Viser «plus size» for første gang på New York Fashion Week

FARGERIK: Eden Millers kjoler er som regel fulle av farger og mønstre, slik som den til venstre på bildet. Den norske motebloggeren Nastaran Marie Kowkabi er glad for at Miller skal vise under New York Fashion Week. Foto: Cabiriastyle.com/Privat
FARGERIK: Eden Millers kjoler er som regel fulle av farger og mønstre, slik som den til venstre på bildet. Den norske motebloggeren Nastaran Marie Kowkabi er glad for at Miller skal vise under New York Fashion Week. Foto: Cabiriastyle.com/Privat

Om kort tid skal verdens største motehus vise sine kolleksjoner under New York Fashion Week. Det skal også Eden Miller, som den første designeren noensinne til å vise en hel «plus size»-kolleksjon på den amerikanske moteuken.

Amerikanske Miller har i årevis gått i bresjen for å kle opp store kvinner med sitt eget klesmerke Cabiria. Nå skal hun vise fram sin nyeste kolleksjon på arrangementet de fleste designere bare kan drømme om: prestisjetunge New York Fashion Week, skriver motenettstedet Fashionista.com.

Dermed blir Eden Miller den første designeren som får vise en «plus size»-kolleksjon under selve moteuken, og ikke en moteuke spesielt viet til store størrelser.

Håper flere følger etter

Den norske motebloggeren Nastaran Marie Kowkabi (26) har engasjert seg sterkt i temaet, og kaller sin egen blogg Curvesandi.com for en hyllest til store kvinner. Kowkabi har tidligere vært gjest på Plus Size Fashion Weekend i London, og er dessuten én av 30 finalister i skjønnhetskonkurransen Miss Plus Size International. Hun er strålende fornøyd med at moteuken i New York nå lar en «plus size»-designer vise.

- Det er fantastisk at en slik visning blir en del av den vanlige moteuken, og jeg håper flere andre moteuker følger etter. Jeg synes vi skal kjempe for at «plus size»-klær og klær i standardstørrelser er én og samme motebransje, i stedet for at alle «plus size»-designerne må lage sine egne moteuker og show, sier hun og fortsetter:

- Dette viser at moteindustrien er på vei dit at man forstår at mote ikke er forbeholdt et smalt ideal, men at mote er for kvinner i alle størrelser.

Kjenner presset

Merket Cabiria kjennetegnes av fargerike kjoler med iøynefallende mønstre, som begynner på størrelse 46 og går opp til 58. Det er organisasjonen Fashion Law Institute – hvor designer Diane von Furstenberg er president – som har valgt ut Cabiria til å være en del av deres show under moteuken, sammen med fire andre designere med standard-størrelser og én tilbehørsdesigner.

Til Fashionista.com forteller Eden Miller at hun har begynt å kjenne på presset før moteuken, som starter 5. september.

- Selv om det finnes mye «plus size» hos kjedebutikkene, har det aldri blitt vist på en vanlig moteuke. Så jeg føler press på å vise at dette også er «high fashion», og en del av moteverdenen slik den er nå i 2013, sier hun.

Videre forklarer Miller at hun håper hennes visning vil få oppmerksomhet for klærne i seg selv, ikke at de er større enn klærne man vanligvis ser på moteuken. Merkelappen «moteukens «plus size»-visning» vil hun gjerne unngå.

- Jeg håper ikke at folk tenker sånn – «hvorfor inviterte de henne? Har ikke slike designere sin egen moteuke?», sier hun.

Følg med på minMote.no fra 5. september for oppdateringer fra New York Fashion Week!

Hvordan var din opplevelse i dag?