner som jeg har hatt æren av å møte og lære og kjenne siden jeg startet i Givenchy, sier hun i en uttalelse.

John Galliano og Alexander McQueen har også ledet Givenchy siden hovedpersonen selv pensjonerte seg i 1995.

Hvordan var din opplevelse i dag?