«Plus size»-modell ble kalt gris: - Nytt lavmål av samfunnet

SELVSIKKER: Fredag gikk «plus size»-modellen Robyn Lawley som «vanlig» modell for det norske motemerket Jilani. - Mote er for alle, mener designer Wadood Ali Faiz som står bak kolleksjonen. Foto: Tor Gunnar Berland / Mattis Sandblad/VG / Instagram / @robynlawley1

Fredag gikk den omstridte «plus size»-modellen Robyn Lawley (24) visning for norske Jilani som «vanlig» modell. Selv synes hun motebransjen er for trangsynt.  

Natalie Ngo
Publisert:

Modellen Robyn Lawley er mest kjent som den første formfulle modellen som fikk pryde forsiden av italienske Vogue, og har frontet flere «plus size»-kampanjer verden over. Fredag kveld er hun i Norge for første gang for å gå visning for det norske merket Jilani, men denne gangen som «vanlig» modell.

– Det er gøy å se at jeg blir booket til motemerker som ikke er «plus size». Dette er akkurat det jeg ønsker mer av, sier Lawley når minMote møter henne backstage i forkant av visningen i Oslo.

– Det virker som det bare en standard modellvariant på catwalken, og det er ikke slik kjøperne er i dag. Jeg skjønner ikke hvorfor vanlige motevisninger ikke fronter forskjellige størrelser og etnisiteter. Man bør være stolt av at klærne ser bra ut på alle – ikke bare unge, tynne jenter med blondt hår, lys hud og blå øyne. Det er bare trangsynt, fortsetter 24-åringen.

Hater begrepet «plus size»

Den australske skjønnheten vakte oppsikt i motebransjen da hun var den første «formfulle» modellen som fikk fronte en Ralph Lauren-kampanje i 2012.

Sterke reaksjoner haglet derimot i år da hun ble brukt som modell i de nye «plus size»-kolleksjonene til H&M og Mango. Det ble heftig diskutert om Lawley er for slank til å passe inn i kategorien «plus size». Selv synes modellen begrepet er tåpelig.

– I en modellverden er jeg «plus size», men i den normale verden er jeg ikke det. Modeller bør bare bli kalt modeller. Å kalle meg for «plus size» er farlig, for vanlige jenter vil se på meg å lure på hvorfor jeg er plassert i den kategorien. Jeg hater begrepet! Det kan egentlig bare dra til gokk, sier Lawley.

I fjor opplevde Robyn Lawley å bli kalt en gris etter et bilde av henne dukket opp på en Facebook-side dedikert til slanketrenden «thigh gap». Trenden hylles av jenter som er besatt av å få mellomrom mellom lårene.

– Jeg ble ikke lei meg, men egentlig bare sint på situasjonen. Alle som fulgte denne siden mente at jeg ikke burde være der fordi jeg ikke hadde ordentlig mellomrom mellom lårene. Å kalle meg en gris kommer ikke til å endre noe. Det var et nytt lavmål av samfunnet, forteller Lawley.

I NORGE: minMote møtte Robyn Lawley på bakrommet før hun skulle gå visning for Jilani. Merket har blitt en klesfavoritt blant norske kjendiser som Morten Harket og Lene Nystrøm. Foto: Mattis Sandblad/VG

Elsker mat

Med sine 1.88 høye centimeter over bakken startet Robyn modellkarrieren allerede som 16-åring. Den gang prøvde hun seg som «vanlig» modell, men slet med å holde størrelsen. Etter å ha reist til Frankrike og forelsket seg i maten, dro hun hjem og prøvde seg som «plus size»-modell til stor suksess. I en alder av 19 år ble Robyn signert med det prestisjetunge modellbyrået Wilhelmina.

Hun synes likevel det er litt fornærmende å bli kalt «plus size»-modell.

– Hvis jeg har lyst på iskrem, så spiser jeg det. Men jeg føler meg jo slank og elsker å trene. Folk tenker automatisk at jeg ikke trener og spiser søppelmat hele tiden, forklarer Lawley.

Selv er hun opptatt av ordentlig, hjemmelaget mat. I tillegg til å dele sin lidenskap for mat på en egen matblogg og sosiale medier, viser hun også stolt frem kroppen sin på Instagram ikledd kun undertøy. Modellen har imidlertid ikke alltid vært like selvsikker.

– Det tok mange år før jeg følte meg komfortabel i min egen kropp. Nå tenker jeg aldri over at jeg er for stor eller må gå ned i vekt. Det er sånn jeg er bygd. Jo tidligere du elsker kroppen din desto tidligere kan du fokusere på viktigere ting. Det aller viktigste: Dropp å sulte deg selv eller gå på slankekurer!

Publisert:

Finn mer innhold om: