Halston: Realitet vs. Netflix

ET 70-TALLS IKON: Bianca Jagger, Roy Halston Frowick (nr tre fra venstre) og Liza Minnelli på Studio 54 i New York på 70-tallet.

Mini-serien om den amerikanske moteskaperen Halston skaper overskrifter og splittelse rundt virkelighet og fiksjon.

Åsa H. Aaberge
Publisert:

Netflix-serien «Halston» portretterer i fiktiv drakt livet til moteskaperen Halston, født Roy Halston Frowick. Serien, hvor hovedrollen spilles av Ewan McGregor, har fått blandede reaksjoner siden den kom ut forrige uke.

Halstons familie liker den ikke. De har gått offentlig ut og kritisert serien, og beskriver den som både feilaktig og fiksjon.

Motepressen har kastet seg over «Halston», og fremhever, tross skepsis fra noen, at den unektelig inneholder inspirerende elementer. Som New York, 1960- og 70-tallets motebilde, glamour og fargerike personligheter. Dette påpeker blant andre både Financial Times og Vogue.

Halston ble ofte sett med en sigarett i hånden, et som blir tydelig portrettert i Netflix-serien ved samme navn.

Ekstravagant og turbulent

Halston fra Iowa var opptatt av ekstravagansa og å omgi seg med vakre objekter og mennesker. For eksempel: The Cut skriver at han skal ha brukt 150.000 dollar på orkideer årlig. Han beskrives som den første amerikanske luksus-moteskaperen og krediteres for å ha definert amerikansk glamour da han hadde sin storhetstid på 60- og 70-tallet. Han hylles for blant annet å ha introdusert «hot pants» i kvinnelige garderober, og var kjent for sine luftige kaftaner.

Halston fikk sitt gjennombrudd da førstedame Jackie Kennedy brukte en hatt av hans design under presidentinnsettelsen i 1961. Han designet senere både sceneantrekk for sin venninne Liza Minnelli og lagde kjoler til Bianca Jagger.

Halston hadde en celeber omgangskrets, og festet på sagnomsuste Studio 54 sammen med blant andre Bianca og mannen Mick Jagger, og Andy Warhol.

Serien om hans liv fremmer glamouren, men portretterer også scener fra et turbulent liv som endte i rusavhengighet og sykdom. Halston døde i 1990.

I et intervju med New York Magazine sier tidligere modell Pat Cleveland, som var god venn av Halston på 60- og 70-tallet, at det føles som om serien portretterer «the bad stuff». GQ setter spørsmålstegn til hvorfor det er så vanskelig å lage god og rettferdig motefilm.

Nå kan det altså diskuteres hvor vellykket «Halston» er, og hva som er reelt og ikke av hendelser, personligheter og klesplagg i serien, men den har utvilsomt brakt det The Guardian omtaler som «et glemt ikon» tilbake i lyset.

Vi har tittet i arkivet og sett på virkelighetens Halston versus Netflix-Halston.

I virkelighetens studio på 70-tallet...
... og det fiktive studioet i Netflix-serien.
Et av Halstons personlige favorittplagg var svart, høyhalset genser. Her med Liza Minnelli.
Den svarte genseren er en gjenganger også i serien.
Fiktive Halston med Liza Minnelli, spilt av Krysta Rodriguez.
Tilsynelatende alltid omringet av glamorøse modeller.
Ekstravagant vennegjeng i Netflix-portrettet av Halstons liv.
Halston og Bianca Jagger under en middag på 1970-tallet.
Og Halston og venner i serien.
Halston sammen med venninnen, modell og senere smykkedesigner Elsa Peretti, i 1970.
Peretti i midten, spilt av franske Rebecca Dayan i Netflix-serien.
Liza Minnelli, Martha Graham og Halston på the Met i New York, 1980.
Publisert:
Åsa H. Aaberge
Journalist @asa.aaberge

Finn mer innhold om: