Frykter konkurser: – Som å slå av en bryter

MÅ TA GREP: – Mitt største ønske er at folk ser og setter pris på det universet man skaper, og vil være en del av det, sier butikkeier Rune Aas Strandvik.

Nisjebutikker fortviler etter at kundene har gått i sparemodus. Markedet er steintøft nå, forteller handelsekspert.

Den famileieeide konseptbutikken Mathilde Store i Steinkjer har holdt åpent siden 2009.

Både i butikken og på nett selges klær og interiør som er håndplukket av Rune Aas Strandvik (35) . I butikken selges mye norsk design, inkludert merker som Pia Tjelta og Tom Wood, som gjerne er av den litt mer kostbare sorten.

Nå har han merket et drastisk skille i kundenes handlemønster, og frykter derfor for livsverket.

– Det har virkelig skjedd noe skremmende i bransjen. Vi merker det veldig på klær, sko og tilbehør. Det har vært en treg sensommer og høst, men så var det som å slå av en bryter.

Etter to tunge år med coronapandemi, hadde butikken nå ladet opp til en sesong med reiser, julebord, julehandel og selskap – og lagt opp butikken deretter.

– Vi føler det er verre nå enn under corona. Det er lite folk i butikken, og lite mennesker i bybildet. Jeg har inntrykk av at folk syns det er mye fint i butikken, og at de har lyst på nye ting, men at de er veldig redde for pengene sine, sier han og legger til:

– Jeg tror mange har blitt skremt, nå er livredde og vil passe ekstra på.

Hos Mathilde Store i Steinkjer merker de at kundene har blitt mer forsiktig med pengebruken.

Har måttet droppe prisene drastisk

Aas Strandvik tror dette har en sammenheng med at alle daglige behov, som strøm og mat, har blitt langt dyrere.

– Under coronapandemien var det fokus på at man skulle støtte og handle lokalt, men nå som hverdagen er tilbake glemmes det. Folk er opptatt av kvalitet, bærekraft og at ting skal være ordentlig. Men de vil helst ikke betale for det, og det er noe som er vanskelig å få til.

De drastiske endringene i kundenes handlemønster har ført til at nisjebutikken har måttet ta grep.

– Nå har vi for første gang i historien har vi startet det vi ville kalt januarsalget allerede. Vi så at vi var nødt. Vi har permittert ansatte, og tatt store grep for å klare å overleve denne førjulssesongen.

Han sier at flere i bransjen nå snakker om at de merker nedgang og svikt i handelen.

– Mange av oss som driver i nisjebransjen er motstandere av black friday, og jaget etter å kapre kunder, men nå må vi være med. Vi må rett og slett kaste oss på det toget.

I ytterste konsekvens tror Aas Strandvik at vi vil se konkurser.

– Jeg håper folk får øynene opp. Jeg tror mange har vanskelig for å snakke om det. Man vil ikke sutre i mediene og si stakkars oss. Men jeg tror man som kunde må være bevisst på at man må støtte opp – særlig i tiden vi går inn i nå.

Hos Mathilde Store selges både klær, tilbehør og interiør. Rune Aas Strandvik sier at disse kategoriene er sterkt påvirket av at handlebremsen.

Måtte stenge butikken

I høst måtte Oslo-baserte Eirik Mogseth (37) dele de triste nyhetene om at han og vintagebutikken hans Ekko har måttet kaste inn håndkleet. 19. november stenger han butikken. For fem år siden startet han et konsept som fikk masse oppmerksomhet av både stylister og presse, men så kom pandemien.

Det førte til at butikkene måtte stenge perioder, og nå – etter pandemien – sa det stopp.

– I sommer ble energien plutselig litt mørkere, forteller Mogseth til MinMote.

– Folk kom inn og sa de begynte å få dårlig råd. De fleste er faste kunder, og de kom sjeldnere og sjeldnere.

Det ble flere lange netter og mange tanker surrende i hodet til butikkeieren.

– Flere dager tvilte jeg mest, men dette er jo alt jeg har! Jeg orket ikke tanken på å stenge.

Likevel sier han at det nå føles greit og at mange andre dører har åpnet seg.

I et innlegg på Facebook skriver Mogseth at han ønsket folk kunne besøkt butikken med jevne mellomrom, og at det som nå har skjedd kanskje ikke ville ha skjedd dersom de hadde gjort det.

– Det er bare veldig sårt når folk velger billigere og raskere løsninger. Zalando-pakkene er overalt i posthyllene – det er for enkelt å velge nytt rett og slett!

Han sier de små butikkene er spesielt sårbare.

– Tenk over egne kjøpsvaner, tenk over samvittighet. Ikke handle på impuls, velg en garderobe du kan ha i årevis.

STENGER BUTIKKEN: 19. november er siste åpningsdag for vintagebutikken til Eirik Mogseth.

– Kunder utsetter eller dropper å handle

Handelsekspert og partner i Varde Hartmark, Reidar Mueller, forteller at mange nordmenn i dag er nødt til å prioritere hardt når de handler.

– Det er riktig at situasjonen for mange butikkdrivere i dag er tøffere enn på svært mange år. Kombinasjonen at folk flest har fått dårligere økonomi fordi prisstigningen og kostnadsveksten er vel 50 prosent høyere enn lønnsveksten, gjør at kundene må prioritere steintøft. Flertallet av kundene er mer forsiktige, mer bevisste og handler billigere varer, utsetter eller dropper å handle det de strengt tatt ikke må ha, sier Mueller i Varde Hartmark.

Han peker på at butikkeierne sitter på store varelagre som er bestilt og kjøpt i et marked med lav prisstigning og reallønnsvekst.

– For butikkdriverne som har gjort sine innkjøp ut fra et normalt, eller pandemi-«dopet» marked, med lave renter, lav prisstigning, reallønnsvekst og høyt forbruk, blir situasjonen svært krevende nå. Spesielt nå som alt er snudd på hodet. Mange butikkdrivere velger å rabattere eller å dumpe prisene, men når flertallet av butikkene gjør det samme, hjelper det knapt på butikkenes problem, sier Mueller og legger til:

– Mangel på kunder og likviditet til å dekke løpende forpliktelser er det mange butikkeiere står overfor nå. Eneste reelle effekten er langt dårligere fortjenestemarginer og enda dårligere lønnsomhet, men positivt sett redusert varelager.

Reidar Mueller, handelsekspert og partner i Varde Mueller.
Publisert:

Finn mer innhold om: