Knut Rørtveit om modellkarrieren: – Jeg var veldig sliten i hodet

LA MODELLKARRIEREN PÅ HYLLA: Knut Rørtveit jobbet som modell i fire år før han fikk nok. Nå vil han satse på musikken. Foto: Elise Alexandra Gulbrandsen/MinMote.

Knut Rørtveit (25) droppet et liv som modell i verdens storbyer for å satse på musikken.

Elise Alexandra Gulbrandsen
Publisert:

Knut Rørtveit hadde modellkarrieren på stell. Han ble kåret til ukens modell hos bransjerankingen models.com. Han reiste verden rundt, poserte i store kampanjer, ble kledd opp i luksusklær, gikk på de største catwalkene, bodde på fine hoteller og hadde privatsjåfør.
Så fikk han nok.

– Jeg følte jeg hadde gjort alt jeg kunne som high-fashion modell. Jeg fikk ikke lov til å legge på meg, trene eller noe om jeg ikke ville miste jobber. Jeg ville dra hjem og leve et sunt liv. Jeg så en gutt i speilet. Det var kanskje ikke så sunt, reflekterer Rørtveit i dag.
Knut Rørtveit er musikerspiren fra Finnøy som ikke skulle bli modell. Han ble tilfeldig oppdaget som 17-åring på gaten på Manhattan i New York etter at han hadde droppet ut av videregående, og signerte raskt en modellkontrakt. Oppdragene begynte etter hvert å renne inn, og han kunne tjene gode penger på å posere foran kamera.

Han fikk også sin egen web-tv-serie, «Finnøy – Milano», som blant annet ble vist på VGTV:

Rørtveit har jobbet som modell for merker som Gucci, Dior, John Galliano, Moncler, Carven og Comme des Garçons. Men livet som modell er langt fra bare luksus, reiser og dyre klær. For to år siden la han modelljobben til side.

– Jeg ble lei av å bare måtte stå og stirre i veggen og være stille. Ingen liker modeller som snakker. I lengden så ble det kjedelig. I tillegg fikk jeg ingen dype relasjoner, og jeg fikk ikke brukt hodet.

Selv mener han at han så ut som en liten gutt i kroppen da han så seg i speilet den gang da modellkarrieren var på høyden. Likevel fikk han beskjed om å bli smalere.

– Nå har jeg gått opp 20 kilo, og spist over 4000 kcal hver dag i to år. Folk spør meg hvordan det er mulig at jeg kunne veie 20 kilo mindre. Det gjorde noe med meg psykisk. Jeg var veldig sliten i hodet.

Nå har han lagt modellkarrieren på hyllen, og funnet tilbake til der han begynte: Musikken.

– Folk som sier at motebransjen er hard vet ikke hva det handler om. Skal du komme langt må du jobbe hardt uansett hvilken bransje, sier Rørtveit.

Selv om det var tunge perioder i jobben som modell, sier han at det er en erfaring han ikke ville ha vært foruten.

– Jeg har fått et stort nettverk og kontakter i hele verden som jeg vil bruke videre i musikken.

KAN FREMDELES POSERE: Knut Rørtveit har ikke glemt kunstene fra tiden som modell. Foto: Elise Alexandra Gulbrandsen/MinMote/VG.

Modellbransjen har også lært en ting eller to om å stå opp for seg selv, våge å ta plass og ha tro på sitt eget arbeid.

– Selvtillit er alt som modell. Å jobbe som modell gjorde meg hardere.

Han har nylig gitt ut sin første singel, der musikken er preget av fire år i moteverdenen.

Nå jobber han for å få artistkarrieren på bena. På spørsmål om det er aktuelt å noen gang gjøre comeback som modell, drar han på det.
– Kanskje. Jeg vil ikke utelukke det, avslutter han.

Publisert:
Elise Alexandra Gulbrandsen
Elise Alexandra er journalist i VG. Her skriver hun om mote, interiør og skjønnhet. Hun har en forkjærlighet for bruktshopping, og vil inspirere deg til å finne din egen stil.