Derfor takket norske Helene nei til Victoria Beckham

MODELLSUKSESS: Norske Helene Hammer har på kort tid gjort en rekke store jobber internasjonalt i motebransjen. Foto: Mikael Fakhri / Ole Martin Halvorsen

Modellen Helene Hammer (19) gjør braksuksess i utlandet, men vil ikke ofre helsen sin for å passe inn i «størrelse null».

Oda Marie Midbøe
Publisert:

På kort tid har den norske modellen Helene Hammer blitt et hett navn i motebransjen i utlandet. Bare denne måneden pryder hun coveret på flere internasjonale magasiner - ett av dem det presitsjetunge motebladet L'Officiel. I tillegg har hun gjort åtte moteserier, blant annet i magasiner som Elle, Mirror og Madame Figaro, som kommer i bladhyllene i Tyskland, Frankrike og Hellas.

- Det mest spennende må jo være at jeg har reist og jobbet med veldig flinke fotografer, sier Hammer til minMote.

Hun er tilknyttet det norske modellbyrået Idol Looks, men ble også nylig signert med det internasjonale byrået Women. Foruten å ha gjort jobber for store kleskjeder som H&M og Mark & Spencer, var en av hennes første virkelig store modelloppdrag for det italienske motehuset Moschino.

- Da skjønte vel både jeg og agenten min at jeg kunne gjøre det bra, sier hun.

PÅ FORSIDEN: Denne måneden pryder Helene Hammer forsiden to motemagasinene L'Offisiell og Mirror. Foto: Faksimile

Sa nei til Victoria Beckham

I forkant av moteuken i London, fikk hun forespørsel om å gå visning for Victoria Beckham - «Spice Girls»-stjernen som har gjort stor sukess som designer de siste årene og blitt lovpriset av tungvektere i bransjen. Også Burberry og Vivienne Westwood var blant de som var interessert i at den norske jenta skulle gå visning for dem. Tilbudene takket imidlertid Hammer nei til.

– Det var veldig hyggelig og en ære for meg å bli valgt for de designerne. Samtidig så er kroppspresset enormt når det er moteuker og jeg vet at jeg ikke er en «størrelse null». Jeg snakket med agentene mine om dette og bestemte meg for at det er noe jeg ikke vil gjøre - det å begynne å slanke meg for å passe inn i prøvekolleksjoner, sier Hammer til minMote.

Vil være et sunt forbilde

Selv om bransjen hun jobber i har et enormt fokus på utseende og kropp, ønsker Hammer å være et sunt forbilde.

– Samtidig tenker jeg på signalene vi modellene gir ut til unge jenter. Vi er ikke rollemodeller, men dessverre er det mange unge som ser på TV og i moteblader, og tror at det er sånn de skal være. Jeg kan være med å bidra til å skifte syn på kvinnekropp. I hvert fall prøver jeg mitt beste, og vi får se hvor lenge jeg holder ut, sier hun.

JOBBER SOM MODELL: Helene Hammer har på kort tid gjort store jobber i modellbransjen. Foto: Mikael Fakhri / Ole Martin Halvorsen

Handler om centimeter

Modellmamma Eivor Øvrebø i Team Models har årevis med erfaring fra både norsk og internasjonal modellbransje. Hun mener at modeller som regnes som «for store» etter de internasjonale kravene i modellbransjen, likevel kan gjøre suksess.

– Å gå moteshow er en av innfallsvinklene for å komme inn på markedet som ny. Det er også det å gjøre «editorials» for å bygge opp en bra bok med bilder, sier Øvrebø til minMote.

Hun mener det er større rom for å gjøre forsider og bildeserier for modeller som har for «store» mål, enn å gå visninger på moteukene, fordi det ofte stilles ulike krav til kroppsmål.

– Det er jo jenter som aldri gjør show og som ikke passer klærne, fordi det handler om centimetermål under moteukene. Men er man en bra modell, med et bra ansikt og en fin figur, vet vi jo at modeller som måler mer enn 90 centimeter over baken, også jobber med kleskampanjer og så videre. Man kan komme inn på markedet uten å gå show, men når man er ny må man gjerne ha målene for å komme gjennom nåløyet, sier hun.

Vil ikke sulte seg

Selv reiste Hammer til Istanbul for å starte å jobbe som modell. Arbeidsdagene var ofte 14 til 18 timer lange, og da hun kom hjem var det til en skitten leilighet hun delte med 16 andre jenter, og ett bad som ikke hadde varmtvann. 19-åringen lærte fort at modellverden kan være uglamorøs, men er glad for erfaringen. Selv håper hun å kunne jobbe som modell, uten å dukke under for presset om å være sylslank.

- Moteukene er et sted for å se og bli sett. Det er der mange jenter får sitt virkelige store gjennombrudd og som fører til store jobber. Agentene mine har tro på at jeg kan gjøre det bra uten å gå gjennom moteukene og et press om å være sylslank. Jeg er takknemlig for alle som har tro på meg, og at jeg ikke blir presset til noe jeg ikke er komfortabel med. Å sulte meg er en av de, sier Hammer.

Publisert:

Finn mer innhold om: